Mapping met OSM in België

Hallo,

Als stadsbestuur willen we voor de wervencoördinatie een kaart gebruiken waarop we kunnen tekenen, importeren en exporteren. Klassiek zitten we dan met Google Maps-oplossingen (beperkt in aantal lagen etc).

Echter, ik zoek een OSM-oplossing mét goede satellietbeelden.

Vandaag gebruiken we UMAP.openstreetmap.fr, de tool werkt min of meer goed en er is een oneindig aantal mogelijkheden. Maar de satellietdata komt van IGNFrance.

Het nodige formaat om de satellietbeelden te integreren in UMAP is:

http://{s}.domain.com/{z}/{x}/{y}.png

Voor België - het Brussels Gewest specifiek - vinden we geen alternatieven:
(a) niet bij Bing Satellite Images : zij geven wel een API key, maar het formaat pakt niet (ik ben geen expert, maar Bing heeft enkel json & xml en UMAP vereist PNG?):

https://dev.virtualearth.net/REST/V1/Imagery/Metadata/Aerial/50.85045,4.34878?zl=10&o=json&key=XXX

Volgens wiki.openstreetmap.org/wiki/Aerial_imagery moet Bing Maps in staat zijn om dit te leveren.
(b) https://manage.thunderforest.com/ heeft prachtige mobiliteitslagen én het werkt met UMAP, maar ze hebben geen satellietbeelden.

Ik ondervind een druk om Google Maps/Earth te (blijven) gebruiken, maar er moet toch een OSM-alternatief zijn?

Heeft de OSM-community toegang tot high-res-satellietbeelden van Brussel, Vlaanderen, Wallonië? Welke OSM-tool te gebruiken?

Groeten,

Matthias

Nu dat ik QGIS heb leren kennen, zou ik ervoor kiezen om dat te gebruiken. Daar hebben jullie alle mogelijkheden qua lagen. Ik wil wel eens langskomen om dat te demonstreren.

Onze eigen (power)tool heet JOSM. Daarmee kan je rechtstreeks werken met de OpenStreetMapdata, maar dat hebben jullie waarschijnlijk niet nodig.
Het is echter ook mogelijk om in een aparte eigen laag te werken en daar data aan toe te voegen. Dan zit het wel allemaal in OSM-formaat, maar dat kan wel worden omgezet.

Ik denk dat QGIS een betere oplossing is. Daarmee kunnen meteen ook kaarten en atlassen mee aangemaakt worden.

Wij hebben de mogelijkheid om satellietbeelden van zowel Urbis en AIV te gebruiken met beide applicaties. Zowel Urbis en AIV hebben ook meerdere vectorgebaseerde lagen, die zeer waardevol kunnen zijn.

mvg,

Jo

Geachte,

er is wel WMS-toegang ( zie https://wms.michelstuyts.be/service.php?id=308 ), maar een tileserver die via dat formaat bevraagd kan worden is me onbekend.

Hoi Matthias,
Excuus, ik zie dit nu pas.

Is het dit waar je naar op zoek was?

http://umap.openstreetmap.fr/nl/map/custom-achtergrond-wmts-aiv-luchtfoto_400463

Dit is wel de Vlaamse luchtfoto, maar Brussel zit er wel in. Ik denk dat het ook wel moet lukken met de Brusselse services die je terugvindt via https://github.com/osmlab/editor-layer-index/tree/gh-pages/sources/europe/be

Je kan deze umap gewoon klonen om de nodige instellingen al te hebben. Je kan dit instellen bij de algemene instellingen, dan Custom Background. In dit geval is de nodige link: http://tile.informatievlaanderen.be/ws/raadpleegdiensten/wmts?SERVICE=WMTS&REQUEST=GetTile&VERSION=1.0.0&LAYER=omwrgbmrvl&STYLE=&FORMAT=image/png&tileMatrixSet=GoogleMapsVL&tileMatrix={z}&TILEROW={y}&TILECOL={x}

Nog eentje om te clonen :
http://umap.openstreetmap.fr/nl/map/empty-umap-belgium-tiles-in-het-nederlands_367163#9/50.6834/4.6609

Neem voor dit soort vragen gerust ook contact op met community@osm.be !