Obeležavanje nezvaničnih biciklističkih ruta

Ovde kod nas je vrlo malo zvanično obeleženih biciklističkih ruta. One su sve već ucrtane na OSM.

Zbog velikog interesovanja, imamo potrebu da obezbedimo podatke o drugim zanimljivim rutama za bicikliste ali koje nisu zvanično obeležene na terenu. To sve ide postojećim putevima, samo treba da se označi kao preporuka za bicikliste koje puteve da koriste.

Koji je najbolji način da se takve rute obeleže na OSM?

Meni je nelagodno da ucrtavamo ove rute. Zašto? Zato što su ove rute nepostojeći, virtuelni objekti - nemaju on-the-ground reprezentaciju (kao admin boundaries, nacionalni parkovi i sl.) i lako mogu da se pretvore u svašta. Kod ovakvih “virtuelnih” objekata, najbolje je imati “authoratitive” dataset, baš da ne bi svako mogao da ucrta svašta i proglasi to za novu opštinu, nacionalni park ili biciklističku stazu. Nekad su to granice od RGZ-a, nekad je to sajt lokalnog planinrarskog društva, ali uvek postoji nešto na šta možeš da se referišeš. Ova tvoja ideja, iako plemenita, može da odvede stvari na pogrešnu stranu. Ima drugih servisa gde ljudi mogu da se informišu o dobrim rutama.

E, sad, ako te je nemoguće “sprečiti”:), da predložim da ih tagujemo kao “lcn=proposed” prema wikiju (trenutno nema ovakvih ruta po Srbiji[1], pa treba proveriti kako ih sajtovi renderuju) ili još bolje nepostojeća vrednost za lcn tag - “lcn=informal” (nema je čak ni na taginfo-u).

[1]


[out:json][timeout:25];
{{geocodeArea:Serbia}}->.searchArea;
(
  nwr["route"="bicycle"]["lcn"="proposed"](area.searchArea);
  nwr["route"="bicycle"]["rcn"="proposed"](area.searchArea);
  nwr["route"="bicycle"]["ncn"="proposed"](area.searchArea);
  nwr["route"="bicycle"]["icn"="proposed"](area.searchArea);
);
out body;
>;
out skel qt;

То proposed сам и ја разматрао.

Да има добрих извора лако бисмо, ал нема.

Можда и направим неки наменски сајт који би приказивао све те руте.