Maastopyöräreitit

Maastopyöräkelpoisten urien merkkaamisessa ei periaatteessa ole mitään erikoista ja tämän säikeen http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=9162 ohjeet toimii aika pitkälle. Suurin osa keskustelusta liittyy rakennettuihin teihin/polkuihin. Highway=trail luokka ehkä olisi hyvä, jos sellainen olisi olemassa.

Tämän sivun voisi suomentaa http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mountainbike kun samalla tulisi sovitettua ohjeita suomalaiseen ympäristöön.

Mun näkökulmasta maastopyöräkelpoinen polku voi olla esim.
“highway=path, (foot=yes), wheelchair=no, surface=ground, snowplowing=no, lit=no, width=0.6, mtb:scale=1, trail_visibility=intermediate”

Sinänsä maassa olevan uran leveydeksi riittää 20cm, kunhan ohjaustanko mahtuu puiden välistä – siitä 60cm. Kumpaa leveyttä tuonne sitten merkkaa??

Miten sitten metsäautotiet, sellaiset joita ei käytännössä autolla ajeta? Onko niissä metsänhoidollisissa urissa sitten parempi olla highway=track ja motor_vehicle=no, tracktype=grade5? Tuo moottoriajoneuvo kielto kaiketi tarvitaan, kun maastoajo ei ole sallittu kuin maanomistajan luvalla. Toisaalta jos se ura ei ole rakennettu, niin onko parempi laittaa luokaksi path ja leveys on vaikka 2m eli width=2.

Mapnic/osmarender ei noita renderöi ja kartan omisuudet ilmeisesti näkee parhaiten openmtbmap.org:n kautta, vai onko joku muu paikka niiden katsomiseen?

mtb:scale -merkintöjä näytti olevan n. 1100 eli niitäkin tulee hiljalleen Suomeen lisää, vaikka suhteessa pyöräteihin onkin varsin marginaalisesti.

Yksi avoin kysymys oli se miten nuo polut vaikuttaa reitityksiin. Garmin (Nuvi) osaa openmtbmap:n kartan kanssa reitittää poluille, mutta suurin osa käyttäjistä tuskin kaipaa reititystä mtb:scale=1 tai vaativammille reiteille. Siis miten nuo polut (ja trackit) parhaiten erottuu muusta reitityksestä?

Muutama ajatus tuon tiimoilta…

Aiemmin pähkäilin itsekin tuota highway=trail asiaa. Sittemmin olen päätynyt vain törkkimään highway=path kaiken sortin metsäpoluille (jos track jne ei kelpaa). Lisämääreitä piisaa. Nykyinen mapnik-säännöstö (käytännössä siis osm.org kartta) hieman niihin meinaa tosin sitten tukehtua, kun sille path on aina vaan path. Mutta siinä toivossa eläen, että asia korjaantuu jollain aikavälillä.

Uran leveytenä käsittäisin sen mitä on maassa. Ei sekään tosin ole kovin hyvin määritelty asia. Monesti esim. latupohjat tai entiset metsäkoneurat ovat sen koneen levyisiä, mutta ajettavaa uraa on puoli metriä ja ympärillä suunnistustermein “pystyvihreää”.

Tuota parempana määrittelynä pitäisinkin trail_visibility -tagia. Sehän on melko liki sama asia kuin mitä suunnistuskartoissa käytetään polun symbolin valintaan. 506-508. Tuolla saa oikeasti melko toimivan kuvauksen.

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/IOFmapping#Man-made_features

mtb:scale on hieman epämääräisesti määritelty ja käytännössä polkuja on hankala luokitella kun eihän ne mitään tasapaksuja ole. Itse olen viljellyt arvoja 0-3. Oma tulkintani käytännössä on 0=tie/latupohja, 1=kiviä ja juuria, 2=joutuu jo tosissaan niitä kiertelemään ja 3=kaiken sortin louhikot.

motor_vehicle=no viittaa käsitykseni mukaan siihen, saako siellä ilman erityislupia laillisesti ajaa. Ei siis siihen, onnistuuko se oikeasti.

