Moottorikelkka, urat ja reitit

Tarkoituksena olisi kartoittaa ja saada kaikki Suomen moottorikelkkareitit ja -urat samalla kartalle. Tiedossa on, että jonkin verran uria on OSM:ään piirretty, mutta täältä ei haulla “moottorikelkka” löydy mitään.

Jos joku on moottorikelkkauria kartoittanut, niin pyytäsin ottamaan yhteyttä yhtenäisestä määrittely ja parametrointi käytännöstä sopimiseksi.

Tagausehdotuksia on ainakin täällä http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Finland:Syke#Reitit .

Eikäs se ole Josm:n käyttämä systeemi ole hyvä. Sehän tallettaa snowmobile=yes ja highway=path. Läytyy valikosta Väylät-Polut. Näin olen kartoittanut Rääkkylän kautta kulkevaa kelkkauraa.

Olen kartoittanut muutaman kelkkauran Kouvolan seudulla. Minulle ei ole ollut selvää, miten nuo pitäisi merkitä. Highway=path ei oikein toimi vesistöjen ja peltojen ylityksissä, koska aina ei paikalla ole oikeastaan fyysistä polkua. Olenkin päätynyt käyttämään highway=seasonal, snowmobile=designated tageja paikkoihin, joissa ei oikeasti ole mitään polkua. Silloin ei karttaan jää hämääviä polkuja, joita ei sitten olekaan kesällä käytössä.

Koko reitin saa sitten kätevästi kasattua relaatiolla esim. type=route, route=snowmobile. Silloin saa mukaan myös sillat ja kaikki metsäautotiet ym. oikeat fyysiset polut, joita pitkin reitti menee. Eli samaan tapaan kuin latujen merkitseminen. Asiaan erikoistunut sivusto voi sitten poimia tarpeellisen datan ja esittää sen sopivassa muodossa.

Toivottavasti löydetään yhtenäinen tapa urien piirtämiseen, niin saadaan tämäkin data käytettävään muotoon.

Kiitoksia vastauksista. Perehdytään niihin paremmalla aikaa, mutta hyvä että kartoittajia löytyi.

Meidän “tiimi”, joka koostuu kelkkailun harrastajista, on harkinnut seuraavaa:

Kaikkein tärkeintä on että reitit yleensäkin saadaan piirrettyä. Ja jatkossa valmiiksi piirrettyihin jälkiin on sitten helppo lisätä lisämääreitä jos tarpeen.

Eli siis tähän tyyliin:

 1. Virallinen moottorikelkkareitti
  highway=path, snowmobile=designated
 2. Moottorikelkkaura maanomistajan luvalla
  highway=path, snowmobile=permissive
 3. Moottorikelkkaura jäällä (vesiliikennelain, ei maastoliikennelain alainen kulkuoikeus)
  highway=path, snowmobile=yes, ice_road=yes
 4. Maastoon merkitty reitti, ei tiedossa onko reitti vai ura
  highway=path, snowmobile=yes

Toki esim. 2:een voi lisätä tarvittaessa toll=yes kun kyseessä on maksullinen ura, mutta en näin alkuun sitä vaatisi…

Näillä oli tarkoitus lähteä piirtämään.

highway=path tarkoittaa sellaista väylää, jota pitkin voi kulkea kävellen kesäaikaan. Mikään highway=* ei tunnu sopivalta vesialueella (paitsi jos siinä on bridge=yes, layer=1 tai tunnel=yes, layer=-1).

Pellollekaan en merkitsisi highway=path, ellei siellä näy käveltävää polkua kesäaikaan. Virheellinen highway=path voi aiheuttaa huomattavaa kiusaa (mahdottomia reittiehdotuksia) jalkaisin ja pyörällä kulkijoille kesällä.

Voisitteko harkita soveltavanne latukartoittajien ohjeita ja siihen liittyvää keskustelua? Kaiketi moottorikelkkareiteillä ja -urilla voi hiihtääkin, joten samalla saisitte latukarttaakin täydennetyksi.

Jäätienpätkälle tai muuten vain lumikelillä olemassa olevalle kulkuväylälle voisi noita latuohjeita soveltaen merkitä piste:type=nordic, snowmobile=yes mutta ei mitään highway=*. Koko reitille sitten relaatio (type=route, route=snowmobile, ja kaikki reittiin kuuluvat tienpätkät jäseniksi).

OSM wiki on eri mieltä
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:highway%3Dpath
“A route open to the public which is not intended for motor vehicles, unless so tagged separately. This includes snowmobile trails, ski trails, hiking trails, horse trails, bike trails and paths, mountain bike trails as well as combinations of the above and other modes of transportation.”

