Eindelijk zal zuid limburg (als laatste in NL?) een wandelroutenetwerk gaan krijgen. De paaltjes zijn al gepresenteerd en een pulbicatie in de krant is er ook al geweest.
Ik heb in het verleden alle nu aanwezige wandelroutes met gekleurde paaltjes in osm als relatie opgevoerd. Deze gaan dus de komende tijd vervangen worden door het nieuwe netwerk.
Mijn vraag: hoe gaat zo’n groot project in osm nu plaatsvinden? gewoon tracen en met het handje intekenen, zoals ik met de oude routes gedaan heb? Of zijn er connecties met instanties mogelijk die gps data en relatie data zouden kunnen verstrekken om dit nieuwe netwerk makkelijker in osm te krijgen?
Ja, helaas wel, alles wat je importeert komt anders dubbel in OSM, als er tenminste al een pad ligt.
Wat zou kunnen helpen is GPS data als layer te gebruiken in OSM om het intekenen te vergemakkelijken.
2e beeldscherm, waar het netwerk al op staat, kan ook makkelijk zijn.
Ja, het is gewoon handwerk.
Knooppunt intekenen, lid maken van netwerk, routes intekenen, lid maken van netwerk, etc.
Let erop dat de knooppunten een expected_rwn_route_relations tag krijgen, dat geeft een beter overzicht waar nog routes missen.
Knooppunt.nl geeft daar een overzicht van.
Je kunt het bestaande netwerk Echt-Susteren omdopen naar Zuid-Limburg, dan zitten die routes en knooppunten er al vast in en kun je die aanpassen naar de nieuwe situatie.
Naar mijn idee, kun je het beste één netwerk maken voor heel Zuid-Limburg en geen kleine deelnetwerkjes.
Uiteindelijk doe je niet veel met de netwerken zelf, dus het is niet erg dat die wat groot worden, je werkt uitsluiten met routes en knooppunten. Het netwerk is alleen maar een opbergkast voor routes en knopen en een eenheid waar oa knooppuntnet.nl gebruik van maakt.
Welkom terug, klimpetje.
Het korte antwoord is: dat wordt gewoon ouderwets handwerk!
Het (misschien iets te) lange antwoord: Er zijn wel bronnen om de data als bv (meestal) shapefiles te krijgen, maar rechtstreeks overnemen kan niet omdat OSM de data op een totaal andere manier opslaat, namelijk als integraal onderdeel van de kaart-gegevens.
De routes in OSM zijn strings van wegobjecten, maar je krijgt van de databron een lijstje geopunten. De knooppunten in OSM zijn niet de paaltjes, maar de kruispuntnodes waar de routes met elkaar verbonden zijn. Maar je krijgt een lijstje geopunten die meestal naast de weg liggen.
Het resultaat is dat je alles toch zelf moet mappen. De databron is nuttig als voorbeeld, maar importeren is niet handig.
Een paar jaar geleden hebben wij als NL community in een groot project alle nog ontbrekende wandelknooppuntnetwerken in Nederland gemapt, tegelijk met het uitkomen van de Knooppuntnet Planner.
Voor mij werkte het het handigst met twee schermen, eentje met de Wandelnet routeplanner en de andere met JOSM. En dan zo systematisch mogelijk alles inbrengen, en checken met Knooppuntnet Analyse.
De Wandelnet routeplanner is gebaseerd op de landelijke routedatank. Wij hebben toestemming om de routebank en de planner als bron te gebruiken. Het is wel erg gewenst om zoveel mogelijk op de weg te checken, want de dataleveranciers willen er nog wel eens een potje van maken! Het is nuttig om survey:date=* te gebruiken om aan te geven dat de route of het knooppunt gecheckt is, en Knooppuntnet Planner heeft een kleurmodus die gebaseerd is op de survey:date.
PS binnenkort is Limburg de Provincie van de Maand, misschien een aardig project om er s even lekker met zijn allen tegenaan te gaan?
Dank voor het in de gaten houden! Ik heb de plannen maar eens bekeken, ik vind dat ze er wel goed uitzien, met de kaartjes via schildjes met QR-codes; de knooppuntcijfers in de kleurenpijltjes, en kaarten bij opstappunten.
Ik heb zelf samengewerkt met een aannemer die met beeldbestekken werkte, en gezien de grootte van het geplande netwerk snap ik dat het gemakkelijk vertraging oploopt.
Sla dit over als je niet van saaie klaagverhalen houdt!
Voor de liefhebber: als het basisplan getekend is, gaan er mensen op pad met een dummypaaltje, wat ze telkens neerzetten op elke plek waar iets moet komen: een paaltje, een bermplankje, een schildje, en zelfs alle plakpijltjes. Daar nemen ze per punt een serie foto’s van (dichtbij en iets verderaf, en van verschillende richtingen"), en daarbij moeten ze in tekst aangeven wat er precies aan welke kant van de ‘drager’ (paaltje, paal, boom, hek, etc) moet komen: schildje, plakker of nog anders; nummer, kleur, richting vd pijl; en soms hoe het bevestigd moet worden (bv met een knelstrip om een dikke paal heen). Pas als alles gedaan is, gecontroleerd en goedgekeurd en het budget vrijgemaakt, wordt er iets op de weg uitgerold. Daarna is het moeilijk tot onmogelijk om er nog iets aan te veranderen, zelfs als er koeien van fouten inzitten, want alles is contractueel dichtgetimmerd en wijzigingen kosten extra geld. Ik heb destijds met een groep vrijwilligers een wandelnetwerk ontworpen, we hebben het beeldbestek gedubbelcheckt (best veel rare dingen gevonden) en na de uitrol ook het eindresultaat (nog steeds koeien van fouten).
Ik denk wel dat de ervaring met knooppuntnetwerken inmiddels heel groot is en het lijkt erop dat Limburg goed heeft geleerd van bestaande netwerken. Ze hebben, zo lijkt het, ook een aantal proefnetwerkjes gedaan.
Onderhoud van het netwerk is een ander dingetje… aan een eenmalig project worden vaak miljoenen gegeven, maar doorlopend onderhoud zit daar niet bij, dat moet uit de altijd te krappe jaarbegrotingen komen. Dan egt onderhoud het vaak af tegen de “onverwachte” extra kosten van het volgende prestigeproject. Einde rant