Nogmaals: Waterbergingsgebied Oude Polder Pijnacker - hulp gevraagd

Nogmaals geplaatst na aanpassen link voor plaatje.

https://www.openstreetmap.org/?mlat=52.02696&mlon=4.44755#map=17/52.02697/4.44755
In de Oude Polder bij Pijnacker wordt een waterbergingsgebied gerealiseerd met de mogelijkheid er in droge tijden te sporten. Daartoe is inmiddels een arena van zand aangelegd met daarop diverse fitness-toestellen, een en ander omgeven door waterpartijen met paadjes, (touw)bruggetjes, etc… Zie o.a.: https://www.duravermeer.nl/nieuws/op-de-waterberging-in-de-oude-polder-van-pijnacker-kan-worden-gesport en https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2017-5414.html (met daarin een link naar het officiele beleidsplan (pdf)).

Ik heb het nieuwe fietspad en het toegangspad naar de fitness-zandring al ingetekend (a.d.h.v. een gps-track) en ook een poging gedaan om de zandring en wat omliggend water alvast aan te geven, maar deze laatsten kunnen veel beter.
In het hierboven aangehaalde projectplan staat een mooie plattegrond en ik heb er een plaatje (jpg) van. Alleen, hoe krijg ik dat plaatje hier gepost?

Mijn verzoek is eigenlijk of iemand die JOSM gebruikt het gebiedje zou willen intekenen met genoemde plattegrond als onderlegger. Ik heb tenminste begrepen dat dat een optie is in JOSM en dat mappen dan relatief eenvoudig te doen is. Ik kan de jpg natuurlijk ook even toesturen na een PM / email.

Mijn dank alvast!

PS. Aan de Z-W kant van de Oostelijke Randweg ligt het tweede deel van de waterberging (beide delen zijn verbonden via een rechthoekige betonnen duiker). Ook dit deel is deels ingericht als recreatie-gebiedje met water, slootjes, paadjes, bruggetjes, etc., maar daar kon ik geen tekeningen van vinden. Het is echter wel gereed en zou ingetekend kunnen worden.

Edit: link voor plaatje aangepast

Hi BikePC,

I wil het best doen, maar mijn JOSM skills zijn niet zo goed. Ik map voornamelijk met ID editor vanuit een browser. Complexe edits met JOSM doe ik niet :expressionless:

Hi Jimiiee,
Dank voor je aanbod! Voor OSM ligt mijn focus voornamelijk op fietsen en ik kwam bij Pijnacker een stukje nieuw fietspad tegen en zag toevallig dat nieuw ingerichte deel met trimtoestellen, etc. als ‘droge’ invulling van de waterberging in de Oude Polder. Na even zoeken vond ik ook het projectplan met plattegrond en besloot toen om dit te melden bij de enthousiaste groep OSM mappers in de veronderstelling dat er vroeg of laat wel iemand zal zijn die enthousiast (of fanatiek… :wink: genoeg is om het gebiedje in te tekenen. De reden van het ‘Nogmaals’ is uitsluitend dat het gelukt was om het plaatje van de plattegrond te tonen.

Mijn eigen drive om dit zelf uit de vrije hand te gaan zitten doen in Potlatch is bij mij in elk geval niet sterk genoeg - ik ga liever fietsen op al die mooie nieuwe fietspaden die her en der verschijnen en neem dan met alle genoegen (kleine) correcties en eventueel weer nieuwe paden mee om thuis in OSM te verwerken. Door ons allen - voor ons allen.
Dus… geen ongeduld, geen rancune. Veel #fietsplezier!

Wil ik wel doen, heb ik vaker gedaan…

Top! en thanks! :slight_smile:

Hey hey, ik wil ook iets doen :stuck_out_tongue: Zullen we het als echte aannemers doen en het project indelen? Ik doe wel a, b en f. Jij mag de rest doen :stuck_out_tongue:

Haha, sure, ik heb nog 100+ notes in Gouda die ik wil verwerken, dus laat maar weten als ik aan de beurt ben. Dan hebben we iig. geen confilcts. Je mag ook alles doen, dat ik het ‘nakijk’ :sunglasses:

Ik heb het gebiedje zo goed en zo kwaad als het gaat zelf maar ingetekend. Er zal best nog wel wat te verbeteren zijn, denk ik zo, maar het belangrijkste staat erop.
Ik zit nog met 1 element: de waterinlaat vanaf de hoger liggende boezem naar het lager gelegen waterbergingsgebiedje (element “C” op de ontwerptekening). Het ziet eruit als een soort droge waterval en bestaat uit flinke rotsblokken en wordt alleen gebruikt bij calamiteiten.
Hoe zou je dat moeten taggen? Het is geen waterway, lijkt me. Misschien een kandidaat voor ‘man_made=reinforced_slope’? Maar hoe geef je dan aan dat er normaal geen water loopt en dus droog staat?

