Newbie vraag:hoe een complete verkaveling te veranderen?

Hallo Mappers! Na jaren tevreden OSM gebruik, vooral ook in het buitenland, wilde ik toch maar eens iets terug doen en ben gestart met het toevoegen van informatie op de kaart. Mijn eerste hotels, restaurants, openbare toiletten en zo staan er nu goed op. Maar nu! vlak ten zuiden van waar ik woon heeft de gemeente een
heel stuk agrarisch land met een eskadron bulldozers omgetoverd tot een parkachtig landschap met waterloopjes,en fiets- en wandelpaden. Hier is het:

http://www.openstreetmap.org/#map=15/51.8387/4.5537

De oorspronkelijke verkaveling, van die rechthoekige stukken akkerland, is volledig verdwenen. Aan mij de taak om alles opnieuw in kaart te brengen.Ik denk dat
het me wel gaat lukken om met mijn GPS “metingen” alle paden en zo erop te zetten.Maar als eerste, lijkt me, moet ik die rechthoekige stukken op de huidige OSM kaart wegvegen. En dat lukt me niet! Ik gebruik potlatch 2; ik heb al een hele tijd ermee gespeeld maar de bulldozers hadden het sneller voor elkaar!
Gaarne tips gevraagd!

Hans aka “Abel Tasman”

Hi Abeltasman, welkom het werken met P2 is eenvoudig kijk ook eens naar ID en JOSM met veel handige mogelijkheden, zie de beginners pages. http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Beginners%27_guide Zodra je de nieuwe layout verkent hebt kun je voorzichtig in een hoek opnieuw beginnen, met eerst een deel te verwijderen door aanklikken en dan naar de prullebak. Begin maar voorzichtig of lees eerst de pages eens voor je begint met weggooien.

Hallo abeltasman,

Ik stuurde je al een welkomstmail via je gebruikerspagina.

Ik zou zeker ook nog naar iD kijken om te gaan editten, want Potlatch laat soms wat steken vallen bij complexe datastruren met multipolygonen en relaties.
Ik heb even gekeken met deze tool waar jij je eerste edits hebt gedaan, en zag dit:

Daarna ben ik zelf even gaan kijken naar wat daar precies ligt en hoe ik het aan zou pakken.

Op zich zou je al die gebieden die met landuse=farm zijn getagd kunnen verwijderen waarna je het gebied opnieuw met de juiste landuse=* gaat vullen, maar ik zag wel een paar multipolygon relaties in dat gebied - vooral ten zuiden van Barendrecht - (en die kun je met iD en JOSM veel beter boven tafel krijgen) die mogelijk tot rare en onverwachte fouten op een andere plek kunnen leiden.

Overigens kon ik met JOSM en iD ieder landuse=farm vlak uit dat gebied gewoon verwijderen, dus mogelijk is het een Potlatch probleem?
Welke browser gebruik je (en welk OS)?

Weet overigens dat als je iets doet waarbij je bv. een heleboel dingen verwijdert die niet weg hadden gemogen, je altijd weer een revert kunt doen waarbij de situatie wordt hersteld. Dat kun je met. bv. JOSM heel makkelijk (zelf) doen en ook Potlatch 1 had die mogelijkheid. Maar je kunt ook altijd hier de vraag stellen om dat voor je te doen.
Bijna iedereen hier heeft af en toe complete rivieren laten leeglopen, dorpen laten verdwijnen of bospaden geasfalteerd…

Dag Abeltasman,

Hier is nog veel te doen. http://www.openstreetmap.org/note/331771#map=18/51.84245/4.54855&layers=N Ben er al een paar keer langsgefietst, maar had nog geen zin het wandelgebied in te lopen. Er wacht je nog een schone taak daar.
We mappen een beetje in het zelfde gebied. Ben laatst bij de Greenery bezig geweest want ook daar gaat veel veranderen. Je hebt als lokale mapper dan ook nog veel nieuwe zaken aan te pakken. Altijd wel leuk om actueel te blijven. Overigens ben ik een grote fan van potlatch2, maar dat zal wel door mijn “leeftijd” komen.
…een tip… Let goed op de oeverlijnen (multipolygon) van de rivieren, want voor je het weet is het water weg. Don’t touch the coastline! :slight_smile:

Groet en succes,
Eggie

Heren, reuze bedankt! Ik zal idd eens gaan kijken naar die andere editors, dit lijkt mij een “multipolygonen” kwestie…jullie zullen het tzt zien (als mijn plaatsgenoot Eggie mij niet voor is )
@ Marc: ik gebruik Firefox 39.0.3 op W7; heb nog geen ervaring met iD en JOSM, maar dat moet binnenkort maar veranderen…

