Nationaal Wegenbestand

Wie mijn vorige post toevallig heeft gelezen weet dat ik nieuw ben op dit gebied. Ik moet mijn weg dus nog vinden… over wegen gesproken :wink: Is het Nationaal Wegenbestand nu wel of niet beschikbaar gesteld. Ik heb de WMS-service gevonden, maar dit is alleen maar een verbeelding.

Is de data zelf nu ook te krijgen (op te vragen of ergens te downloaden). En in hoeverre zit dit nu in OSM verwerkt? Als dit nog niet het geval is, maar misschien wel zou moeten, dan kan ik wellicht mijn steentje bijdragen aan deze community. Ik vind dit echt een mooi initiatief, vandaar de wil. De kennis die ik bij kan dragen is in juridische vorm. Ik heb een eigen bedrijfje in het bestuursrecht met als specialisme de ruimtelijke ordening.

Ik ben benieuwd naar de stand van zaken en of ik een steentje bij kan dragen.

Leuk dat je daar mee aan komt zetten :slight_smile:

Er wordt druk hierover gebabbeld op de mailinglist: http://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-nl/2009-May/008708.html

Ik begrijp niet of de data nu wel of niet beschikbaar is en als dit niet het geval is of er inspanning wordt gedaan om de data te achterhalen.

Kortgezegd: De data is niet beschikbaar onder een licentie die compatibel is met de OSM licentie.

Langer: De data is wel beschikbaar als WMS-service, zoals je zelf ook al hebt gezien. De originele vectordata daarachter is niet online beschikbaar, en die kun je alleen krijgen en gebruiken als niet-privepersoon en onder voorwaarden.

De discussie over de waarde van het NWB voor OSM is ook een leuke, en daar is op de mailinglist de afgelopen week ook over gesproken. Dat kun je hier vinden. Het is het draadje dat begint met de Corine Land Cover en evolueert naar maximumsnelheden.nl.

helder, ik ga de geschiedenis van het vrijgeven van de data eens induiken… vanuit mijn professie vandaan kom ik zo snel tot de conclusie dat het bestand nu niet is vrijgegeven. Ik ga eens lezen wat er exact is besloten n.a.v. de ingediende WOB-verzoeken. ik ga het draadje ook eens bestuderen… al moet ik wat wennen aan de weergave daarvan.

ondertussen ben ik de afgelopen geëvolueerd van totale leek naar… hoe kan ik specifieke downloaden via de xapi :wink: er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden, maar de NWB discussie vind ik een erg interessante.

ik heb het draadje even gelezen… heel verhaal. soms relevant en soms wat minder. Er zitten wat leuke juridische vraagstukken in. Zoals gezegd ga ik het dossier nog eens zelf bestuderen. Mocht ik tot inzichten komen t.a.v. de juridische kant van het verhaal, dan zal ik dat proberen te delen om zo mijn steentje bij te dragen. Ik hoop dat jullie (wie dat ook mogen zijn) met elkaar helder kunnen krijgen wat je doel is en hoe je dit wilt bereiken.

Jullie, dat zijn wij, dus ook jij :sunglasses:

Het is niet zo dat er speciale clubs van super OSM leden zijn ofzo, alleen meer of minder actieve leden.

Arnoud Engelfriet heeft vandaag in zijn blog over de NWB licentie icm OSM geschreven:
http://blog.iusmentis.com/2009/05/22/afgeleide-werken-bij-openstreetmap-1/

Wimmel,

bedankt dat je ons daar op attent maakt. Ik heb een reactie geplaatst om te zien of er meer uit komt dan wat er nu staat.