Maxspeed RS:urban

Здраво свима!

Док сам сређивао мапу Панчева JOSM-у, видео сам да ми један плагин избацује грешку у вези са максималном брзином на једном делу пута. Видео сам да је уместо бројчане вредности постављен текст RS:urban. Не знам да ли се до сада дискутовало о овоме (тражио сам на форуму али нисам нашао тему), али мислим да би било корисно да имамо неки записан траг на ову тему за нове људе који би кренули са мапирањем.

До сада сам углавном додавао бројеве и сад не знам да ли у будућим изменама да додајем RS:urban или 50 (можда оба, једну за вредност, а другу као извор информације). Шта је најбоље урадити?

To bi zapravo trebalo biti maxspeed:type=RS:urban mislim? (taginfo)

1 Like

Pozdrav,

Tag maxspeed=RS:urban je implicitni znak koji se koristi u naseljenom mestu kada nema eksplicitnog znaka maxspeed=50 ili neke druge vrednosti. Već se to posmatra kao podrazumevana brzina. Takođe, imamo još implicitnih vrednosti kao što su: RS:urban(80km/h), RS:motorway(130km/h), RS:living_street(10km/h), RS:trunk(100km/h).

Za sve ove vrednosti već postoji uputstvo na wiki stranici za maxspeed u delu o implicitnim znakovima. Key:maxspeed - OpenStreetMap Wiki Takođe, ako neko koristi maxspeed map paint styl-e i on je ažuriran, samo mora ručno da se uključi i takođe će farbati i prikazivati ove vrednosti isto kao i numeričke brojeve.

Sve u svemu, ok je pitanje, samo nije pokretna tema jer je ovo, što bi se reklo, legalan i ono na globalnom nivou prihvaćen način tagovanja maxspeed vrednosti i navigacioni sistemi te oznake prepoznaju kao 10, 50, 80, 100 i 130.

Видим на тој страници да у неким државама користе source:maxspeed или maxspeed:type за додавање овог податка.

Sve u svemu, ok je pitanje, samo nije pokretna tema jer je ovo, što bi se reklo, legalan i ono na globalnom nivou prihvaćen način tagovanja maxspeed vrednosti i navigacioni sistemi te oznake prepoznaju kao 10, 50, 80, 100 i 130.

Свакако, само се сад поставља питање да ли да за већ постојеће податке додамо нпр. maxspeed:type или да изменимо све maxspeed вредности? Било би добро да на исти начин додајемо податке, мислим и не мора али би било лепше. :slight_smile:

Iskreno, po meni je svejdeno sa ovim maxspeed=RS:* smo rekli sve. Ne treba dodatna informacija, naravno korisna dodatna informacija nikad ne moze da skodi.
Ja sam za to da se ne koristi, ali naravno nike greska ni da se koristi jedino za zonu saobraćaja 30 moze da se koristi kao dodatna informacija zone:maxspeed:RS:30 da bi razdvojili od klasicnog maxspeed=30.