zgadza się, samochód jest od tego żeby się przemieszczał;),
ale: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Tag:emergency=defibrillator
wyraźnie opisuje tagi związane z samochodami OSP.
Więc przyjmuje się, że ruchome też się “taguje”.
Mam wrażenie, że kręcimy się w kółko. Dodaję samochody gaśnicze PSP i korzystam z instrukcji na wiki.
Logicznie rzecz ujmując rzeczy ruchome, efemerydy, lub historyczne są niemożliwe do oznaczenia tu i teraz, więc się ich nie mapuje. Jednak są pewne ściśle określone wyjątki związane z określonymi akcjami.
Wyjątkiem np. jest mapowanie AED zlokalizowane w samochodach straży pożarnej stojących w remizie. Pomimo że nie jest to właściwe, gdyż każdy aed jest w terenie oznaczony zielonymi plakietkami i takie powinny być w pierwszej kolejności dodawane. W toku dyskusji na Discordzie zostało ustalone, że auto straży pożarnej nieporównywalnie więcej czasu spędza w remizie niż jest w akcji, pozatym stosunkowo dużo danych odnośnie lokalizacji AED zostało pozyskanych od straży pożarnej itd., dlatego sensowne jest dodawanie AED będącego na stanie danego auta straży pożarnej wraz z numerem kontaktowym i innymi szczegółowymi danymi.
Nie ma tego tagu w definicji na wiki, ale AED będące na wyposażeniu auta miały mieć dodawany extra tag wskazujący, że nie są to zwykłe, stacjonarne AED, lecz AED mobilne.
W jaki sposób dodajesz “samochody gaśnicze PSP” do danych OSM?
Dzięki za merytoryczną odpowiedź.
Co do drugiego pytania.
W JOSM dodaję punkt i atrybuty zgodnie z szablonem AED i z wytycznymi dot. “Sposób oznaczenia urządzenia znajdującego się w posiadaniu Ochotniczej Straży Pożarnej” na wiki:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Tag:emergency=defibrillator
Czy te AED-y są jakoś monitorowane i później weryfikowane bo przypadkiem trafiłem na jeden Node: 8088260901 | OpenStreetMap i wydał mi się podejrzany tzn. uszkodony. Popatrzyłem w jego ciekawą historię i parę razy zmieniany z emergency=defibrillator
na emergency=first_aid_kit
i tak w kółko. Oczywiście zmiana na ten ostatni tag powoduje, że defibrylator znika z mapy
OpenAEDMap - Mapa Defibrylatorów
Teraz ciekawostka bo dopiero sam to zauważyłem. W Josm taki first aid kit pojawia się jako niebieska kropka i nawet mi umknęło, że to oznaczenie apteczki pierwszej pomocy (a tłukło się trochę w gierki z modami np. Arma 3) ale zwróciło moją uwagę. Z kolei w iD jest ikonka apteczki i tu odruchowo bym uznał, że tak ma być. Pytanie brzmi czy realnie tam jest AED czy apteczka. Dowiem się dopiero po niedzieli.
To czym w końcu jest ten węzeł wyjaśniono w komentarzu Changeset: 144586681 | OpenStreetMap
Niezmiennym pozostaje fakt, że z dowolnym AED-em najlepiej gdzieś na uboczu każdy może zrobić co chce lub z byle czego można zrobić AED i tylko przypadek pozwala na zauważenie tego a to nie jest budka z lodami.
Cały projekt OSM polega na tym, że każdy może zrobić dowolną edycję i nie wszystkie wandalizmy albo błędne zmiany zostaną wyłapane. Nie ma tutaj specjalnej ochrony dla obiektów większej wagi jak AED, szpital, straż pożarna ale cały projekt zakłada, że jednak wolontariusze z natury chcą aby mapy były poprawne. Nie możemy patrzeć przez pryzmat kilku nawiedzonych użytkowników, którzy czują satysfakcję podczas psucia czyjejś pracy i zacząć wszystko weryfikować, bo projekt za chwilę by upadł przez brak edycji.
A czy kiedyś hydranty nie miały takiej “szczególnej ochrony”, w sensie, że Jendrusk dostawał info o każdej ingerencji?
Może o cos takiego chodzi grzegorz75jan
Zdaję sobie częściowo sprawę z tego jak to działa i brakuje też ludzi. OSM jest też sterowane z zagranicy więc nie na wszystko tu mamy wpływ.
Samo pobieżne przeglądnięcie losowo zmian to krecia robota. Raz na jakiś czas rzucam okiem na w przybliżeniu znany mi obszar i pomimo to zawsze coś umknie. Wyłapanie np. Aeda to po prostu przypadek. Jednak niektóre rzeczy dało by się trochę usprawnić. Wcześniej podlinkowany aed alert sypie, powiem brutalnie pierdołami. Lokalnie może to mieć dla kogoś sporadycznie znaczenie ale to co tam się wyświetla po prostu zasłona dymna na to co istotne. Nawet nie plewiłem w tym by zobaczyć czy w ogóle pojawiają się tam istotne informacje typu został zmieniony, usunięty.
Tak. Miałem na myśli takie coś co ma Jędrusk. Dyskusja bardziej się rozwinęła na Discordzie.
Przy okazji, widzieliście też Dane teleadresowe projektu Ratuj z sercem - “konkurencyjny” projekt upowszechnienia informacji o lokalizacjach AED robiony przez Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii z Nadzorem Kardiologicznym
SPSZK nr 7 Śląski Uniwersytet Medyczny (Górnośląskie Centrum Medyczne)?
Może warto spróbować nawiązać współpracę celem wzmocnienia?
Z ratuje z sercem rozmawiałem. Nic z tego nie wyszło,
Ten projekt wygląda na martwy. O ile chwalebne są informacje na ich stronie jak wykorzystywać urządzenia AED to wszystko inne jest out-of-date. Zapewne dostali grant na stworzenie tego, ale potem zabrakło chęci i czasu na aktualizowanie.