Mistä lailliset kuvakaappaukset kartoista?

Hei kaikille

Googlattuani ja meilailtuani MML:n kanssa itseni väsyksiin ajattelin kysyä tätä teiltä kun luultavasti tiedätte asiasta suunnilleen kaiken. Olen melko kädetön näissä tietoteknisissä jutuissa.

Minulla on ihan tuiki tavalllinen harrastepohjalta luotu sivusto johon tarvitsisin peruskartasta kuvakaappauksia. Tähän tyyliin

http://www.flickr.com/photos/aarnijaheka/8701242623/in/photostream

Eli jpg kartasta ja siihen päälle maalattuna jotain nuolia, tekstiä ym. ja kuva näytille julkiselle sivustolleni. Ja tästä mahdollisuus PDF:ään.

OSMista ne saisin mutta kohteeni ovat pääasiassa maaseudulla josta karttoja ei vielä ole.

MML:n latauspalvelusta homma ei onnistu koska jostain syystä koneeni kaatuu aina kun sieltä imuroin ja yritän käsitellä näitä kuvankäsittelyohjelmissani. Tätä olen testaillut nyt 5:llä eri kuvakäsittelyohjelmalla ja kahdella eri koneella ja muistiakin on koneessa teran verran. Aina vaan hyytyy taikka kaatuu taikka tulee virheilmoituksia. Olen tuosta saanut jo tarpeekseni. Tismalleen samat kuvat saisin vaivatta kaappaamalle ne suoraan karttapaikasta, mutta tämä on ehdottomasti kiellettyä. Paikkatietoikkunasta taasen ei saa kuin iFrameja jotka tietysti kiellettyjä kotisivupalvelussani ja kuvapalvelussani, eikä niistä muutenkaan ole iloa kun ei voi maalata päälle. Parista muustakin paikasta olen tiedustellut juttua, mutta aina tulee jotain ihme ongelemia ja esteitä, vaikka puhtaan rasteroidun peruskartan pitäisi olla ymmärtääkseni täysin vapaasti käytettävissä.

Googlen kartoissa on se ongelma että tälläiselle ei-juristille on täysin mahdotonta selvittää saako niitä kuvakaapata ja esittää sitten julkisella sivustolla.

Karttapaikkaan saa linkittää mutta pelkkä linkitys ei minulle riitä, pitäis voida myös maalata karttojen päälle.

Tiedättekö onko jotain helppoa tapaa jolla saisin näitä kuvia kartoista sivuilleni? Kyse on ihan harrastusjutuista ja tämän selvittelyyn on palanut jo täysin kohtuuttomasti aikaa ja energiaa. Voisitte myös vinkata jos kannattaisi laittaa pillit pussiin karttojen osalta eikä lyödä enempää päätä seinään.

Toivottavasti kyssärini liippasi edes suunnilleen palstanne aihepiiriä. Jos meni liikaa ohi niin tässä meilini

terveisin henri.koskinen at pp6.inet.fi

Aika helppoa on esimerkiksi asentaa OpenJUMP http://openjump.org ja ottaa siihen peruskartat kapsin WMS-palvelusta

  • Asenna OpenJUMP ja käynnistä
  • Avaa - WMS-taso - URL syöttöikkunaan http://tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta?
  • Valitse ryhmätaso “Peruskartta”
  • Valitse vaikka EPSG:3067-projektio
  • Sama uudestaan ja lisää esimerkiksi taso “peruskartta_01”
  • Valitse tasoluettolosta “peruskartta_01”, käytä hiiren oikeaa näppäintä ja tee “Kohdista WMS-tasoon”

Kohdista mihin haluat ja kun olet valmis, tee Tiedosto - Tallenna ikkunassa näkyvä kartta - Tallenna kuvatiedostoon

peruskartta_01-tasoa tarvitaan vain siihen, että OpenJUMP osaa kohdistaa oikeaan paikkaan. Toimenpiteen jälkeen sen voi laittaa näkymättömäksi, Peruskartta-taso vaihtaa aineistoa automaattisesti mittakaavan mukaan.

Kiitoksia paljon. Noudatin JRA neuvojasi ja hommeli tosiaan pelittää erinomaisesti eikä ollut edes vaikeaa. Eivät MML:ssä voineet mitenkään kertoa tästä, ohjasivat vain ammattilaisen karttapaikkaan. Onko nyt tosiaan niin että tuolla OpenJumpilla kapsin peruskarttadatasta ruutukaappaamani, päälle maalaamani ja julkisille sivuille tai vaikkapa e-kirjaan laittamani kuvat kartoista ovat täysin laillisia eikä mitään hankaluuksia ole tiedossa? Laitetaanko näiden karttojen yhteyteen nettisivuille joku maininta kapsista/OpenJumpista/MML:sta/OSM:stä tai jotain muuta copy/lisenssiasiaa?