Olen kyllä samaa mieltä, on vähän hassua käyttää tuota path määritelmää tai erityisesti toista OSM wikin ehdottamaa highway=footway+foot=no+snowmobile=yes
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Path_controversy

Täällä aiemmin ehdotettiin highway=seasonal, mikä ei piirry mitenkään normaalirenderöityihin karttoihin. Se kuulosti hyvältä, mutta ei taida olla yleisesti sovittu ja hyväksytty, eli miksei samantien highway=snowmobileway. Hmmm…

Tai jättää koko highway= määritelmän pois.

Parhaiten määritelmän mukainen taitaa sittenkin olla highway=path + snowmobile=yes + winter_road=yes

Ei, tarkoitus ei ole täydentää latukarttaa. Moottorikelkkareitin tai -uran merkitseminen laduksi on hiihtäjiä harhauttavaa vaikka siinä lain puolesta saisikin hiihtää.
Hiihtää saa (melkein) kaikkialla Suomessa mutta koko Suomea ei silti merkitä laduksi.

.

Tuossa aikaisemmin tulikin suurimmat syyt, joiden perusteella hylkäsin wikin puolella olleet ohjeet kelkkareittien merkkaamisesta. Highway=path tagin käyttö aiheuttaa helposti sekaannusta, jota ei voi välttää pelkästään muiden lisämääreiden merkkaamisella.

Mietin itsekin, että oikeastaan moottorikelkkailukin kuuluisi tuohon piste:type=* tagiin. Kelkkauran tai -reitin merkkaaminen suoraan hiihtoreitiksi voi mielestäni olla sekin hieman harhaanjohtavaa. Ehkä ennemminkin piste:type=snowmobile, ski=yes - tai jotain sinnepäin. Latukartalla kelkkaurat antaisivat lisäarvoa, koska niillä saa liikkua suksilla ja jalkaisin. Monessa paikassa ne toimivatkin hyvinä siirtymäreitteinä oikeaan latuverkostoon. Pitää vain huolehtia siitä, ettei kukaan sekoita niitä kartalla oikeaan latuverkostoon.

Tuo latukartta-sivusto oli hyvä esimerkki, joka todisti minulle relaatioiden nerokkuuden reittien merkkaamisessa. Moottorikelkalla liikkuessa ei aina edes tiedä millainen reitti lumen alla menee, silloinkin voi osan reitistä merkata vaikka pelkän relaation avulla ja antaa muiden lisäillä myöhemmin tageja poluille ja metsäautoteille ym. Highway=seasonal-taga käytin joskus vain sitä varten, että muut editoijat näkevät, että highway-tagi ei ole vain unohtunut pois.

Tuota latukartoittajien ohjetta soveltamalla ja lisäämällä muutaman tagin, saisi mielestäni aika hyvän systeemin kelkkareittien kartoittamiseen. Hyödyllisiä määreitä relaatiolle voisivat olla esim.

name (reitin nimi tai alku ja loppupisteen nimet)
distance (reitin/etapin pituus, tosin sen voi laskea reitistä)
operator (Kelkkakerhon nimi, joka ylläpitää reittiä. Voi ehkä jossain olla myös kunta.)
toll (jos reitin käyttämiseen tarvitaan maksullinen lupa)
jokin reitti/ura-määre

Kuten FunFan totesikin, kaikista tärkeintä tietenkin on reittien piirtäminen OSM:ään edes jossain muodossa. Merkkaaminen muotoutuu sitten hiljalleen käyttötarkoitukseen sopivaksi. Pidetään vain huoli, etteivät merkatut reitit sekoitu liikaa muuhun dataan, jolloin sen erotteluun vaaditaan enemmän työtä.

Jos tiedetään että kelkkareitin alla on vain vettä, selkeästi ilman mitään highway-tagia. JOSM:in esivalintasysteemi - tai ainakin kuvaukset - on vajavaisia; ehkä siellä sietäisi olla erikseen “Moottorikelkkareitti (maalla)” ja “Moottorikelkkareitti (jäällä)” eikä pelkkä “Polku” + dialogi-ikkunasta erikseen “saa tässä kelkkaillakin”.

Meidän ei kannata laittaa kelkkareitille polku-määrettä alle jos paikalla ei ole polkua. Silloin voi tehdä joko “snowmobile = yes / designated” (eli voi ajaa kelkalla tai sitten kyltitetty reitti) tageilla kelkkareittiä. JOSM ohjelmassa sellainen reitti näkyy harmaana viivana.

Olen ajatellut piirtää kelkkareitit esimerkiksi harmaalla katkoviivalla kartalle - niistä on oikeasti iloa hiihtäjille (vaikka niitä ei voi suositella ensisijaisiksi vaihtoehdoiksi). Voin poimia kelkkareitit helposti latukartalle - vaikka niiden nimessä ei ole olisi mitään “piste”-johdannaista. Sekä relaatiot (esimerkiksi: type = route; route = snowmobile (käyttäkää sitä mikä on oikea)) ja snowmobile = yes / designated tulevat kartalle mukaan helposti - myös ilman alla olevaa “highway” tagia.

