Navigointia ja kartoitusta Nokialaisella?

Hommasin tänään uuden luurin (Nokia 6220 Classic), jossa on myös GPS. Ilmeisesti jotkut käyttävät Nokia Sport Trackeria reitin loggaamiseen, mutta ensituntuma tuosta on todella luonaantyöntävä, joten jotain fiksumpaa pitäisi löytää.

Mitä hyviä navigointi-ohjelmia kännyköille on olemassa? Kaipaisin ohjelmaa joka näyttäisi paikan kartalla, ehkä myös jotain navigointiakin voisi olla, mutta tietysti olisi kiva päästä loggaamaan reitit gpx-tiedostoon.

Itse olen käyttänyt java pohjaista gpsmid sovellusta (http://gpsmid.sourceforge.net/). Jar-paketin luonti vaatii hieman perehtymistä, mutta onneksi ohjelman sivuilla on sen tekemiseen hyvät ohjeet.

Gpsmid ohjelma käyttää karttana openstreetmapin vektoriaineistoa. Siinä on alkeellinen navigointi-ominaisuus ja halutessa ohjelman saa lukemaan reittiohjeet (oletusäänet tosin rätisevät eikä niistä saa mitään selvää). Ohjelmalla pystyy tallentamaan reitit gpx-tiedostoiksi, tallentamaan reittipisteitä ja ottamaan kuvia reitin varrelta. Gpsmid on valitettavasti vielä hieman buginen ja ainakin omalla N70:llä saan sen kaatumaan kohtalalisen pienellä vaivalla. Suosittelen kokeilemaan.

Tuossa GpsMidissä on kyllä potentiaalia, mutta en saa siitä gpx-tiedostoja ulos. Olen määrittänyt GPX Receiveriksi hakemiston ja se kyllä kyselee kaikki oikeudet, mutta kun pitäisi tiedostoon jotain kirjoittaa, niin tuloksena on “GPX export failed: null”. Enkä löytänyt muuta hakemistoa missä nuo olisi valmiiksi. Kokeilin myös lähettää niitä bluetoothilla koneelle, mutta yhtä laihoin tuloksin.

Mutta kaikenkaikkiaan ihan lupaavan oloinen softa, mutta työtä on vielä paljon. Itse yhdistin Suomen kartan suoraan tuohon ohjelmaan, mutta näköjään siinä on myös jokin valinta millä voisi ehkä käyttää kartaa myös ulkoisesta tiedostosta. Lisäksi vähän häiritsee ohjelman jatkuva oikeuksien kyseleminen, mutta toivottavasti kehitystä jatketaan. Tuon kaltainen toimiva softa olisi kyllä erittäin tervetullut OSM:n kannalta. Ihmisillä alkaa olemaan aika hyvin puhelimia, joilla voisi dataa kerätä, mutta liian hankalat työkalut karkoittavat muut kuin todella virittelystä kiinnostuneet pois kuvioista.

Itse esim loggasin tänään bussipysäkkejä tuolla GpsMidilä ja se oli ihan hyvää ajankulua matkustaessa. Eli aina bussin pysähtyessä pysäkille; save waypoint ja silleen… Vielä kun ne saisi softasta ulos…

Jaaha, huomasin että ennen tuota ruutuun jäävää erroria vilahtaa jotain muuta. Eli kamera sarjatulelle ja tutkimaan…

IOE.Java.Io.IOException:
SybianOS error = -26 :
Yleinen:
Muisti ei riitä toiminnon suorittamiseen. Poista ensin tietoja.

Tosin ainoa ohjelma mikä on auki on tuo GpsMid ja tilaa kortilla on reilu 7Gt…

Sain töistä käyttööni Nokian E75 puhelimen. Luurissa on gps & java-tuki => gpsmid sisään. Homma meni helpolla - latasin paketin sivulta: http://gpsmid.sourceforge.net/prebuild/ . Ohjelma löysi luurin gps:n & kameran suoraan. Lyhyellä käytöllä gpsmid toimii kohtalaisesti - osaa reitittää fiksun oloisesti ja nopeusrajoitukset toimivat loogisesti. Ohjelmassa on myos “OSM” valikko missä pitäisi pystyä luomaan karttadataa ja lataamaan sen suoraan tietokantaan. Jatkan paketin testaamista - ohjelmassa on selkeästi potentiaalia.

Huhuilenpa täälläkin jos jollakulla olisi tietoa E72-puhelimen sielunelämästä, kun siinä GpsMid toimii paljon huonommin kuin edeltäjässä E71:ssä. Kaatuilee, paikannus hyppii minne sattuu välillä, näyttö ei piirry oikein jne. Kuvausta löytyy https://sourceforge.net/tracker/index.php?func=detail&aid=2911923&group_id=192084&atid=939974

Joku epäili ongelmaa JVM:n liukulukulaskennassa, toisaalta satunnaisia kaatuiluja ja datan muuttumista voisi epäillä että kirjoitteleeko jokin gpsmidin/alustan osa vääriin paikkoihin muistissa. Ilmeisesti kovin monella gpsmid-developerilla ei ole nokiaa. E72 muuten toimii mukavasti, ja olisi hyvä gpsmid-alusta kun on kompassi ja kaikki, mutta kaatuilu ja position hyppely tekevät gpsmidistä alustalla käytännössä käyttökelvottoman.

Tiedoksi tuohon E72-kysymykseen, että ilmeisesti tosiaan jotain mätää oli Nokian JVM:ssä - puhelimen ohjeilmistopäivityksen (taisi tulla tällä tai viime viikolla) jälkeen gpsmid pelaa varsin mallikkaasti. Tosin näköjään edelleen on bugina, että desimaalipiste ei tule pisteestä, vaan ää-kirjaimesta.