Groeten

abeltasman

Abeltasman,

Ik zou zeggen “Leef je uit met de multi’s !” :slight_smile: 'k ben meer een fietspadenfreak. Net weer terug van de Bourgondische kanalen. Op het Eiland van Dordrecht komen allemaal nieuwe fietspaden op of onderlangs de dijken (i.v.m. dijkverzwaring) en in de Biesbosch probeer ik de zaak actueel te houden. Dit i.v.m. de ontpoldering van het gebied.
Is het nieuwe fietspad van Zwijndrecht naar Heerjansdam al klaar? http://www.openstreetmap.org/#map=18/51.82557/4.58105

Eggie

Ja, die ontpoldering van de Biesbosch is idd een vrij heftig gebeuren, ik fiets daar ook wel eens. Ook daar genoeg te doen!
Dat nieuwe fietspad, waarvan je de link geeft, weet ik nog niet. Is wel vlak bij mij en ook mijn stamping ground.Zal er ook eens gaan rondfietsen; de laatste keer dat ik daar was, was er dacht ik geen “dedicated” fietspad. Maar goed, als ik iemand aandachtig op zijn GPS zie kijken op zijn fiets dan weet ik dat je me voor bent…

Heren, als jullie toch de omgeving verdeling, kan daar dan ook een project als de Botlekbrug aan toegevoegd worden, bij voorkeur met bouwjaar van de brug(gen), dan is het tenminste uit elkaar te houden. Nu zijn ze ogenschijnlijk allemaal onder construction. :wink:

Nick… dat is eigenlijk Sander H z’n project. Je kunt 'm misschien een seintje geven. Die brug staat trouwens meer open dan dicht. …maar voor de actualiteit zou de boel van construction gehaald moeten worden.

Abeltasman … In juni was het fietspad aan de Lindeweg tot aan de bocht in de Munnikendevel klaar. Dat heb ik nog gemapt. Er liggen van die betonklikplaten. Tot Heerjansdam waren ze met de beschoeiing bezig, want anders zou het pad direct de sloot in rollen met al dat veen. Dat heb ik op construction gezet…

Nick, die Botlekbrug houd ik wel in de gaten (incl het knooppunt Benelux waar ook nog eea te gebeuren staat mbt het ontvlechten van het weefvlak), kom er elke dag langs, dus zie gauw genoeg of er wat veranderd daar.

Alles wat op construction staat moet nog opgeleverd worden. De oude Botlekbrug staat nu op oneway richting het westen, aangezien het verkeer richting het oosten al een paar weken over de nieuwe brug mag als ie weer dicht wil gaan na opening. De andere kant op duurt nog even eer ze de aansluiting opgeleverd hebben. Het moet echt stukje bij beetje opgeleverd worden aangezien het best krap is daar en ze behoorlijk last hebben van de infra van de oude brug.

heren, ik dacht niet dat alles in projecten verdeeld is geworden, maar in onderling en goede verstandhouding werkt 't, succes :wink:

Precies… dat laatste is wat je schrijft is een waarheid als een koe. Dat maakt OSM juist tot een succes. Uiteraard zijn er geen projecten verdeeld, behalve dan bij de BAG import en bij de "hulpverleningsprojecten zoals op de Filipijnen. ".
Iedereen kan gewoon doen wat hij wil, maar het is gewoon handiger even contact op te nemen met de lokale mapper. Het voorkomt een hoop frustratie. :slight_smile: … maar daarom is het wel goed dat iedereen het grote geheel ook in de gaten houdt.
Zo heb ik gisteren aan een mapper gevraagd waarom de voorkant van de kerk in Lekkerkerk Militair gebied is. http://www.openstreetmap.org/note/413966#map=16/51.8937/4.6887&layers=N
Geen antwoord nog helaas. Zou dat een schuilkelder kunnen zijn onder het trapportaal? Weet jij dat Nick?

edit: Toch antwoord. Het slaat op de Toren. Elke toren heeft een militaire functie volgens de mapper. Hij heeft het toen zo gelaten. 'k denk dat deze oplossing niet zo’n nette oplossing is, want dan krijgen allen kerktorens zo’n vlak. Hoe is dit op te lossen?

edit2: Ik stel voor om militaire vlakken van torens weg te halen. … en we houden gewoon geheim dat DE KERKTORENIN LEKKERKERK een militaire uitkijkpost is. :slight_smile:

Vroeger hadden torens wellicht een militaire functie (bijvoorbeeld de toren van Goedereede als uitkijkpost van de forten Sabina en Prins Frederik), maar tegenwoordig zijn daar satelieten en dergelijke voor uitgevonden. Veel handiger vanuit de luie stoel dan op een winderige verhoging in het landschap :wink:

Nu eventueel een historic tag met erop met het oude gebruiksdoel, maar enkel als dat het primaire gebruiksdoel was.

