Name:etymology:wikidata=* или На кого ли е кръстена тази улица?

Здравейте колеги,
знаете ли какво означават имената на улиците, по които ходите? Може би сте чували за някои исторически личности или събития, които са им дали името си, но какво още крият тези думи? Сега можете да научите повече за етимологията на уличните имена в града си, като добавите специални етикети към тях.

Идеята на тази инциатива е да се добавят връзки към Wikidata за произхода на имената на улици или обекти. Да уточня - този таг се различава от wikidata=, brand:wikidata= или operator:wikidata=* като само пояснява като добавя линк към wikidata entry-то, което е свързано с името.

Добавят се лесно чрез тази мета-карта:

Документация за тага:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:name:etymology:wikidata

Добавените тагове може да се разгледат чрез тази карта:

Споделете какво мислите по темата и дали споделяте интереса ми към произхода на имената.

4 Likes

Доста интересна идея. Мислех си по едно време да почна да добавям този таг, но като се сетих колко време ще ми отнеме да маркирам сегментите и ми мина желанието.

Проблема е че тези тагове трябва да се “спамят” на всеки сегмент от пътя (с което този инструмент се справя прекрасно). Въпреки това не ми харесва факта, че ще се дублират още тагове между сегментите на дадена улица. Може би щеше да е хубаво да има multiline или multiway или multilinestring (какъвто е термина в повечето ГИС платформи) релация, за да може всички сегменти на дадена улица да бъдат на едно място и да не дублираме информацията (включително name, ref, highway, surface, lanes и може би други тагове). Доста би се улеснила и промяната на имена ако някога се наложи.

I don’t think this has high priority for Bulgaria, but it’s fun to add this to streets. It might be an alternative to the int_name tag, where I’ve been spending time changing transliterated foreign names to their original spelling.

Аз разполагам с доста време за губене, но конкретно този тип таск, отнема доста малко. Това е така, защото тулчето в Mapcomplete прави връзката между път (както и всичките му части в текущия изглед) и Wikidata полето. Реално попълване на град с размерите на Добрич става за 30 минути.

Наскоро започнах да пиша статии и за Българоезичната Wikipedia и това ми дава нови възможности за да попълня пропуски за значими личности.

Един страничен ефект на този таг е че заключва полетата за име в iD editor:
sideeffect

Въпреки това могат да се редактират в таговете в долната част на панела.

Здравейте поздравления за инициативата. Приложението работи много добре. Отдавна мисля за data roundtriping за имената на улиците между Уикипедия и OSM и ето че голяма част работата вече била свършена.
Отворих тази дискусия по темата