Uskomattoman hienoa toimintaa avoimen datan ja yhteiskunnan puolesta! Upeaa että MML:n simputus on osaltani ohi. Vielä kerran tuhannet kiitokset.

Jos on mahdollista siirtää reittijäljet GPX-muotoon, niin kannattaa katsoa aiempi keskustelu Monen reittijäljen näyttäminen samalla karttapohjalla. GPX-jälkiä voi aika mukavasti tehdä JOSMilla pätkimällä olemassa olevia teitä ja piirtämällä puuttuvat pätkät käsin. Tulosta voi vielä vähän yksinkertaistaa poistamalla ylimääräisiä pisteitä, joiden kohdalla reitti kääntyy vain vähän tai ei lainkaan. JOSMin GPX-viennistä kannattaa huomata, että se tekee jokaisesta viivasta erillisen trkseg:n. OpenLayers piirtää GPX:n yhdellä värillä, mutta Googlen karttapalvelu näyttää jokaisen trkseg:n eri värillä.

Seuraava lisäyksenä tähän ketjuun siltä varalta että joku kohtalotoverini eksyy tätä lukemaan…

Laitoin seuraavan kyselyn MML:ään:

"Lataan koneelle OpenJumpin ja otan siihen peruskartat Kapsin WMS-palvelusta.

Kohdennan tuolla karttaselaimen haluamalleni alueelle, aivan karttapaikan
tapaan, otan tuosta kuvakaappauksen ja editoin sitä sitten missä haluan, miten
haluan, ja voin sitten täysin vapaasti ja laillisesti julkaista nämä
karttakuvat ihan missä haluan. Tämä oli todella simppeliä ja nyt kaikki
pelittää ja on aivan yhtä vaivatonta kuin karttapaikan käyttö. Onko tämä
MML:n
mielestä OK? En siis tee mitään laitonta julkaistessani edellä kerrotulla
tavalla tuottamiani karttakuvia netissä? Olisitte hyvin ystävällinen jos
tämän
kysymyksen vielä kuittaisitte."

MML:stä seuraava asiallinen vastaus:

“Kuvaamasi tapa hoitaa asia on Maanmittauslaitokselle ihan OK ja oikein hyvä ratkaisu.”

Laitetaas tännekin, toisesta ketjusta bongattu, mainio karttapalvelu, koska liittyy asiaan: http://pikakartta.kapsi.fi/
Laadukasta karttaa helposti ja ilmaiseksi tulostamista varten. Voiko mitään parempaa maailmassa olla?

Voisi siinä olla vielä eranto mukana, nyt joutuu vielä itse kehittelemään magneettiset pohjoisviivat karttaan.

Harmi että tuosta pikakartasta ei löydy yhteystietoja, että voisi oikein kiittää tekijää mainiosta palvelusta.

Miten sinä kehität magneettiset pohjoisviivat? Voisin miettiä, saisiko ne jotenkin liimatuksi PDF:ään mukaan jälkikäteen.

Tästä nyt ei ole mitään apua, mutta voi auttaa alkuun: Erantokartta (http://www.geo.fmi.fi/MAGN/PICS/dmap.html). Luulisi, että erantokartta olisi enemmänkin GTK:n (Geologian tutkimuskeskus) kuin FMI:n (Finnish Meteorological Institute, Ilmatieteen laitos) heiniä.

Ehkäpä erantokartta on jossain digitaalisena. Avoimeksi aineistoksi ja heti!

On siellä:
Yhteystiedot
Tekijä: Jukka Ripatti
Sähköposti: pikakartta ät gmail piste com

JRA: Vanhasta peruskartasta löytyy eranto kyseisen karttalehden alueella tähän malliin: http://www.maanmittauslaitos.fi/kartat/koordinaatit/maastokartat/peruskartan-125-000-merkinnat

Tuolta samalta MML:n sivuilta muuten linkattiin tällaiseen palveluun; en ole tosin tullut vielä verranneeksi, vastaavatko tulokset tuota suomalaista mallia (toisaalta miksi muuten MML tuonne linkkaisi):
http://www.geomag.nrcan.gc.ca/calc/mdcal-eng.php

Muistikas: Tuo maan magneettikentän tutkimus fmi:llä juontaa juurensa ilmeisesti Venäjän vallan ajoille. Eikä tuo korjaannu vielä seuraavassakaan laitosfuusiossa kun noissa ei ylitetä ministeriörajoja.