Novi portal GeoSrbija

https://a3.geosrbija.rs/

Јел може за нас са јефтинијим картама неко објашњење:)?

Колико разумем, ово није постојало раније, а НИГП (потписан на сајту) је ово “отворио” за јавност? Не видим на сајту ни која је лиценца за коришћење ових мапа, можда нешто пропуштам? Видим има слојева који би били занимљиви и ОСМ-у, али без компатибилне лиценце, не знам да ли смемо то да чачкамо. Не видим ни неки АПИ, сви слојеви су заправо сличице, не можеш без reverse engeneering-а да ухватиш ништа од података лепо. У сваком случају, леп гест државе & НИГП-а, ако је стварно слободно, могу да понудим помоћ ако нешто треба да се аутоматизује!:slight_smile:

Podaci nisu otvoreni.

А јел има неки план да се отворе? Видим да је била преписка на мејлинг листи, али не видим ништа скорије…

Ако подаци и нису отворени, да ли икако и такве можемо некако нешто да искористимо? Контам да не, али можда неко искуснији има неку идеју…

Sine,
bio si dobar ove godine!
Za nagradu te vodim u poslasticarnicu - da gledas kolace.

ps. Nisam mogao da izdrzim :wink:

Peđa, hvala na postavljenoj temi. :slight_smile:

Zdravo Branko,

Situacija je trenutno takva kakva jeste. Na žalost, dostupni setovi podataka, za sada nisu pod otvorenom licencom.
Pitanje otvaranja autoritativnih podataka (bar nekih setova) je aktuelno, međutim nije tako jednostavna priča. Uglavnom, ide se ka tome, samo potrebno je strpljenje. :slight_smile:

Sada je šansa da se pokrene pitanje dodele hardverskih resursa koji bi hostovali trenutne podatke za teritoriju cele Srbije, pravili keš itd. :slight_smile:
Ukoliko imaš iskustva u tome ili znaš nekog ko zna preciznije šta je potrebno,pomoć bi dorbo došla. :slight_smile:

Pozdrav,
Nemanja
Pozdrav,
Nemanja

Ima li nekih vesti po pitanju otvaranja nekih setova podataka? Konkretno, ulica i brojeva. Znam da neke hitne službe dosta koriste OSM kao pomoćnu mapu za pretragu ulica. Naravno, problem je što je OSM nekompletan i ne može biti ažuran kao zvaničan registar koliko god se mi trudili. Sa druge strane, korisnički interfejs na Geosrbiji je izrazito nepraktičan za ovu namenu. Pa reko, ako nekome treba argument, eto još jednog. :slight_smile:

  1. decembra organizujemo okupljanje. Najavljeno je da će doći i neko iz RGZ pa ćemo verovatno čuti kako stoji stvar sa otvaranjem podataka.

https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=67749

Ono što nisam stigao da pitam na meetup-u je sledeće: ok, problem uvoza podataka iz RGZ-a je pravne prirode, ali da li tehničku stranu imamo rešenu, tj. da li ga je neko probao u lokalu? Pre svega se bojim da će se ispostaviti da postoje razlike u projekciji i da će to trebati da se koriguje.

Može li jedan sažetak za nas sa jeftinijim ulaznicama (tj. koji nismo bili na okupljanju) – o kakvim pravnim preprekama je reč?

Ne očekujem da bi bilo problema sa projekcijom. Ako bude porebe podaci se mogu preprojektovati na WGS84. Greške koje bi time nastale su zanemarljive za namenu OSM.

Jedan od problema su zakoni koji ne dozvoljavaju otvaranje podataka a koje treba menjati.

Drugi deo problema su razni ugovori za projekte kojima su proizvedeni neki podaci koji opet ne dozvoljavaju otvaranje tih podataka.

Nažalost, na okupljanju nije bio predstavnik RGZ pa da nam konkretno objasni na koje sve probleme nailaze u nastojanju da se neki podaci otvore.

Ono sto je Nemanja Paunic podelio ukratko sa nama na Telegram chat-u je da ce od danas (14.12.) biti slobodan registar prostornih jedinica i to u EPSG 32634 projekciji, i pitao nas je koji na format odgovara najvise za uvoz. Ja sam da najradije otvorimo novu temu kad ovaj registar bude dostupan i da vidimo koji je kvalitet ovog dataset-a, sta tu ima i da vidimo koji bi bio plan “napada”. Ali, treba prvo da ga vidimo:) Sto se tice registra adresnih jedinica (adrese i kucni brojevi) - to nece biti slobodno (bice valjda jeftinije, ali to nama nista ne znaci).