Mappen van meetpunten?

Ik ben de laatste tijd wat aan het spelen geweest met de open data die de NDW aanlevert, en dan vooral de real-time data. Elke minuut geven sensors per rijbaan de actuele snelheid en intensiteit door van meetpunten die elke ~500m staan langs een groot deel van de snelwegen in Nederland. Dit is erg interessant omdat het veel gedetailleerder is dan wat een GPS-gebaseerde app, zoals Google Maps, aan actuele reistijden kan bepalen. De dekking is echter niet volledig en niet overal sluiten de meet-segmenten goed aan, dus er zal altijd extra data over snelwegen nodig zijn om de rest van de routing te doen, bijvoorbeeld van OSM.

Het matchen van punten en segmenten uit de NDW data met nodes en ways in OSM klonk redelijk simpel, maar bleek wat randgevallen te hebben waar het veel lastiger is. Zo zijn er een aantal plekken waar meetpunten onnauwkeurig zijn geplaatst, zoals dit mooie geval:

(dit zijn dus eigenlijk twee punten, namelijk voor beide richtingen, maar ik weet nog steeds niet zeker welke welke is)

En er zijn plekken waar de snelweg zo kaarsrecht is dat er geen nodes in de buurt van een meetpunt zijn te vinden.

Ik concludeerde dat een algoritme dat alle punten matcht niet te doen zou zijn en er dus wat handwerk nodig zou zijn voor de uitzonderingsgevallen. Toen vroeg ik me af, kan die data niet gewoon ook in OSM, zodat anderen er ook wat aan hebben? Als de meetpunten gewoon een node van de weg zijn dan is het erg makkelijk te checken welke meetpunten je passeert en welke segmenten je actuele snelheid voor hebt.

In principe zijn dit soort meetpunten goed herkenbaar: bijvoorbeeld deze, dus het bepalen van de correcte positie is te doen. Het is echter wel data die alleen waarde heeft gecombineerd met de NDW data, de IDs van deze meetpunten heeft verder geen nut. Daarnaast kost het mogelijk veel tijd om actueel te blijven, maar ik heb niet genoeg naar de data gekeken om een indicatie te geven van hoeveel er verandert aan meetlocaties.

Dus, nog even afgezien van of dit qua licentie mag en wat de precieze tags zouden moeten zijn, denken jullie dat dit nuttig is? Ik heb niet echt plekken gevonden waar dit soort dingen al gemapt zijn, dus ik weet niet in hoeverre dit binnen scope is voor OSM.

Je bedoelt: man_made=survey_point ?
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:man_made%3Dsurvey_point

Er zijn er een kleine 300.000 van gemapped. http://taginfo.openstreetmap.org/tags/man_made=survey_point

Ergens heb ik de vraag al gezien wat je moet doen met het verschuiven van de aarde ? In sommige gebieden gaat dat behoorlijk snel is en is zo’n punt wel enkele centimeter verschoven na een paar jaar.

Het lijkt me dat verkeer meten niet valt onder “used by topographers”, of wel? Ik zat meer te denken aan man_made=monitoring_station, monitoring:traffic=yes, daarvan zijn er nu zo’n 475 gemapt. Niet echt genoeg om er van uit te gaan dat het toepassingen heeft op dit moment.

Net (pas) https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mappa_Mercia/UTC gevonden, over hoe de verkeerssensors rond Birmingham zijn getagd. Die gebruiken man_made=monitoring_station voor het device zelf (dus bijvoorbeeld een camera die naast de weg staat) en traffic:sensor voor het mappen van het gemeten punt op de weg. Lijkt me inderdaad netter. Hier zijn er 627 van gemapt, ook een aantal in Spanje.

In de dataset van de NDW gaat het over 17122 meetpunten (dus snelheid en/of frequentie op één plaats), 10742 meetsegmenten (dus gemiddelde reistijd tussen twee plekken). Het totaal aantal nodes zal waarschijnlijk wat lager liggen omdat de begin- en eindpunten van segmenten vaak ook meetpunten zijn.

Sorry, ik had meetpunt verkeerd begrepen.

Je hebt ook nog street cabinet, met op de wiki hoe je dat eventueel kan combineren met monitoring station: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:man_made%3Dstreet_cabinet#Disambiguation