Muistakaa lisätä POI-tietoihin addr, phone, url, opening_hours

Kartalla näkyy olevan monia shop- ja amenity-pisteitä, joiden ainoa lisämääre on name tai operator. Jos vaikka kesken matkaa rupeaa väsyttämään tai kulkuneuvo hajoaa alta, ei riitä, että näkee lähimpien kauppojen, majapaikkojen tai huoltojen nimet ja etäisyydet. Osoite, puhelinnumero ja aukioloajat helpottaisivat kovasti.

Garminin laitteet näyttävät pisteiden osoitteet ja puhelinnumerot hakutuloksista avautuvalla sivulla, josta voi valita “Kartta” tai “Mene”. GPS-puhelin voisi sopivan ohjelman avulla osata näyttää myös url-kentän sisällön (yrityksen kotisivun).

Lisäsin eilen kaikkiin Suomen pyöräkorjaamoihin (shop=bicycle) osoitteen (addr:country, addr:city, addr:postcode, addr:streetname, addr:housenumber). Vielä pitäisi lisätä mahdollisuuksien mukaan phone ja url. (Pyörähuoltojen aukioloajat ovat usein satunnaisia, joten niitä ei aina voi lisätä.) Joudun vielä odottelemaan huomiseen finland.osm.bz2:n päivittymistä, että voin Perl-skriptilläni kaivaa siitä pyöräkaupat esille. Vai osaisiko joku neuvoa, kuinka haen HTTP:llä OSM-tietokannasta OSM-tiedoston, jossa on kaikki Suomen pisteet, joiden määreenä on shop=bicycle?

Toivon, että kaikkiin shop- ja amenity-pisteisiin lisättäisiin jatkossa ainakin addr, phone ja url. Osaisiko joku lisätä tämän suosituksen wikiin? Sivun http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:shop kohdassa “Useful combination” on mainittu vain opening_hours. Siihen pitäisi lisätä addr, url ja phone. Yritin mutta en onnistunut muokkaamaan kyseisen laatikon tietoja. Sama myös amenity-sivulle. Esimerkiksi amenity=recycling-pisteisiin olen lisäillyt osoitteita.

XAPI-rajapinnasta voi hakea jonkun tagin perusteella, mutta se on käsittääkseni niin tyhmä, että tageja voi olla vain yksi, eikä siihen taida olla mahdollista laittaa lisäehdoksi aluerajausta. Eli jokin seuraavan tapainen saattaisi tuoda koko maailman pyöräkaupat:

wget “http://www.informationfreeway.org/api/0.6/node[shop=bicycle]” -O pyöräkaupat.osm

Kokeilin kerran hakea raitiovaunupysäkkejä, ja se kyllä onnistui. XAPI-rajapintoja on muutamissa muissakin paikoissa, kaikille on yhteistä, että ne ovat vähän vanhoja, mutta en tiedä, tarkoittaako se minuutteja vai tunteja.

Voi siihen sittenkin laittaa sekä yhden tagin että aluerajauksen:
[amenity=hospital][bbox=-6,50,2,61]
Suomen bbox on muistaakseni suunnilleen 17,59,38,71.

Kiitos vinkistä! Eipä näyttänyt toimivan:

Myös download.geofabrik.de on ollut poissa pelistä (ei reittiä isäntään) ainakin eilisillasta saakka. Vaihtoehto http://downloads.cloudmade.com/ sanoo, että kartat on viimeksi päivitetty yli viikko sitten, 3.6.2009. Ei tässä muuten mitään hätää ole, mutta olen yrittänyt päivittää Garmin-karttani viikon tai kahden välein.

informationfreeway:n xapi:n pitäisi jakaa kyselyt myös muille toimiville xapi-palvelimille. Vähän vanhoja “pitäisi” tarkoittaa maksimissaan varttia (minute diffs, jotka julkaistaan nykyään kai viitisen minuuttia reaaliaikaa jäljessä), mutta ainakin yksi XAPI-palvelin tarjoilee väitetysti vieläkin API 0.6 -siirrosta edeltänyttä dataa eli huhtikuulta ja muissakin palvelimissa on ollut ongelmia:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Platform_Status

Periaatteessa ne ajavat aina keskiviikkoisen planet.osm:in ensin omaan kantaansa ja irrottavat sieltä nuo maatiedostot, mutta API-vaihdoksen jälkeen joutuivat kai hiomaan prosessia ja muutamina viikkoina päivitykset on jääneet väliin senkin jälkeen kun saivat tuon taas toimimaan. Aiemmin mielestäni nuo oli useimmiten torstain/perjantain aikana aina saman viikon keskiviikon dataan päivitettyjä.

