Muokkausten kumoaminen

Huomasin, että eräs käyttäjä on poistanut kokonaan Kehä 3:n ja Hämeenlinnanväylän liittymästä pari ramppia, vaikka todellisuudessa ne eivät ole hävinneet mihinkään. Ilmeisesti kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen vandalismi, vaan pikemminkin tietämättömyys, mutta silti ihmettelen suuresti miksi niitä muokkauksia pitää mennä tekemään jos ei ole mitään käsitystä siitä miten tiet oikeasti menevät.

Kysymys kuuluukin, onko tavallisella käyttäjällä mitään mahdollisuutta saada noita ramppeja mahdollista saada palautettua takaisin samaan kuntoon kuin ne olivat ennen poistamista? Kyseessä on siis tämä muokkaus: http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/9755969?node_page=2

Edit: Olisi näköjään kannattanut lukea hieman vanhempiakin viestejä, eli ilmeisesti homma onnistuu tuolla yhdellä JOSM:n pluginilla. Jos siis joku aiheeseen paremmin perehtynyt viitsisi kumota tuon yllä olevan changesetin, niin olisin kiitollinen.

Kumosin.

Sipoon alueelle ilmeisesti on muodostumassa jonkinlainen edit war, käyttäjä dmx on näköjään tänään taas muuttanut ainakin Sipoon nimen ruotsinkieliseksi vaikka juuri muutama päivä sitten alv muutti samaisen henkilön edelliset muutokset takaisin. Joku JOSMin käyttäjä voisi taas varmaan revertoida ja samalla pitää pienen puhuttelun tuolle dmx:lle…

edit war / edit disputelle on oma menettelytapansa.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Disputes
Eli ensin pitäisi ottaa yhteyttä suoraan editoijaan, ja yrittää sopia periaatteista ja menettelytavasta. Jos ei auta niin sitten yhteyttä OSM:ään. Sitä kautta varmaan löytyy tarvittaessa vääntöä vaikka tunnuksen poistamiseen saakka.

Muuten, mikä estää sinua ottamasta yhteyttä, kun huomasit kerran kuvion?

Jaha, edit war on täysimittaisena meneillään ainakin Sipoossa, Turussa ja Raisiossa.

Katsotaan vastaako kumpikaan osapuoli kyselyyni.

.

Häh? Olen nyt vasta kumonnut muutokset kerran, sen enempää katsomatta oliko hän muuttanut jotain takaisin siinä välissä. Poimin jopa ne name=* tagiin laitetut ruotsinkieliset nimet name:sv:ksi, missä niitä ei vielä ollut - ihan normaalia muokkauslipsahdusten korjaamista. On helpompaa vain korjata kuin ruveta opastamaan, ihmiset oppii tehokkaammin kun ne löytää itse syyt miksi jotain tapahtuu. Tää on tietty suomalainen piirre osmissa, muissa maissa tykätään meilailla enemmän.

“Täysimittaisena” … jotta olisi edes “edit war”, pitäisi olla samaa kohdetta koskevia muutoksia edestakaisin. Vähintään. Eikä nimitagien kieliversioiden käytössä ole mitään sovittavaa.

Vähintäänkin omalaatuista kutsua tuota juu edit wariksi… Onko todella jonkun mielestä muiden tekeminen virheiden korjaus “edit war”:ia by-defination?!?

“Disputes or edit wars are situations where consensus is not achieved” - Ei päde tässä. Suomessa name tagi määräytyy kuten tiennimikylttien päällimmäinen itemi (riippuu kunnan kielijakautumasta).

Ehkä niiden usan rajan siirtelijöiden ja pitkien (error) teiden korjailijoiden pitäisi joutua moisesta “edit warista” “vastuuseen” :-).

Tässä on imho selvistä virheistä eikä “disputeista” kyse.

Kohteliaan huomautuksen sanailussa on monesti yllättävän paljon vaivaa. Ja silti ne joudutaan kuitenkin korjaamaan, joten jos vahinko on pieni on korjaus ja hiljainen toive siitä ettei homma jatku yleensä paljon tehokkaampaa kuin jokaisesta huomauttaminen. Toimii erityisen hyvin aloittelijoiden kanssa (en ole kyseisen kaverin kohdalta selvittänyt kuinka aloittelijasta on kyse), joita saisi olla vähän väli opastamassa. Muutaman kuukauden jälkeen homma sujuu jo huomattavasti iloisemmin “konsensuksen” mukaan, se kun on opittu olemassa olevista käytännöistä muiden tekemää dataa katsomalla (jota joutuu väkisinkin tekemään pidemmän päälle).

Katsoin, että alv:llä on kuusi viimeisintä changesettiä pelkästään ruotsinkielisten nimien palauttamista jälleen suomenkielisiksi ja ainakin kolmen kunnan alueella, eli vähän enemmän kuin jokin yksittäinen korjaus. Mutta tarkemmin katsottuna tuota enempää edestakaista muuntelua ei ole, eli olette oikeassa.

Laitoin kysymyksen yksityisviestinä tuolle dmx:lle, että onko nimenvaihtoihin ollut joku syy. Toivottavasti saan vastauksen (tai edes sen, että tällaiset muokkaukset loppuu).

.

No se lienee ihan ymmärrettävää että ne laajemmalle alueelle jakautuneena ovat useissa changeseteissä… heti kun suomen datan saa suoraan ladattua josmiin, ja josmi vielä pelittää valonnopeudella latauksen jälkeen, niin voihan sen tehdä vaivattomasti kerrallakin ;-). nm. joskus kauan sitten koko suomen (ennen corinea) josmiin ladannut.

…Ei sinänsä paikalliset changesetit on muutenkin kivampia johtuen siitä miten bbox toimii.

Meille huonomuistisempien koneiden käyttäjille on Osmosis, jolla voi poimia finland.osm.pbf:stä kiinnostavan palasen, esimerkiksi paikat (en kokeillut)

osmosis --rb finland.osm.pbf --tf accept-nodes 'place=*' --tf reject-relations --tf reject-ways --wx finland-places.osm
josm finland-places.osm

tai merenrannat (kokeiltu monasti; JOSMin ja mkgmapin tarkistukset täydentävät toisiaan)

osmosis --rb finland.osm.pbf --tf accept-ways natural=coastline --tf reject-relations --used-node --wx finland-coastline.osm
josm finland-coastline.osm

Joo, ja tuo finland.osm.pbf löytyy täältä (jos joku ei sitä sattunut tietämään)
http://download.geofabrik.de/osm/europe/
Uusin edellisen päivän dumppi ilmestyy yleensä aamupäivän aikana.

.

PS: Olen osmosis ohjelmalla erottanut moottorikelkkareittejä ja piirrellyt niitä sitten Maperitive ohjelmalla kartaksi.
Haaveissa olisi piirtää kartta ensi kesäksi suomen tiestöstä ja erotella siinä ‘päällystetyt’ / 'päällystämättömät '/ ‘ei tietoa saatavilla’ surface= tagin mukaan. Viime kesänä pääsi seututien 560 soratieosuus taas ikävästi yllättämään. Tuo nykyinen mopo+kuski yhdistelmä ei oikein soraosuuksilla viihdy. En tiedä kummassa vika.