NB. De ontwerptekening geeft niet de huidige gerealiseerde situatie weer - m.n. de waterpartijen hebben een iets andere vorm, wat ook te zien is op de beschikbare lucht- en satellietbeelden.

Mooie start van de actualisatie!

Een waterway-lijnelement lijkt me inderdaad lastig, dan kom je in onderstaande ellende terecht (daar staan altijd mensen klaar om te zeggen dat je het niet goed doet :wink:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:waterway%3Dwadi
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Tag:waterway%3Dwadi

Klinkt bij eerste lezing aannemelijk, maar weet niet hoeveel datagebruikers daarmee overweg kunnen, is namelijk niet gedocumenteerd op
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:man_made

Wordt wel in context van #D-shapes import genoemd:
https://wiki.openstreetmap.org/w/index.php?search=man_made%3Dreinforced_slope&title=Special:Search&go=OK&searchToken=ar535pjz421jsder0dvh1vhsw

Embankment klinkt op zich logisch, maar mag weer niet op area’s en dat lijkt me hier juist van toepassing
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag%3Aman_made%3Dembankment

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:natural%3Dvalley
klinkt ook weer wat te veel van het goede…

Ik weet het verder niet, misschien heeft iemand een beter alternatief?
Of heeft iemand zin om man_made=reinforced_slope te documenteren in de wiki (als waarde in de key bij https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:man_made made en aparte pagina voor de tag op https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag%3Aman_made%3Dreinforced_slope

[intermittent=yes] samen met [seasonal=no] wellicht?

Mogelijkheid?
Geen lijnelement ‘waterway=waterfall’, dan maar als vlak natural=waterfall + intermittent=yes, met een toelichting erbij?
Maar erg ‘natural’ is het ook weer niet.

Of gevoelsmatig: man_made=waterfall + intermittent=yes ? Maar dat is niet gedocumenteerd…

Overigens voor reinforced_slope: https://wiki.openstreetmap.org/w/index.php?search=reinforced_slope - er is dus wel discussie over…

Zijn er geen voorbeelden in het buitenland of zo?

BikePC, ben voor je bezig in JOSM. Met PicLayer kan je zo’n afbeelding als achtergrond gebruiken (bedankt voor de mail daarover HenkL :wink: ).

Op een of andere manier functioneert PicLayer op dit moment niet zoals ik zou willen… Dus, ehm, ik hannes nog even aan.

De tagging heb ik nog niet doorgelezen, ga ik zo ook nog even doen.

SubieLibero, let op dat de situatie ‘in het veld’ inmiddels anders is uitgevoerd dan het plaatje uit het projectplan! Ik had lange tijd niets meer vernomen of gezien op OSM, dus was zelf maar aan de slag gegaan. Alles lijkt me er nu redelijk op te staan hoor, dus je kunt je misschien (een hoop?) moeite besparen?

De laatste luchtfoto’s PDOK 25cm en satellietbeelden van het satelliet dataportaal https://www.satellietdataportaal.nl/ geven het meest actuele beeld, uiteraard gevolgd door een survey ter plaatse. Ik ben er inmiddels meerdere keren gaan kijken en vervolgens gepoogd op OSM de situatie zo correct mogelijk weer te geven met de middelen die ik ter beschikking heb - uit het handje dus in Potlatch…

PS. Het is inmiddels ook mogelijk en toegestaan om de NSO Triplesat satellietbeelden als laag te gebruiken in JOSM. Zie: https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=62966

BikePC, ah oké, wees gerust, ik was nog niet begonnen :D. Prima, als je alles er al redelijk in hebt staan dan laat ik het zo.

Ja, heb dat draadje over die NSO beelden meegelezen.