Naam woonhuis op OSM

Bij toeval kwam ik al fietsend op de OpenFietsMap een label ‘Thuis’ tegen dat bij nadere inspectie op OSM als tag name=Thuis op de contour van een woonhuis bleek te staan. Lijkt mij toch niet gebruikelijk, laat staan gewenst om de naam van je woning op deze manier op OSM te zetten. Stel je eens voor dat al die mooie teksten als ‘Vaders wens’ van die schuin doorgezaagde boomstammen op OSM zouden staan. Kan natuurlijk ook dat de eigenaar een gemakkelijke manier zocht om te onthouden waar hij ook alweer woonde :wink:
De mapper is 1x actief geweest op OSM, een klein jaar geleden. Ik heb hem een bericht gestuurd, maar ik schat in dat hij dat voorlopig niet zal zien.
Wat is verstandig? Gewoon weghalen en maar afwachten of hij piept?

Laten staan: heb ik ook ingevoerd op een woonhuis.
of als addr:housename=

Dat maakt osm zo uniek.
Is een duidelijk herkennigspunt.

Een keer gezocht, wat men zoal gebruikt.
http://overpass-turbo.eu/s/9bt

name=* in combinatie met building=house

http://overpass-turbo.eu/s/9bv

Ik ben de naam ‘Thuis’ ook wel eens tegengekomen. In die gevallen heb ik het verwijderd, met uitleg naar degene die het had ingevuld. Nooit meer wat van gehoord.
Ik heb altijd aangenomen dat het name-veld de eigennaam van een huis/gebouw moet hebben. Het hoort dus gewoonlijk op de gevel te staan. ‘Theresiahoeve’ , ‘Dijkzicht’, ‘Ora et Labora’, en wat dies meer zij dus.

Misschien is de naam van het huis wel “Thuis”… zonder Oost, west… en best :slight_smile:

'k Heb zelf meer moeite met Niet-Geografische namen als “geitjes”: http://www.openstreetmap.org/#map=19/51.80525/4.54450
en Voormalige Vuilstortplaats: http://www.openstreetmap.org/#map=15/51.8450/4.4343

Overigens wel goed gedocumenteerd in de edit: http://www.buijtenland.nl/sites/www.buijtenland.nl/files/downloads/rapport_stortplaats_rhoonse_grienden.pdf

Ik zal er eens langs rijden om te zien of het huis ook echt ‘Thuis’ heet.

Ik denk dat een naamsvermelding als ‘Thuis’ voor een huis in een woonwijk gerust weggehaald mag worden met notificatie aan de mapper.

Kijk ook eens naar de historie van de mapper; als het een grappenmapper is die een maar paar edits op zijn naam heeft staan, waaronder deze, moeten we dit niet serieus nemen.

(Historische) benamingen van bijvoorbeeld landgoederen en andere geïsoleerde huizen hebben imho een andere status dan “Ons genoegen”, “Steentje voor steentje” en “De Duiventil”.

Martin

Allroads, mooi tooltje :slight_smile: Maar waarom wordt dit appartements gebouw er dan niet mee gevonden. http://www.openstreetmap.org/#map=17/52.34192/6.68037
En ja de naam hangt aan het gebouw, maar alle bewoners krijgen hun kamer nummer als adres. Beide tools zoekroutines komen niet met de naam Het Weggeler boven, PI ja, Con et ja maar Het Weggeler nee. Ligt dat aan mij ?

Martin, iedereen die de moeite neemt om zijn huis een naam te geven en dat op de gevel te hangen krijgt van mij een tag, herkenbaar punt zoals iemand al opmerkte. Wat is anders een naam op een gebouw ? Ik weet bv niet wat ik met de eerste Steen moet doen, duidelijk een extra gegeven aan een pand en gedateerd. Om nu dan Thuis of Ons Nest en dergelijke als naam te verwerpen :(, veel mensen zijn bijster origineel noch creatief.

building:name gebruiken maakt duidelijk dat de naam betrekking heeft op het pand. Dat geeft ook ruimte om een gevestigde winkel op het pand te benoemen met name.
En dan is er ook nog addr:housename zoals Allroads aangeeft, hetgeen in ieder geval in de UK vaak gebruikt wordt om een adres te duiden bij gebrek aan andere referenties. In Nederland lijkt deze minder geschikt aangezien de adresgegevens op de node staat, maar dat is wellicht via een relatie aan elkaar te knopen.
Nou vind ik dat Restaurant Het Schaap een slecht voorbeeld. Dat er een bord op de gevel is geschroefd met de naam van het restaurant, maakt het in mijn ogen nog niet de naam van het pand.

Het blijft dus een beetje schipperen met die name tag.
Hetzelfde met bridge. Hoe vaak zie je niet dat een highway met als name tag de naam van de brug staat ipv het gebruik van bridge:name. Ik ben maar enkele gevallen tegengekomen waar dat stuk straat echt de naam hetzelfde is als de naam van de brug.

Hi Sander,

Mee eens, maar die hang ik dan aan het pand en de onderneming met de rest van de tags als keuken ed.

Foutje bedankt :frowning: Maar ja IMHO wordt dat veroorzaakt door het feit dat bijna niemand een brug tekent als zelfstandig onderwerp, layer=1 en de weg layer=2 geeft. Zonder dat, kan de naam van de brug snel aan de weg komen te hangen. Want de bridge=yes tag hangt ook aan de weg, gewoon een foute benadering.

Heb inmiddels contact gehad met de ‘once in a lifetime’ mapper en hij was het er volledig mee eens om de tag te verwijderen. Het huis heeft geen naam. De reden waarom de tag ooit is aangebracht, is niet medegedeeld. De tag heb ik op zijn verzoek verwijderd.
Wat een ogenschijnlijk onschuldig vraagje toch een interessante discussie kan opleveren…