name="Monumental houseboat Airbnb"

Dit is niet de bedoeling, toch?
https://www.openstreetmap.org/way/270068374

Ben dit tegengekomen tijdens BAG-onderhoud. Ik wou de naam meteen verwijderen, maar ik dacht ik gooi het eerst in het forum.
Op Airbnb is dit huisboot trouwens inderdaad te vinden (ziet er mooi uit), met een titel die een beetje lijkt op “Monumental houseboat Airbnb”. Maar de naam van de boot is dit zeker niet.

Als het een normale bed & breakfast was (die dus duurzaam een toeristische dienst verleent) dan zou dit toelaatbaar zijn (als ze ‘monumental houseboat’ als naam hadden), maar Airbnb? Dat valt toch niet bij te houden op OSM? Dat zijn normale bewoonde huizen (of woonboten dus) die voor een klein deel van het jaar verhuurd worden, en die om de haverklap stoppen of beginnen met Airbnb.

Het lijkt me dat we daar een grens kunnen trekken. Gewoon weggooien samen met de tourism=apartment tag.

Het lijkt overigens ook niet mogelijk om de data te verifiëren op airbnb.com. Je moet data invoeren, en kan zo te zien niet een kaart opvragen met alle Airbnb-adressen in een gebied. Ik kan niet eens vinden of dit adres nog meedoet daar (ik kwam wel twee andere woonboten tegen in die gracht).

Nee, het lijkt me dat alleen permanente B&B’s op OSM mogen. En dan nog niet met de naam van het verhuurplatform erin.

Taginfo laat zien dat de operator Airbnb een keer of 50 wordt gebruikt.
Op Mapillarybeelden is zichtbaar dat die boot op geen enkele wijze herkenbaar is als een B&B of ander toeristisch onderkomen, dus vermelding als zodanig is tamelijk overdreven.
Die boot zelf heeft in iedergeval geen naam en de oorspronkelijke bewerker heeft op 13 november 2020 2 changesets gedaan: die boot en 2 kleine zaken in zuid Frankrijk. Waarschijnlijk dingen die van vakantie mee terug zijn gekomen. Die 2 edits waren ook de enige twee van deze mapper…

Ik zou die boot maar opschonen!

Bedankt voor de reacties! Ik heb die AirBNB-tags verwijderd. Er is inderdaad OTG niets waarneembaar; ik kom daar geregeld langs.

Met wat mensen op Discord hadden we het op dezelfde manier over booking.com. Zo zijn er twee gebruikers in de VS gevonden die foutief booking.com als de websites van hotels opgaven. Ik heb even in Nederland gekeken, en hoewel de meeste tags gerelateerd aan booking.com daadwerkelijke kantoren zijn van het Nederlandse bedrijf, vond ik ook een paar adressen die even onder de loep genomen moeten worden:

https://herengracht21.nl/

Lijkt in orde, maar verkeerde website is gelinkt. (Edit: aangepast)

Dat lijkt gewoon verouderde informatie. Booking.com houdt daar geen kantoor toch?

2016 wel nog: https://www.mapillary.com/app/?pKey=458619198737623
Had ik dat maar eerder geweten. Een paar weken terug was ik nog in de buurt. Had ik kunnen kijken.

Je moet flink graven op hun website, maar ze zitten op de Herengracht 597:

https://www.booking.com/content/legal.nl.html

En omdat Booking.com om juridische redenen slechts dat ene adres als vestiging ziet:

…kun je de rest gewoon weggooien. :slight_smile:

Dat is legalese. Mochten daar echt nog mensen werken, zou me dat een office=company waard zijn (zonder website, als je op die website niks kunt bevestigen). Echter, op GSV lijkt het of ze 2019 zijn verhuisd (geen toegestane bron, natuurlijk).

Maar alleen als dat ook bevestigd kan worden. Er kan best een blik ontwikkelaars open getrokken zijn en in een kantoor gestopt, maar als er geen bordje aan de muur hangt en geen labeltje bij de bel en geen vermelding op de website dan valt er weinig te mappen.