Nieuwe fietsbrug Cuijk, omlegging MaasWaalpad

Hoi,

Gisteren is in Katwijk bij Cuijk een nieuwe fietsbrug geplaatst over de Maas. Deze loopt parallel aan de bestaande spoorbrug. Meer info:

https://www.snelfietsroutesgelderland.nl/Maaswaal-pad/Over-het-trace/Maasbrug.html

Ik geloof dat deze in September opengaat. Vanaf dan zal de snelfietsroute “MaasWaal pad” niet meer via de brug over de A73 lopen maar over deze nieuwe brug:

https://www.snelfietsroutesgelderland.nl/Maaswaal-pad

Ik heb hierover een aantal vragen:

 • De brug ligt er nu, al is hij nog niet toegankelijk. Kan dit dan nu al gemapt worden?

 • Hoe tag je een snelfietsroute? Is dat “gewoon” elk stuk fietspad dat er deel van uitmaakt een bepaalde tag geven?

 • Ik ben een weinig ervaren mapper. Als ik dit zelf ga doen, gaat het bergen correctiewerk en reviewcommentaar opleveren. Aan de andere kant zou ik het mooi vinden als dit snel toegevoegd wordt aan OSM (in verband met routing en compleetheid van de kaart) en ik weet niet of iemand anders dit boeiend genoeg vindt om helemaal te gaan doen…zijn er ervaren mappers die dit een leuke uitdaging lijkt? :slight_smile:

Hoi Leo, welkom op het forum.
Jazeker mag die gemapped worden, maar dan als construction: highway=construction en construction=cycleway
Routes kun je het beste in JOSM maken, die heeft een aparte editor (sowieso is het verstandiger om zo snel mogelijk over te schakelen op JOSM).
Qua maken van routes, gewoon eens een paar openen in JOSM bekijk eens hoe ze opgezet zijn en zelf proberen. Desnoods hier nog even om hulp vragen. Niet te bang zijn. Elke wijziging/fout kan (als je maar snel genoeg bent) zonder problemen terug gedraaid worden.

edit: typo

Hoi Leo, de brug zelf staat al in OpenStreetMap als in aanbouw, zie https://www.openstreetmap.org/note/1810010
Een fietsroute leg je vast als een relation, dit is in dit geval de volgordelijke verzameling highways die samen de route vormen.
In dit geval zal dit najaar de relation ‘MaasWaalpad’ aangepast moeten worden.

Edit: Uit je links maak ik echter op dat de route al van Heyendaal tot Mook gaat, en tevens door Cuijk, maar er staat nog niks in OSM. Deze zou dus tot de brug al toegevoegd kunnen worden aan weerszijden?

Volgens de site is dit de status:

Dus dat is inderdaad van Heyendaal tot Mook.

Als ik nu kijk op https://www.opencyclemap.org/ dan heb ik de indruk dat het MaasWaalpad nog nergens op OSM te vinden is…zie ik dat goed?

Aan de andere kant is de “snelfietspad” F325 (lang de snelweg A325) wel ingetekend. Hoe dit zich verhoudt tot het MaasWaalpad (is het er een onderdeel van? Zijn het twee verschillende dingen die toevallig deels over dezelfde fietspaden lopen?) weet ik niet…zou dat fiestpad langs de A325 dan dubbel getagd moeten worden (zowel “F325” als “MaasWaalpad”)?

De route kan worden toegevoegd met een relatie. Je kan kijken bij het RijnWaalpad en Batavierenpad. Dat zijn snelfietsroutes die al op de kaart staan in deze omgeving. Eigenlijk is het wel de bedoeling dat een snelfietsroute pas in OSM komt te staan als deze route ook in werkelijkheid te volgen is, via bijvoorbeeld markeringen en/of bewegwijzering.

Bij het MaasWaalpad is de infrastructuur al zo goed als af, behalve de brug. De route loopt als volgt van Nijmegen naar Cuijk:

 • Sint Annastraat
 • Schutterspad
 • Witteweg
 • Bosweg
 • Kuilseweg
 • verbindingsfietspad naar Ringbaan
 • Middelweg
 • door spoortunneltje bij Lindelaan
 • (traject over fietsbrug)
 • Zadelmakersdreef
 • Professor van de Brinkstraat
 • Irenestraat

Op https://www.snelfietsroutesgelderland.nl/Maaswaal-pad is te zien dat een deel van de route officieel al is geopend:

Ik kan wel een poging wagen om deze fietspaden al te taggen met “name=MaasWaalpad” maar ik zie meteen al een probleem:

Dit deel van de route:

Is in OSM al getagd met “name=Schutterspad”:

En ik kan geen twee name tags toevoegen (i.i.g. niet in iD). Hoe moet ik zoiets oplossen?

name=MaasWaalpad op het fietspad zelf is incorrect. Het is namelijk niet de straatnaam van een fietspad. De oplossing is een route-relatie aanmaken. Dit is een relatie die alle wegen van de route op volgorde bevat. Deze route is dan ook te zien op de cycling-layer (update ongeveer eens per maand) en Waymarked Trails.

Ik wil die relatie eventueel wel voor je aanmaken.

Ik heb het voltooide deel tussen Nijmegen en Mook aan een routerelatie toegevoegd: https://www.openstreetmap.org/relation/11116042.

Leo, de F325 is het RijnWaalpad, deze staat los van de snelfietsroute waar we het nu over hebben. Ik verwacht trouwens dat die ook een F-nummer gaat krijgen, alle snelfietsroute in Nederland die ik ken hebben die namelijk. ‘F73’ lijkt me waarschijnlijk, of een variant.daarop (de Batavierenpaden heten F173a en -b).

A67-A67, misschien het beste ja als een meer ervaren mapper de relatie aanmaakt. Dan kan Leo zien wat we bedoelden. En ja, zoals ik al zei stond het MaasWaalpad nog niet in OSM. Nu dus wel :slight_smile:

Ja klopt helemaal…ik was in de war door alle rivieren in de namen :wink:

Geweldig, bedankt! Zijn relations ook de manier om bijvoorbeeld een wandelroute te maken (bijvoorbeeld “de gele paaltjes wandeling in natuurgebied xyz”)?

Alle routes worden met relations gemaakt, wandel, fiets, paard, etc, maar ook bus, trein, etc.
Voor recreatieve routes, kijk maar eens op Waymarked Trails, https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=15!51.7284!5.8913
Rechts bovenaan met knopjes kun je kiezen tussen diverse soorten routes.

Is dit die brug die vorige week vast zat onder een brug? :smiley:

Ssst :wink: nou, bijna vast. De kaptein durfde niet verder. Daarna hebben ze t ponton een klein beetje laten zinken.

Yep…was toen nog even bang dat het voor meer vertraging zou zorgen dan de ene dag die het geworden is. Volgens mij stammen de eerste plannen voor een fietsbrug naast de spoorbrug bij Katwijk al uit begin jaren ‘90…

Jarenlang kon je ook (officieus en vrij gevaarlijk) over de spoorbrug fietsen (je fietste dan over een soort rooster wat bedoeld was voor onderhoudsmonteurs etc.)…Veel mensen deden dat. Goed timen tussen het treinverkeer op de Maaslijn door. Daarvoor werden hekken ontzet zodat toegangspaadjes de dijk op bereikbaar werden etc. Nu staat er zoveel hekwerk dat het echt niet meer lukt.

Maar goed, een fietstocht Cuijk-Nijmegen is door deze brug zeker 25-35 minuten sneller. Blij dus dat hij er nu echt komt :slight_smile: