Montako maitolaituria Suomesta löytyy?

Vastausta tuohon kysymykseen ei taida tietää kukaan, mutta OpenStreetMap voisi olla hyvä alusta jolla asiaa selvitettäisiin. Tässä aiheeseen liittyvä inspiroiva juttu Britteinsaarilta, jossa ohjeistetaan käyttämään tagia man_made = milk_churn_stand.

Tulipahan vaan mieleen että kyllähän noita maitolaitureita meillä Suomessakin löytyy vielä käsittääkseni varsin runsaasti. OSM:sta niistä ei vielä kovin monta tosin löydy, joten siinäpä OSM-yhteisölle pientä kartoitushaastetta. :slight_smile:

Tässä vielä OverPass-kysely joka näyttää ne maitolaiturit jotka OSM:sta löytyy. Tällä hetkellä (9.4.2023 klo 13:50) 11 kpl …

Nyt 17 päivää myöhemmin meillä on Suomesta maitolaitureita kartalla jo 375 kpl! Kiitos kaikille vihjeitä antaneille sekä kohteita lisänneille. Erityiskiitos Jyrki Kokolle jonka panos tässä yhteydessä on ollut varsin huomattava. Maitolaitureille on luotu jo oma wiki-sivustonsakin (myös suomen kielellä) ja viriteillä on myös projekti jotta nuo saataisiin mukaan ID:n tagi-skeemaan, jolloin kohteen määrittäminen ID:ssä olisi tottumattomille käyttäjillä huomattavasti suoraviivaisempaa.

Suomen posiitivinen kartoituskehitys tässä yhteydessä on jo huomattu ulkomaillakin.

Näin jälkikäteen on tullut mieleen että olisikohan nuo kuitenkin pitänyt merkitä building=shed tuon nykyisen building=shelter sijaan? Onko tähän mielipiteitä? Entä muita kommentteja noihin wikin tagi-suosituksiin?

No ainakaan osm Wikin building-tagin listalta ei löydy shelteriä. Se joko pitäisi lisätä sinne tai käyttää jotain muuta.

Toisaalta ei tuo shed kuvauskaan oikein innosta. Se määrittelee enemmänkin käytön eikä muotoa. Shed vaikuttaa enemmän pihavarastolta kuvauksensa mukaan: “… simple, single-storey structure in a back garden or on an allotment that is used for storage, hobbies, or as a workshop.”

Ehdotus: Jos maitolaiturissa on katos, siihen voi lisätä building=yes. Ei liene ainakaan väärin.

1 Like

Hyvä pointti. Itseänikin on hieman tämä asia kieltämättä häirinnyt, kun aiemmin värjäytyi wikissä punaiseksi tuo tagin loppuosa. Muokasin ja lavensin nyt building-tagin määritelmää tuolla wikin suomenkielisen maitolaiturisivun puolella. building=shelter ei tosiaan ole aivan optimi, muttei löytynyt mitään muutakaan paremmin sopivaa joten jätin toistaiseksi avoimeksi, muotoon building=*. Englanninkielisessä versiossa ovat näemmä luopuneet koko building-tagin mainitsemisesta, mutta muualla maailmassa nuo näyttävätkin olevan käytännössä aina lavoja/korokkeita jossa ei näy seiniä eikä kattoa.