Načini korištenja zemljišta rascjepkani u sitna područja

Imam pitanje.

Koja je svrha ovog? Htio sam radi posla napraviti presjek landuse = commercial, landuse=industrial, landuse=residentia s cestama i neugodno sam se iznenadio?

Postoji li neki dogovor oko mapiranja zona korištenja za koji ne znam?

PS: Ima tko ideju kako jednsotavno okrupniti zone korištenja u QGIS-u za analizu. Padaju mi na pamet bufferi i igranja s njima.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:landuse%3Dresidential

It is acceptable to map landuse to stop at the boundary of roads, and it is also acceptable for landuse to overlap road area on roads where the right of way is not significant enough to warrant a break in the landuse area.

Nisam ni ja neki ljubitelj takvog cepkanja landuse na sitne komade, ali eto, neki maperi vole tako.

Meni je fascinantno, imamo cijele gradove koji su mapirani samo s crkvom i najbližom birtijom (Virovitica, Koprivnica, Slatina, Vinkovci, Županja…), a neki radije vrijeme troše na “ispravljanju” postojećih podataka umjesto da mapiraju nove.

Iz kojeg razloga?

Išao sam gledati kako Nizozemci to rade, ipak su među najboljima po pitanju prostornih podataka, ne rade tako. Recimo u Rotterdamu je rijeka ta koja cijepa poligone, a ne ceste. Donekle još razumijem gdje je pojas uz autocestu, ali kvartovske ulice? Čemu?
Ja sad imam 3 dodatna koraka u obradi podataka, a svaki je po sat ili više vremena. Vrijeme = novac.

Kod residential landuse-a treba postaviti neku granicu, ali ne presitno i ne prekrupno. Primjerice, u Novoj Gradiški sada postoji residential poligon s 1376 točaka, koji moj web preglednik žvače par sekundi. Možda da se razdvajaju ne na kvartovskim (residential, service itd.) ulicama već na tertiary, secondary i primary koje prolaze kroz njih.

Priznajem da sam jedan od onih koji je prije crtao presitno landuse - residential i svoje greške ću ubuduće ispraviti i ukrupniti te zone.

Kakav je to browser kada ga muči poligon od 1376 točki? Sve uredno radi na računalu i mobilnom pregledniku.
Ima masa multipoligona i poligona na OSM-u s većim brojem točki do tog. Ako tvoj browser muči 1376 točaka, kako uopće OSM uspiješ otvoriti?

Kako ja otvaram OSM uopće nije tema, ja mogu otvoriti 1000 tabova takvih na kompjuteru, davao sam primjer. Nego hoćemo li se dogovoriti kako crtati, hoćemo li usitno ili u kompleksne multipoligone ili da se nađemo na pola puta? Spomenut je Rotterdam, a evo kako oni rade: Way: 215604461 | OpenStreetMap Kompaktni poligoni na granici s cestama
A kako se radi kod nas: Relation: 9358611 | OpenStreetMap
Pitam se je li moglo biti jednostavnije? Pa taj landuse čim netko takne će ga polomiti.

Ovo u Rotterdamu je OK jer su kompaktni poligoni koji imaju granice na cestama gdje je s druge strane drugi način korištenja zemljišta, prirodna prepreka (kanal, rijeka) ili prometnica sa širokim koridorom.
Ovo što je u Zagrebu napravljeno na Ruđešu je lakrdija.
Što se tiče relacija, ne vidim ništa loše u tome da ljudi nešto nauče a ne da se sve sastoji od jednostavnih poligona.

Slažem se. Za početak sam u ZG-Ljubljanici spojio nekoliko desetaka kvadratića stambene zone u jednu cjelinu. Way: 1229764712 | OpenStreetMap

ezgif-1-c377b4b93b

2 Likes

Slažem se da treba malo ujednačiti. Vjerojatno nećemo nikada imati stroga pravila, ali recimo da je ok podijeliti kod većih prometnica (highway=tertiary i više) kod potoka, i slično.

Ovo za Kutinu je po meni loše mapirano. Prvo, imaš relaciju koja se lagano potrga. Drugo, netko je odlučio da cijela Kutina mora biti jedan spojeni residential multipoligon, što znači da je vjerojatno spojio i neka mjesta koja nisu baš residential. Vjerojatno ide preko nekih oranica, industrial dijelova i slično.

Pa nije baš, dosta je precizno obuhvaćeno stvarno rezidencijalno područje. Ali Kutina je sva u nekim predgrađima koja se protežu duž pristupnih puteva i dolina, nema razloga da se to ne podeli na više (multi)poligona umesto što izgleda kao hobotnica. U ovom slučaju je logičnije podeliti residential “popreko” (centar od predgrađa) nego “uzduž” (kvartove duž glavnih saobraćajnica).

Ima, recimo, ovaj dio:

Ili ovaj dio:

gdje je sve spojeno, pa makar i preko polja gdje nema kuća u blizini, samo kako bi sve skupa bio jedan multipoligon.

Hahaha, pogledao sam tko je te “rupe” izbušio i vidim da je to dijelo mog najdražeg fušera među maperima :smiley:
Vidim da sam i neke stvari pokušao ispraviti kada sam kartirao centar Kutine, ali sam valjdao odustao od sizifovog posla. Inače je to prije bio jedan golemi “residential” poligon.
image

BTW, kao neki prijedlog širine prometnice na kojoj se cijepka poligon “residential” moj prijedlog je da budu prometnice s 4 prometna traka ili šire.

Možda je netko radio import službenih vektorskih podataka, usporedi sa https://tms.osm-hr.org/zagreb-landuse