Kiitoksia kommenteista! Homma on edennyt ja kelkkakarttaa aletaan ylläpitää osoitteessa www.kelkkareitit.fi

Kelkkareitit.fi sivuston kelkkareittien piirtoon suositeltavat ajantasaiset tägit löytyvät sivuston Helpissä. Tässä alla lyhennelmä.

Reitille pitää lisätä tägi josta reitti tunnistetaan kelkkareitiksi. Kirjoita kohtaan “key” → “snowmobile” ja kohtaan “(type value here)” → “yes”.

Edellisellä tavalla voi merkitä kelkkareitin mahdollisimman yksinkertaisella tavalla. Koska kelkkareittejä on kuitenkin monenlaisia (virallisia reittejä, uria, maksullisia, ilmaisia, jne.), on eduksi, jos ne voidaan erotella kartalla eri värisinä. Tämä tapahtuu antamalla reitille sen tyyppiä vastaavat tägit. Alla lista eri tyypeistä, ja niiden vaikutuksesta piirtoon kartalla.

Tyyppi Tagit Reitin väri kartalla
Kelkkaurat joista ei tarkempaa tietoa snowmobile=yes Musta

Kelkkareitit
Tyyppi Tagit Reitin väri kartalla
Valtion virallinen kelkkareitti snowmobile=designated Sininen

Kelkkaurat
Tyyppi Tagit Reitin väri kartalla
Kelkkaura, jolle ei maksua snowmobile=permissive Sini-Punainen

Kelkkaura, jolle maksu snowmobile=permissive
toll=yes Punainen

Kelkkaura, yksityinen snowmobile=private Puna-Keltainen

Vesistöjen ylitykset snowmobile=yes
ice_road=yes Musta katkoviiva

Edellä mainittujen tägien lisäksi jäljelle voi antaa myös tägin highway=path, jolloin reitti piirretään myös openstreetmapin karttoihin. Tämän sivuston reittien piirtoon ko. tägillä ei kuitenkaan ole vaikutusta.

“Edellä mainittujen tägien lisäksi jäljelle voi antaa myös tägin highway=path, jolloin reitti piirretään myös openstreetmapin karttoihin. Tämän sivuston reittien piirtoon ko. tägillä ei kuitenkaan ole vaikutusta.”

Olen samaa mieltä monen aikaisemman kommentoijan kanssa että kelkkareiteille ei automaattisesti pidä laittaa
highway=path. Kelkkareittihän kulkee metsäautoteillä, poluillä, sähkölinjoilla, suolla, jäällä ja niin edelleen.
Edelleen olen samaa mieltä aikaisempien kommenttien kanssa että merkitään reitti relaatiolla jossa tyyppi = route ja
route = snowmobile. Sallivuutta voi sitten kuvata lisätägeillä. Ja jos reitti kulkee “keskellä mettää” minne ei ole piirretty
polkua tai mitään muutakaan väylää niin piirrä sinne viiva reitin kohdalle ilman minkäänlaisia tägejä ja lisää relaatioon,
ihan samalla lailla kuin hiihtoreititkin on osittain tehty.

Loistavaa! Tuollaiselle sivustolle onkin tarvetta. Kun piirretyt reitit ilmestyvät kartalle, niin se motivoi parhaiten ihmisiä lisäämään uusia reittejä. Samalla yhtenäistyy reittien merkintätavatkin.

Sivuston ohjeesta voisi kyllä muokata tuon highway=path:n käytön. Jos sillä ei ole vaikutusta kelkkareittien piirtämiseen, niin sen voisi jättää pois tai ohjata innokkaimmat uudet kartoittajat vaikka suoraan tänne: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Fi:WikiProject_Finland/Piirto-ohjeet

Itsekin aluksi merkkailin reitteihin highway=path-tagin, mutta nyt myöhemmin niitä on vaikea mennä korjailemaan, kun muutkin ovat niitä muokanneet. En voi olla varma, missä kohdissa reittiä on oikeasti polkuja ja missä on pelkkää metsää, kun en ole paikalla käynyt kesällä.

Muuten tuo pelkkä snowmobile-tagin käyttö vaikuttaisi ihan toimivalta systeemiltä. Liian monimutkainen systeemi karkoittaisi turhaan käyttäjiä. Relaatioiden tekeminen onnistuu myöhemminkin, kun niille on enemmän käyttöä.

Pitäisikö muuten kelkkareittien varrella olevat bensa-asemat merkitä jotenkin reittikarttaa varten? Esim. snowmobile=yes-tagilla?

