http://wojtas82.zrujnowane.pl/Gdynia.html#13/54.5200/18.5300
Proszę o opinie. Dzięki.
Czy stojaki to zarówno wyrwikółki i porządne? Tylko porządne? Warto by o tym w legendzie wspomnieć.
I czym się różni niebieska ciągła od niebieskiej przerywanej? Zgaduję że jakością nawierzchni.
A - jeśli OSM to źródło danych to brak spełnienia wymogów licencji (podanie źródła danych i licencji).
Na razie stojaki są w jednej paczce ale zamierzam dodać osobne ikony dla stojaków w kształcie odwróconego U oraz wyrwikółek.
Pierwsza wersja legendy jest tutaj:
http://wojtas82.zrujnowane.pl/img/legend_retina.png
Dodałem również odpowiednie atrybucje.
Zaznaczam, że prace cały czas trwają, oczywiście w wolnych chwilach.
Wygląda na to, że asfaltowy pas rowerowy zrenderuje się tak samo, jak niebieski szlak rowerowy (a kostkowy pas jak czerwony szlak).
Trochę odświeżyłem mapę.Jest sporo zmian. Dodałem Sopot i Gdańsk. Co do nawierzchni to jest ona tylko testowo. Jest już również legenda.
http://wojtas82.zrujnowane.pl/img/legend_retina.png
Skupiłem się teraz na rozgraniczeniu dróg rowerowych, pasów i kontraruchu. Myślę, że jest ciekawie. Dodatkowo działa lokalizacja GPS.
Pozdrawiam
O, dużo fajniej wygląda.
Sugerowałbym jeszcze dla kontrapasa dać strzałki tylko w kierunku ruchu, a nie w oba, bo i jeździć po nim wolno tylko w jednym kierunku.
A różnić się od jednokierunkowej drogi dla rowerów i tak będzie wyraźnie.
Czekaj, moment, czy ja dobrze rozumiem, że Ty to wszystko pracowicie rysujesz na podkładzie z OSM?
Idea OSM jest jakby trochę inna - niech wszyscy rysują i poprawiaja, a kto chce, niech wyświetla te dane, jak chce.
Po co rysować coś, co dawno w OSM jest?
Kto będzie to aktualizować, kiedy Ty będziesz mieć ważniejsze sprawy na głowie?
Lepszym pomysłem byłoby stworzenie swojego stylu rowerowego i wyświetlanie nim danych, które ma mapie są.
Przydałby się nowy styl rowerowy i ostatnia wersja Twojej koncepcji wygląda całkiem sensownie…
A gdzie się dane nie zgadzają - poprawić dane. Te wspólne, żeby w OSM było poprawione.
A z drugiej strony - czym Ty to rysujesz? Bo do różnych celów by mi się przydało…
Nie rysuję tego sam, chodziło mi o rozgraniczenie wyświetlania danych Wszystkie dane są z OSM (które również dodaję jako standardowy user osm - głównie w okolicach Trójmiasta). Całość oparta jest na Maperitive oraz skryptach (podziękowania przede wszystkim dla Popeja, który nauczył mnie czym są batche
). Dziś udało mi się w końcu zrobić autoupdate danych. Dane pobierane są raz na dobę o 2 w nocy z Geofabrik. Jest jak jest, lepiej tego zrobić na razie nie umiem…
Co do kontrapasów to moja idea była taka, że te strzałki mają pokazać, że można się poruszać w obu kierunkach. Ma to być intuicyjne
Dzięki za dobre słowo.
Pozdrawiam.
Witajcie,
Może ktoś z was pomoże trochę bo utknąłem.
http://wojtas82.zrujnowane.pl/utf2.html#13/54.5000/18.4914/osm-bike
Mam tu dwa pluginy w leaflecie. Leaflet-fullHash odpowiedzialny za automatyczną zmianę linku pozycji mapy oraz aktywnych warstw i Leaflet-utfgrid wyświetlający proste info tj. nazwy szlaków.Sęk w tym, że link się zmienia natomiast po odświeżeniu wraca do pozycji wyjściowej sprecyzowanej w map.setView([54.520, 18.530], 13)
Może ktoś z was podsunie mi jakiś pomysł? Ja nie mogę znaleźć przyczyny.
Pozdrawiam,
Ja to robię tak:
var map = new L.Map('map', {
center: [52.2296,21.0114],
zoom: 13,
loadingControl: true,
});
I mi z leaflet-hash się nie kłóci.
Dzięki Wiktor ale u mnie coś się gryzą te dwa pluginy, o których wspomniałem. Nie chodzi już o samą inicjację mapy…
No ale jeżeli nie ustawisz konstruktorze, gdzie na mape ma być spojrzenie, to musisz odpalić map.setView warunkowo - że nie masz nic zakodowane w hash’u.
Ja swego czasu jak dodawalem hash’a, to miałem ten sam problem i zamieniłem setView na parametr w konstruktorze.
Dodałem ten parametr jednak znowu jest to samo. Usunąłem też setView.
EDIT:
Dobra, poszło
Wystarczyło dodać utfGrid do allMapLayers. Prosty błąd nowicjusza
Muszę powiedzieć, że utfgrid świetnie się sprawdza. U mnie chodzi bardzo szybko. Miałbym prośbę o informację czy u was nie zamula. To najnowszy testowy link. Obejmuje całe województwo pomorskie. Aktualizacja raz dziennie.Chciałbym to rozszerzyć na większy obszar ale generowanie wszystkiego zajmuje u mnie około 20 min więc cała Polska zajmie pewnie coś ok. 1.5 - 2 godzin…
Co najnowszy testowy link?
Szkoda iż nie ma legendy - a znaczenie poszczególnych symboli dróg rowerowych nie jest oczywiste.
Chwilowo nie ma ale nad nią pracuję. Niebawem się pojawi. Wbrew pozorom, nie jest to takie proste.
Pierwsza wersja legendy dodana.
Niebawem zmieniam kompa więc może uda się zrobić całą Polskę. Renderowanie mtbtiles jest zależne od CPU czy Ram’u?