Mapiranje sa isključivo multipoligonima

Ljudi, što mislimo o ovakvom mapiranju, sa golemom količinom multipoligona:

Uđite u edit mode, i vidjet ćete da svaka granica između škole, šume, residential-a, svaka je jedna linija, i onda je sve skupa pretvoreno u gomilu multipoligona sa outer rolama. To izgleda lijepo i čisto, ali ako netko pokuša nešto promijeniti, to će biti pakao. Već sam napisao poruku korisniku, ali još nisam poslao jer mi je palo na pamet da možda nemamo konsenzus o takvom mapiranju.

Prvo da pohvalim kolegu MMullera koji je napravio izvanredni posao u mapiranju Požeške kotline.

Drugo, ne vidim kako je ovo predstavlja ozbiljan problem. Ovakvo mapiranje postoji i postojat će, nekome je jednostavno lakše. Premda na prvi pogled izgleda kako je nemoguće urediti poslije ovakvog crtanja, izvedivo je, samo poizbacaš članove iz multipolygona i ostanu ti samo crte s kojima možeš manipulirati (iD editor). Slažem se da je crtanje s “wayevima” preglednije, i novim članovima jednostavnije, međutim kolega MMuller je vrlo kvalitetno crtao tako da će na kraju dodatak novih stvari na mapu biti minimalan, a ako budu neki multipolygoni potrgani brzo će se uočiti sa OSM inspectorom.

Osobno smatram da multipoligone (i relacije općenito) bi trebalo koristiti ako i samo ako doprinose karti (tj. nemoguće je [ili moguće ali značajno lošije] bez njih adekvatno opisati situaciju). Ukratko, KISS princip.

Međutim, ako takve multipoligonske relacije:

  • čine editiranje kompliciranijim (i samim time više podložnim greškama, pogotovo od korisnika koji nisu vični relacijama)
  • ne rješavaju problem koji nije moguće riješiti bez njih (što ne vidim da je ovdje slučaj?)

… tada mislim da je puno bolje stvari držati jednostavnima.

No, mislim da bi bilo dobro pozvati kolegu MMullera u ovu diskusiju; možda ima koristi koje takav specifičan način mapiranja donosi a ja ga ne vidim?

Slažem se s Matijom, multipoligone bi trebalo koristiti ako su nužni. Ovo komplicira situaciju i otežava uređivanje, pogotovo ljudima koji nisu jako iskusni. Takđer se slažem da bi trebalo pozvati kolegu u raspravu. Janko, hoćeš mu ti poslati poruku na OSM?

Evo, poslao sam mu poruku.

Teško je zabraniti takvo mapiranje kad definitivno ima nekih prednosti, ali ja bih recimo zabranio da se na taj način stvaraju poligoni za škole, građevine i slično. Čini mi se da se toga i držalo, osim škole koju sam dao u primjeru. I rijeke je zaobilazio.

Također neka barem bude zadržano u Požeškoj kotlini pa ćemo znati da tamo imamo posebnu situaciju.

Ja sam jedno vrijeme dosta koristio multipoligone, bilo mi je jednostavnije i lakse, obicno bi iskoristio postojece ceste za iscrtavanje land covera uz cestu, i onda sam skuzio da je poslije znacajno teze, barem meni, editirati

Pozdrav,
prvo bih se htio ispričati zbog načina na koji mapiram i ako je to stvorilo nekome probleme. Na samom početku mapiranja sam istraživao kako mapirati površine kao sto su polja,livade itd. Te sam krenuo s crtanjem zasebnih poligona za svaku plohu, ali vrlo brzo mi nije imalo smisla precrtavati jednu te istu liniju za svaki poligon.
Isto tako sam imao problema s izmjenom takvih linija koje stoje jedna na drugoj, jer kad sam npr. želio dodati travu između dvije plohe kao sto su šuma i polje
morao sam mijenjati obje plohe kako bi napravio mjesta za novu. To mi se sve činilo naporno i oduzimalo mi je vise vremena nego sto sam to htio.
Bacio sam se u potragu kako to sve ubrzati i pojednostaviti si posao te sam ubrzo naletio na video tutorial kako napraviti “čisto” mapiranje pomoću multipoligona.
Ubrzo sam shvatio da mi multipoligoni omogućavaju stvaranje ploha koje su definirane zajedničkim linijama, a upravo to mi je bio problem.
Ukratko koristim multipoligone jer mi olakšavaju posao, jer jednostavnim definiranjem uloga linija s inner/outer vrlo brzo mogu dodati neku izmjenu.
Ali shvaćam da nismo svi isti te da ono sto je meni lakše nekome je teze, ali jednostavno ne vidim kako je multipoligon kompliciraniji od poduplanih linija koje nisu pregledne.
Pogledate li moje mapiranje vidjet ćete da je lokalizirano tako da sve ono sto sam dosad mapirao ne bi trebalo predstavljati problem većini korisnika/ca. Jedini korisnik koji donekle aktivno mapira Požeštinu je bubipz, stoga mislim da sve sto sam dosad mapirao doprinosi kvaliteti mape.
Bubipz me je već kontaktirao u vezi multipoligona te smo u dogovoru da ako mapiram Požegu da ne koristim multipoligone jer mu/joj komplicira mapiranje. Spreman sam na prijedloge i na promjenu mapiranja.
zz