Metsäkoneurille en ole keksinyt mitään järkevää tagisoppaa. Olen lyönyt aika usein ihan vaan highway=path. Joku lisämääre ehkä? track se ei oikein ole, kai se kuitenkin on oletus että niitä pystyy ilman telaketjuja ajamaan.

Pyöräytin tuossa kesällä tuollaisen “demon” K-S maastoista:

http://jesh.fi/osm.php

Renderöitynä on mtb:* ja piste:* omina tasoinaan. Lisäksi trail_visibility (erisortin katkoviivoja ja leveyksiä) ja motor_vehicle on huomioitu pohjassa (track+motor_vehicle=no → musta). Ideana oli, että jos tuota jaksaisi viilata niin sitten sitä voisi yrittää tarjoilla viralliseen käyttöön edes joiltain osin.

Sama mkgmapilla garminille:

http://jesh.fi/garmin/gmapsupp.zip
http://jesh.fi/garmin/gmapsupp.img.gz

Silloin se oikeammin kai olisi motor_vehicle=private (tai jos maanomistaja on antanut yleisen luvan, eli ei erittele kuka siinä ajaa niin motor_vehicle=permissive).
Jos maanomistajakaan ei saisi siinä ajaa niin vasta sitten motor_vehicle=no.

.

Tuo luokitus voisi olla sopiva. Toisin paikoin maaston pehmeys nostaa vaativuttaa, kuten hevosilla kuljettu polku. Maaston kaltevuus ei ainakaan Etelä-Suomen poluilla juuri näy luokituksissa.

Seuraavaksi tulee sitten kuinka lyhyille pätkille luokituksia jakaa. Kun ajaa koko polun läpi, niin kuinka paljon on apua hankalien paikkojen tunnistamisessa – jälleen melko subjektiiviselta tuntuva asia. Toinen sitten on miten näkyy polun mutaisuus/märkyys. Se vaihtelee kelien mukaan.

Latasin kartan ja näytti ihan kivalta. Yhdistetty mtb-polku ja latupohja on vähän hankalampi tulkita, mutta minkäs teet jos molemmat kulkee samaa uraa.

Osmarender näyttää erottelevan polut trail_visibilityn mukaan. Se lisää motivaatiota asettaa sitä systemaattisesti. Jos mapnik näyttäisi ne tulevaisuudessa vaikka sen suunnistuskartan mukaan, niin hyvä. Olettaisin, että tulevien piirto-ominaisuuksien mukaan polkuja on tarkoitus merkata ja koittaa arvata mitä merkintöjä kahden vuoden päästä reiteillä saisi olla.

Hyvä huomio, vaikka maanomistaja tuskin ottaa nokkiinsa OSM:ssä olevasta ajokiellosta (“no”-arvona) :wink:

Uudempien Garminien käyttäjät törmännevät piakkoin Garminin virheeseen, joka jättää kaikki ajokiellot huomiotta. Eihän se Garminin karttoja koskene, koska niissä ei kuulemma ole ollut jalankulku- eikä pyöräilyreititystä tähänkään saakka. Lisäksi muuten mkgmap jättää motor_vehicle’n vielä huomiotta.

Kun OSMään lisää paljon maastopyöräkelpoisia polkuja, niin useimpien ohjelmien reititys myös ohjaa niille. Metsäpoluille ei voi laittaa bicycle=no, kun laillista estettä ajolle ei ole, mutta harvempia kiinnostaa niiden kautta ohjatut reititykset.

Onko tässä kyse niinpäin, että tavallisen pyöräreitityksen pitää osata jättää pois kaikki polut, joissa on mtb:scale määriteltynä (joko olemassa tai suurempi kuin nolla)? Pyöräilyreittien reititys jokaisen pyöräilijän toiveiden mukaan näyttää olevan melko vaativa tehtävä – ainakin näin alkuun maantie-, retki-, työmatka- ja maastopyöräily vaatii jokainen erilaisen reitin.

finland.osm:ssä näyttää olevan vajaa 500 mtb=yes -tagia. Omaa GpsMid paketointia varten muutin ne mtb:scale=0:ksi. OSM:n kantaan sitä muutosta ehkä ei kannata tehdä, ainakaan en ehdi kovin äkkiä niitä teitä ajaan & tarkistaan :wink: