Nominatim zwraca nieoczekiwane wyniki

Cześć!

Korzystam z usługi Nominatim przez REST API.

Wyszukiwanie Ogrodowa 15, Łódź zwraca nieoczekiwane wyniki:

Oczekiwałbym następujących wyników:

Jak sprawić, by Nominatim zwracało oczekiwane wyniki? Nie mam kodu pocztowego, mam tylko ulicę, numer domu i miasto.

Faktycznie wydaje się że jest jakiś problem, z resztą nie tylko dla tego konkretnego numeru ale generalnie dla ulicy Ogrodowej.
Najlepiej zgłosić ww. uwagę (dokładnie w takiej formie, tj. wynik oczekiwany i wynik otrzymany) na Github poprzez “New issue”, link poniżej:

1 Like

z Łodzią zawsze są problemy w różnych geokoderach, bo nazwa miasta jest równa nazwie województwa. Tak na przykład wyniki są dobre.

1 Like

Zgłoszone – Searching for Ogrodowa street from Łódź city returns all Ogrodowa streets from the entire Łódź Province · Issue #3507 · osm-search/Nominatim · GitHub :slight_smile:

1 Like

Rozumiem, że chodzi o angielską nazwę województwa łódzkiego (Łódź Voivodeship), tak? W takim razie problem powinien być również z województwem lubelskim (Lublin Voivodeship) oraz województwem opolskim (Opole Voivodeship).

Możliwe. Ja miałem takie doświadczenia z Łodzią. W niektórych wyszukiwarkach pomagało też wpisanie Łodzi dwa razy, np. Ogrodowa 15, Łódź, Łódź, aby w ten sposób wyszukiwarka zrozumiała, że chodzi zarówno o Łódź - województwo, jak i Łódź - miasto.

Problemem była akurat nazwa islandzka, która miała w nazwie jedynie “Łódź”.

Podejrzewając to już wcześniej, rozszerzyłem te nazwę w relacji (Changeset: 155036223 | OpenStreetMap), ale umknął mi węzeł, który wciąż miał nie rozszerzoną nazwę, teraz powinno być już lepiej (Changeset: 155186356 | OpenStreetMap), choć być może trzeba będzie poczekać aż do października na całkowity reimport serwerów Nominatim.

2 Likes