Mapa na Garmin

W jaki sposób mozna wgrać OSM na garmin 2595, czy wgrywamy na kartę? na tę smą na której mam GPMapę?, do jakiego katalogu?; czy musi być druga karta?; czy bezposrednio do Garmina? Nie znalazłem nigdzie poradnika. Dziękuję za pomoc.

Spróbuj zrobić na karcie (lub w pamięci nuvi) katalog Map i tam wgraj plik img.
Jeżeli masz mapę OSM na PC, to podłącz nuvi do PC, uruchom MapInstall i wyślij mapę do urządzenia, powinno zadziałać automagicznie. Ale nie przypominam sobie, czy kiedyś tak próbowałem :wink:

Na konkretny model ciężko odpowiedzieć - ogólnie Garminy czytają jako mapę plik “gmapsupp.img”. Niektóre czytają pliki o innych nazwach ale nie wszystkie. Większość garminów czytali pliki z karty SD z roota tej karty. GMapy pewnie szkoda - także lepiej poeksperymentować na innej karcie SD albo sobie z karty plik z GMPą przegrać tymczasowo na kompa. Czyli jak ci urządzenie czyta tylko plik “gmapssup.img” - to ciągniesz OSM w formacie img skądkolwiek i zamieniasz nazwę pliku na “gmapsupp.img” jak ma inną, po czy ładujesz na docelową kartę SD. Natomiast jak urządzenie potrafi widzieć więcej niż jeden plik .img - to możesz sobie na kartę wegrać wiele map i potem wybierać dowolną w menu urządzenia.

działa: zrobiłem tak: GPM=plik gmapsup.img, OSM=plik gmapssup.img na jednej karcie w katalogu Map, w nawigacji CNE. OSM chyba szybciej wytycza trasę. dziękuję:)