3 Likes

Pozdrav! Hvala na javljanju, to puno znači. Definitivno si podignuo kvalitetu karte, nema sumnje. Požeška kotlina izgleda sjajno.

Malo sam potražio, i vjerojatno pričaš o ovom videu:

Da, razumijem kako to može izgledati efikasno i čisto. Ja se isto uhvatim ponekad kako crtam liniju preko druge linije točku za točkom i mislim si ima li to smisla.

Ali stvar je u tome da je najvažnija stvar u OpenStreetMapu zajednica, jer bez nje nema ove karte. Zato kad god nešto mapiram, razmišljam si što će misliti slijedeći maper kad naiđe na to što sam mapirao. Zato je KISS princip jako važan, kako kaže @Matija_Nalis. Što je nešto jednostavnije izmapirano, to su veće šanse da će slijedeći maper shvatiti moju ideju, i nastaviti istim smjerom.

Ako maper početnik naiđe na tvoje multipoligone, reći će “ja ovo ne razumijem” i odustat će od toga da napravi ono što je htio. Ili gore, počet će nešto raditi, potrgati par multipoligona, i onda će odustati jer se više ništa ne renderira. Možda misliš da bi svima trebalo biti jasno kako rade multipoligoni, ali većina mapera koristi iD editor, i vjerojatno nikada ne shvati kako se koriste relacije. Zato bi ih trebalo koristiti što je manje moguće.

1 Like

Da, radi se o tome videu. Razumijem da bez zajednice mape ne bi bilo, i da bi sve trebalo biti jednostavno. Pogledao sam kako te relacije izgledaju u ID editoru i moram priznati da su preglednije nego u JOSM editoru. Sve je na udaljenosti jednog klika misa. Kao sto sam rekao spreman sam promijeniti način mapiranja. Nekakav dugoročni cilj mi je bio 100% mapiranje “Zlatne doline” tj. površina koja je okružena slavonskim gorama. Ali sad vidim da to može predstavljati problem, ako mapiram s multipoligonima. U svakom slučaju svoju općinu ću dovršiti s multipoligonima je želim da je sve jednako i pregledno, a površinom nije velika te sve izmjene mogu sam napraviti. Za mapiranje ostatka doline htio bi čuti Vaše prijedloge je definitivno želim i dalje doprinositi ovom projektu, a ne bih želio otežavati posao drugima.

1 Like

Pitao sam cijelu zajednicu, i čini se da je multipolygon mapiranje kontroverzna tema:

Nijemci su više protiv takvih multipoligona, Talijani nisu protiv.

Tako da sam onda i ja za to da nastaviš tako mapirati u svojem području. Ali nisam za to da u te multipoligone uključuješ zgrade, škole, ceste, rijeke, i bilo što drugo što nije landcover tip objekta.

1 Like

Mislim da do sad nisam zgrade uključivao kao granice multipoligona, ceste isto tako jer ih zamišljam kao površine za transport. Ovo za škole pretpostavljam misliš na amenity=school? Molio bih te da pogledaš ovu promjenu pa da znam da je to ok. Što se tiče rijeka samo sam “dirao” Orljavu te sam koristio multipoligone jer sam htio razdvojiti ogromne poligone na vise manjih.

Evo ja sam još malo izmijenio. Šuma sada ide preko teritorija škole, i trava je na igralištu. Nema smisla da šuma može ići samo do granica škole.

Također, nejasna mi je ova relacija:

Zašto dva odvojena travnjaka idu u istu relaciju gdje su oba outer? To mi se čini kao kompliciranje, a nema nikakvog benefita.

Zaostalo od probe mapiranja obje strane travnjaka kao jedne plohe, ali mi se to nije svidjelo pa sam prepolovio plohe, ali vidim da mi je promaklo par dijelova koje nisam napravio kao zasebne poligone. Našao sam još 3 takve situacije te sam ih popravio.

2 Likes