Hei,

Olen maanmittausinsinööriopiskelija, joka tekee innovaatioprojektiaan Suomen moottorikelkkailureitteihin liittyen, ja OSM on tutustumisen alla.

Kelkkareitit.fi-sivustolla näkyy samassa kartassa niin kelkkailureitit kuin kaikki erilaiset uratkin, jotka on kaikki eri väreillä merkattu. Miten voisin saada OSM:ssa kartalle esim. pelkästään kaikki viralliset moottorikelkkareitit tai maksulliset urat? Ja miten voisin saada kartalle vain tietyn kunnan alueella olevat reitit ja/tai urat?

Kiitos avusta!

Eikös kelkkareitit.fi sivusto sisällä tämäntapaisen tiedon jo visuaalisessa esityksessään? Jos ei niin vaihtoehdot ovat seuraavat:

 1. Kelkkareitit.fi sivusto antaa ulos normaalit png tilet - minä olen käyttänyt niitä QGISissä, jolloin niiden kanssa voi hieman temppuilla

 2. Ja sitten se lopullinen temppu - lataa kelkkareitit OSM datasta paikalliselle koneelle ja käytä siinä kuten haluat

Kelkkareitit.fi ja Jyväskylän Lipas - ne kaksi kun yhdistää niin meillä lienee jokseenkin korkein totuus koko maan osalta kelkkareiteistä. Muutokset noihin sitten ovat löydettävissä ylläpitävän kerhon facebook sivulta tai jostain muusta mystisestä lähteestä.

ps. Jos tämän yhteydessä keksitte miten kelkkaforumin kelkkareitit.fi keskusteluun voi osallistua niin sanokaa hep. Olen yrittänyt rekisteröityä heikolla menestyksellä - se vahvistusviesti, jolla tilin saisi aktivoitua ei tule ikinä läpi. Minulla olisi sinne muutama kehitysehdotus ja keskusteluteema, mutta en ole vielä pariin vuoteen siinä onnistunut etenemään maaliin. Sinällään ei siinä mikään kiire ole - eivät ne ole parissa vuodessa muuttuneet mitenkään.

Kiitos, lähden kokeilemaan miten tietotekninen ymmärrykseni riittää!

Hei,

Tosiaan siis, kelkkareitit.fi-sivustolla ei ole mahdollista valita näkyviin esim. pelkkiä uria tai reittejä.

Latasin itselleni Suomen OSM-datan https://download.geofabrik.de -sivustolta. QGISissä oli valmiina OSM-palvelimelta karttapohja, ja tsekattuani sen päällä kaikki .shp-filet totesin, että gis_osm_roads_free_1.shp -tiedosto sisältää moottorikelkkareittejä ja -uria. Tosin näitä reittejä on 336 ja uria 22, eli siinähän ei ole läheskään kaikki, ja muita reittityyppejä ei ole eroteltuna ollenkaan. Ja niitä Suomen teitähän on tuossa tiedostossa kaiken kaikkiaan noin 1600000 eli koneella kesti hetken aina käsitellä tuota datamäärää. Ilmeisesti Osmosisilla pystyy suodattamaan dataa ennalta jotenkin, mutta en ymmärrä sen käyttöä :slight_smile:

Eli, mitä kautta minun pitää ladata mitäkin, jotta saisin kaikki kelkkareitit.fi-sivustolla tyypeittäin näkymiin QGISillä? Edelleen kiitos avusta!

Olisiko Overpass ratkaisu? Tässä skripti joka hakee Suomen alueelta OSM:sta kaikki viivamaiset kohteet joilla arvona (snowmobile=*).

Hyvä idea, mutta ei natsannut. Jotkut reiteistä/urista näkyvät oikein, mutta joistakin näkyy vain toinen päätepiste pallona, ja osaa ei näy ollenkaan.

Tää alkaa muuttua mielenkiintoiseksi; kun siis kerta kaikki kelkkareitit.fi-sivuston reitit ym. ovat OSM:sta, niin mitä kautta ne sinne latautuvat? Koitin sivun lähdekoodiakin tarkastella, mutta en päässyt jäljille, sikäli kun noista jotain ymmärrän. Kun siis esim. tämä skripti ei näytä kaikkia (saati oikein), eikä sieltä Geofabrikista ladattu koko Suomen .zip-file sisällä kaikkia, niin miten kelkkareitit.fi siis toimii tässä että kaikki ne reitit yms. näkyvät siellä?

Äh, tuohon skriptiin oli lipsahtanut ylimääräinen [highway]-suodatus, eli se löysi vain ne osuudet jotka olivat myös jonkinsortin muuksikin kulkuväyliksi merkattu. Välillähän kelkkaurat kulkevat siellä missä ei ole polkua tai tietä. Kokeilepas tätä. Tämän pitäisi löytää myös metsässä ja soillakin kulkevat osuudet.