Nieuwe cartostyle voor bos (en nog meer)

Het was me al een paar dagen opgevallen, er is weer een nieuwe cartostyle voor een aantal onderdelen van de kaart.
Hier staan ze beschreven, maar de oude en de nieuwe bosstijl zien er dus zo uit.
Over een paar dagen zijn op alle zoomniveaus de veranderingen wel zichtbaar.

Ik was zelf niet zo’n voorstander van het dubbele boom symool… ook vind ik de symbooltjes wat te groot. Liever had ik gezien dat het wat meer richting OpenTopoMap stijl was gegaan, met professioneler ogende subtiele symbooltjes zoals op echte topo kaarten (http://opentopomap.org).

Maar ja, na veel discussie en uitgeprobeerde alternatieven (https://github.com/gravitystorm/openstreetmap-carto/pull/1242) kwam er niet echt overeenstemming, en uiteindelijk moet er dan maar water bij de wijn… het is toch een groepsproces met zijn niet altijd ideale compromissen.

In de toekomst kan er natuurlijk altijd weer wat veranderen.

Mooie kaart is dat zeg, die opentopomap! Heel verrassend, ik had er nooit zo naar gekeken.
Wat is het maximale zoomniveau van die kaart? Ik kom niet verder dan 15. Klopt dat?

Ja, OpenTopoMap is een fraai project, het komt vanuit de Erlangen-Nurnberg universiteit (http://opentopomap.org/about#verwendung), en lijkt op dit moment voornamelijk getrokken te worden door user derStefan.

Het klopt dat het maximale zoomniveau nu slechts Z15 is en alleen Europa. Officieel hoort dit Z16 te zijn als hoogste zoomniveau, echter heeft derStefan problemen gehad bij de uitbreiding en vernieuwde opzet van een server voor het upgraden naar wereldwijde coverage. Daarom draait er nu slechts een noodserver met Z15 als hoogste zoomniveau, waarop ook geen updates plaats vinden op dit moment. Lees daar hier meer over:

http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=509454#p509454

derStefan wil, als de nieuwe server uiteindelijk draait, eerst uitbreiden naar wereldwijde coverage, en dan pas mogelijk meer zoomlevels toevoegen, zie deze Github issue en zijn reacties daar:

https://github.com/der-stefan/OpenTopoMap/issues/20

Het basisprobleem voor de toevoeging van evt. extra zoomniveau’s lijkt simpelweg hardware te zijn (tekort diskspace). Het is inderdaad niet mals wat je nodig hebt voor wereldwijde coverage… kijk ook maar eens naar de recente specs gepubliceerd i.v.m. de geldverwerving voor de Operations Working Group van de OSMF van 2015: een “whopping” 72(! :O) harddrives die ze gaan aanschaffen voor hun database servers! (http://donate.openstreetmap.org/server2015/#details)

Als je de laatste ontwikkelingen rond OpenTopoMap een beetje wilt volgen, kun je naast de Github repository ook deze forum pagina bookmarken:

http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=21802

Hier post derStefan ook veel van de laatste ontwikkelingen.