Eilen iltapäivällä se tuli taas kuntoon. Päivitin karttani. Kuulemma Geofabrik ottaa tietokantavedoksen yhdentoista aikaan illalla Suomen aikaa, ja karttapalat ovat valmiina joskus kuuden ja kahdeksan välillä aamulla. Niinpä minun kannattaa ladata seuraava vedos vasta huomenna. Viime yönä lisäsin kaikkiin loppuihin pyöräkauppoihin määreet addr:* sekä mahdollisuuksien mukaan url ja phone. Kaikkiin taisi löytyä puhelinnumero.
Garminin valikkoa selatessani tuli vastaan myös nimetön kauppa (shop=organic), jolle annoin määreet name, addr:, phone, opening_hours, url.
Seuraava homma voisi olla sen varmistaminen, että kaikilla kaupoilla (shop=
) on nimi. Luomukauppojakin on sen verran vähän, että ehkä voisin yrittää lisätä niihin määreet addr:*, url, opening_hours ja phone.

Onko noita “lisämääreitä” tulossa milloin lisää Garminin karttaa? Matkaajan kannalta noi lisämääreet antaisivat oikeasti suuremman hyödyn kuin esimerkiksi osoite - sijainnin kyllä näkee ruudulta mutta puhelinnumero ja aukioloajat menevät arvailuksi.

Olen lisäillyt erilaisille POIlle osoitteen lisäksi noita “website”, “opening_hours” ja virheellisesti “telephone” määrettä kun olisi pitänyt käyttää “phone”. Puhelinumeroon on myös käytetty nähtävästi myös suomessa määreitä “tel”, “addr:phone”, “contact:phone” minun käyttämän “telephone” lisäksi… Onneksi sentään “phone” on ylivoimaisesti suosituin versio - ja ne näkyvätkin jo Garminissa. Pitää korjata oma tapa ja muistamani POIt oikeaan versioon. Laitoin myös yhdelle kohteelle tärpiksi “description” - jos vaikka joskus ne ilmestyisivät Garminiin.

Linkit:
nettisivu: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:website
aukioloajat: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:opening_hours
puhelinumero: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:phone
määreiden käyttö: http://tagwatch.stoecker.eu/Finland/En/tags.html
kuvaus: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:description

Osoitteen olen kokenut hyödylliseksi silloin, kun olen selaillut POI-valikkoa (Minne?/Etsi paikat). Silloinhan pisteet eivät näy kartalla ellei niitä yksitellen valitse näkyviin.

En ole selvittänyt, missä muodossa mkgmap käsittelee tietoja ja millaisia Garminin rajoitukset ovat. Sen olen havainnut, että addr:housenumber=‘12-14’ näkyy jotenkin hassusti, muistaakseni ‘12 Apt 4 tiennimi’. Osoitetiedot eivät siis ole täysin vapaamuotoisia, ja se hassu järjestys ‘addr:street addr:housenumber’ ja ‘addr:city addr:postcode’ saattaa olla Garminin syytä. Joku taisi myös todeta, etteivät puhelinnumerot aina toimi Garminin ohjelmistoa käyttävissä puhelimissa.

Ainakin eri tavoin määriteltyjä puhelinnumeroja voisi saada näkyviin mkgmapin tyyliä muuttamalla, mutta noista muista en tiedä.

Olen käyttänyt määrettä url esimerkiksi bussipysäkkien ja kauppojen kohdalla, mutta ainoat karttatiedoston merkkijonot ‘http’ ovat ilmeisesti mkgmapin lisäämiä copyright-viestejä. Jos pystyt selvittämään ja kokeilemaan asiaa (QLandkarte, MapSource, cgpsmapper, MapEdit, Garminin laitteet, gmapsupp.img:n muokkaaminen käsin), niin voisihan käännöstä täydentää. Minä en lupaa selvitellä, koska ikivanha puhelimeni osaa vain puhelut ja tekstiviestit. Aion selvitä sillä ja Edge 705:llä niin pitkään, kunnes ilmestyy pyöräilykäytössä vähintään yhtä hyvin toimiva puhelin.