Megataxi i njihove izmene

Pišem ovde jer nam treba šira diskusija o ovoj kompaniji.


Istorijat:
User @aleksandra991 je editovala 2-3 godine šta je htela, a onda pošto nije odgovarala ni na kakve poruke niti je objavljivala za koga radi, je dobila više blokada. Posle poslednje trajne blokade je okačila u profil da radi za neku kompaniju megataxi, pojavila se na Telegram kanalu i počela je ponovo masovno da edituje po Srbiji. Problem su bili joša imenovanja ulica po Srbiji (često sa greškama i ponekad čak i sa neslaganjem sa RGZ-om), kao i zloupotreba maxspeed taga koji je korišćen kao “prosečna brzina naših vozila na toj deonici”. Microsoft tim je prošao i revertovao ili ispravio sve ove maxspeed tagove, dok name tagove generalno nismo dirali. Ovde treba napomenuti da je na Telegram kanalu bila zamoljena da ispravi te maxspeed znake ona, što je rekla da hoće i posle 2-3 nedelje, Microsoft tim je uzeo ovaj posao.

Istog dana kada je @aleksandra991 dobila blokadu (05.03.2024.) se pojavio korisnik Ervin Mackovic koji je počeo da dodaje imena ulica (ista vremena rada, isti dani rada van vikenda, isto neodgovaranje na poruke). Zamolio sam ga da se predstavi. Aleksandra je sad počela da radi druge stvari osim imena ulica, uglavnom dodavanje novih ulica, sečenje ulica, prebacivanje jednosmernih u dvosmerne i obrnuto. To je ono što vidimo za sad. Od jutros je imala 10 izmena, od toga 2 sa očiglednom greškom (ovo i ovo).


Pitanje za zajednicu je šta raditi sa ovom kompanijom. Aleksandra aktivno je odbijala da sarađuje sa OSM zajednicom, a od kada je joj je rečeno da mora, od tad ulaže minimalni napor da nam se obrati. I dalje radi šta hoće, a očigledno je firma unajmila novu osobu (ako je ista osoba, onda je to još strašnije i više govori o menadžmentu te firme). Deluje da su izmene za dodavanje imena ulica uglavnom OK (ako ne računamo greške u kucanju i sl.), ali ove nove izmene me brinu. Više puta smo pomenuli Aleksandri na Telegramu da zajednica želi da sarađuje sa megataxijem. Mogu da:

  • otvore trace-eve i onda ceo community da unese sve što imaju
  • mogu da daju samo nekome da zaviri u trace-ove (pojedincu ili Microsoftu), da im ponudi savet šta i kako je najbolje uneti u OSM (da se ne ponovi da unose prosečne brzine za maxspeed, ili što sad Aleksandra pravi nemoguće jednosmerne ulice)
  • mogu da dobiju obuku za Aleksandru i druge od strane zajednice ili Microsoft tima (koji bi, siguran sam, bio više nego spreman da im pomogne sa obukama i uputstvima!)
  • mogu da se, za početak, predstave ovde na forumu bar i da kažu kako koriste OSM, šta imaju, a šta im treba

Plaši me da ovi editi neće stati dok opet ne dobiju block jer ne vidim želju za komunikaciju od strane megataxija. Tako da je ovu temu započinjem kao zvanično mesto gde pozivam Megataxi da dođe, da se predstavi i da počnemo komunikaciju.

Šta ostali misle - da je treba da blokiramo sve izmene od Megataxija, da pustimo samo ove koje su dobre i imaju dobro poreklo, ili da ih puštamo da rade šta hoće, jer 110% kompletiranosti putne mreže je bolje nego 80%?

Što se mene tiče MaxiTaksi ako želi da nastavi editovati / uređivati mapu, mora da poštuje pravila zajednice. Ovo je Mapa Zajednice OSM Srbije, a ne njihova privatna karta, ako hoće da unose ovde, onda treba i da poštuju i rade pod svim pravilima i standardima zajednice.

Treba im izdati vremenski odrećen rok od (nmp 30 dana) da se Predstave, ko su oni, šta žele, i kojim su im ciljevi.

Zatim da njihovi zaposleni prođu obuku za pravilno dodavanja izmena na mapi, da to sve bude korektno i po standardima OSM zajednice.

I tek onda da krenu sa radom, u slučaju da idalje izbegavaju komunikaciju i rade “krišom” treba izdati blok, i revertovati promene. Ako ne mogu da poštuju pravila i standarde oni kao privatna kompanija treba da naprave svoj navigacioni software a ne da truju OSM polupečenim podatcima koji odgovaraju samo njihovim zaposlenima.

Ja lično mislim da treba zadržati one dobre promene, sve ostale gde je kvalitet podataka upitan treba izbaciti.

Ja sam više nego spreman na saradnju ako ova firma odluči da želi sarađivat sa nama.