Missing Maps op 14 februari op het Geofort (13-18u)

Op de nieuwjaarsborrel en andere al aangekondigd:
onder het motto “stuur met Valentijnsdag geen kaart, maar máák er een” organiseren we op 14 februari 2015 op het GeoFort in Herwijnen (bij Leerdam) ism Artsen Zonder Grenzen een “OSM Missing Maps party”.

Wat is Missing Maps?
Internationale hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen (AZG) en het Rode Kruis gebruiken topografische kaarten als oriëntatiemiddel én als basis om diverse analyses te uit te voeren in gebieden waar humanitaire rampen zich voltrekken. Zo wordt bijvoorbeeld de voortgang van inentingsprojecten op kaarten bijgehouden. Helaas zijn de beschikbare kaarten in die regio’s vaak niet up to date en is het lastig te vertrouwen op de beschikbare data.

OpenStreetMap (OSM), de crowdsourced en door iedereen vrij te gebruiken topografische kaart, wordt steeds vaker bij humanitaire rampen ingezet.
Binnen de OSM community is er een speciaal Humanitarian Open StreetMap Team (HOT) aan de slag gegaan om OSM te verbeteren voor hulporganisaties.

Wat wordt er deze dag gedaan?
Op deze Mapping Party geeft iemand van AZG achtergrondinformatie over een lopend project zodat we weten waar we het voor doen! Na een korte uitleg over het editen in OpenStreeMap gaan we daadwerkelijk aan de slag! Aan de hand van actuele satellietbeelden breng je een regio in bijvoorbeeld Centraal Afrikaanse Republiek in kaart. De resultaten van dit tekenwerk worden aldaar (met pen en papier) verder ingevuld met plaatsaanduidingen en bijzondere objecten waarna dit veldwerk weer door de OSM aan de digitale kaart kan worden toegevoegd. Hiermee zijn we in staat om kwetsbare regio’s verder in kaart te brengen waardoor de hulp sneller en beter georganiseerd kan worden.
Het is dus weer eens héél wat anders dan een import van de BAG of het verfijnen van winkelpanden. Terug naar de roots: beginnen met een witte OSM-kaart voor je neus!

Neem mee:

  • Een laptop. Eventueel is er (beperkt) de mogelijkheid een laptop te lenen. Geef even door als je daar gebruik van wil maken. Maar handiger is je eigen laptop mee te nemen.
  • Een goed humeur
  • Evt: je kinderen; het www.geofort.nl is die dag gewoon geopend, en daar valt een hoop te beleven

Wat we nog nodig hebben
Extra deelnemers kunnen we altijd gebruiken; ruimte zat op het Geofort. We hopen op een vrolijke mix van nieuwelingen en OSM-veteranen, zodat -na de uitleg- de deelnemers elkaar ook een handje kunnen helpen.

Aanmelden (gratis!) via http://missingmaps.openstreetmap.nl
Meer info, ideeën etc via dit forum of met een mail naar missingmaps@openstreetmap.nl

Willy Bakker, Erik Meerburg en ik hopen je op 14 februari te zien op het Geofort

O ja: als je een concrete vervoersvraag of aanbod hebt kun je dat het beste bij het inschrijfformulier laten weten: op basis van eerdere events verwachten we dat we daar carpoolenderwijs wel uitkomen.