Anders kun je alle molens ook wel gaan mappen als seinpost, want die werden vaak gebruikt om met de stand van de wieken en zeildoek snel berichten uit te wisselen over grote afstanden. En oude kerken kunnen dan ook wel een cemetary tag krijgen, want de kerkvloer bestaat nogal eens uit grafstenen van daaronder begraven gelovigen…

Als een van de laatst opgeroepen BB-ers (maar nooit komen opdagen) heb ik landuse=military van de kerk verwijderd. :slight_smile:

Heren, dat gaat zo wel heel erg snel ,waar stond het een en waar stond het andere. Of wie heeft het uitgezocht of nagevraagd ? Dat heet historisch onderzoek, dat kost tijd en soms geld jammer maar waar en waar moet je zoeken, de plaatselijke historische vereniging ? Zo hoorde ik laatst dat bij iedere bunker in de Waterlinie een grondstuk van 1.00 m + hoort dat defensie eigendom zou zijn. Maar ga daarom nog niet alle bunkers als militaire gebied bestempelen, zonde tegen bericht geen wijziging, Hearsay is geen say.

http://www.openstreetmap.org/note/413966#map=19/51.89491/4.68365&layers=N

Hier… het is nog niet gerenderd dus je ziet het nog. Er is daar echt niets. Een trap naar de kerkingang. Op de site van de kerk is er ook niets over te vinden.
… en op streetview https://www.google.nl/maps/@51.8950453,4.6832237,3a,54.8y,103.81h,89.87t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYlQWILgt9n5hA8QQ5QtjSg!2e0!7i13312!8i6656?hl=nl

en ook hier bij Rijksmonumenten niets te vinden. http://rijksmonumenten.nl/monument/25736/toren-van-de-grote-of-johanneskerk/lekkerkerk/

en hier de bewogen geschiedenis van de kerk http://pkn-lekkerkerk.nl/images/Wetenswaardigheden%20NH%20Kerk.pdf

'k heb echt wel gekeken. :slight_smile:

Edit: Dat je niet te snel iets moet weghalen ben ik met je eens. Zo zag ik al tijden een vulkaan op OSM in de Waddenzee… De Zuidwalvulkaan… https://www.openstreetmap.org/#map=15/53.2153/5.1845
Maar daar is toch geen vulkaan denkt een mapper dan. Na wat uitzoekerij blijkt er onder de Waddenzee wel degelijk een vulkaan te liggen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidwalvulkaan
Voor je het weet is iets weggehaald wat er wel degelijk is, maar op het oog niet te zien is. Het is wel in strijd met de regels: mappen wat je ziet, maar in dit geval vind ik zo’n vulkaan wel grappig. eens kijken of de tag het mappen van de vrijwilligers overleeft.

Hans aka “Abel Tasman”,

Het nieuwe fietspad langs de Lindeweg staat er op. Het was even droog en ik kon het niet laten. …, maar er blijft daar genoeg over om te mappen… :slight_smile:
http://www.openstreetmap.org/#map=17/51.82540/4.58248

Eggie

Mooi! reden te meer om er weer eens op uit te gaan…grappig trouwens om te lezen hoe deze thread ontspoorde naar de Zuidwalvulkaan, die had ik idd
al eens in de Waddenzee zien liggen, en de bevestiging van bestaan ook al eens vernomen…nu ik het erover heb, moet ik even kijken hoe het met de Arbre du Teneré in de woestijn van Niger staat…ooit het “eenzaamste levende wezen op aarde” …schijnt nu dood te zijn, maar weer wel met monument…een mens blijft bezig…

Hans

'k Hoop niet dat het een mapper van OSM is geweest die de “Arbre Perdu” plat heeft gereden… wat op zichzelf wel knap is in zo’n groot woestijngebied met in een omtrek van 400 km geen enkele plant. Misschien als waypoint ingesteld?

Hij zou als curiositeit eigenlijk gewoon moeten blijven staan. https://www.openstreetmap.org/#map=19/17.74922/10.64136