Maastopyöräkelpoisten urien merkkaamisessa ei periaatteessa ole mitään erikoista ja tämän säikeen http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=9162 ohjeet toimii aika pitkälle. Suurin osa keskustelusta liittyy rakennettuihin teihin/polkuihin. Highway=trail luokka ehkä olisi hyvä, jos sellainen olisi olemassa.
Tämän sivun voisi suomentaa http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mountainbike kun samalla tulisi sovitettua ohjeita suomalaiseen ympäristöön.
Mun näkökulmasta maastopyöräkelpoinen polku voi olla esim.
“highway=path, (foot=yes), wheelchair=no, surface=ground, snowplowing=no, lit=no, width=0.6, mtb:scale=1, trail_visibility=intermediate”
Sinänsä maassa olevan uran leveydeksi riittää 20cm, kunhan ohjaustanko mahtuu puiden välistä – siitä 60cm. Kumpaa leveyttä tuonne sitten merkkaa??
Miten sitten metsäautotiet, sellaiset joita ei käytännössä autolla ajeta? Onko niissä metsänhoidollisissa urissa sitten parempi olla highway=track ja motor_vehicle=no, tracktype=grade5? Tuo moottoriajoneuvo kielto kaiketi tarvitaan, kun maastoajo ei ole sallittu kuin maanomistajan luvalla. Toisaalta jos se ura ei ole rakennettu, niin onko parempi laittaa luokaksi path ja leveys on vaikka 2m eli width=2.
Mapnic/osmarender ei noita renderöi ja kartan omisuudet ilmeisesti näkee parhaiten openmtbmap.org:n kautta, vai onko joku muu paikka niiden katsomiseen?
mtb:scale -merkintöjä näytti olevan n. 1100 eli niitäkin tulee hiljalleen Suomeen lisää, vaikka suhteessa pyöräteihin onkin varsin marginaalisesti.
Yksi avoin kysymys oli se miten nuo polut vaikuttaa reitityksiin. Garmin (Nuvi) osaa openmtbmap:n kartan kanssa reitittää poluille, mutta suurin osa käyttäjistä tuskin kaipaa reititystä mtb:scale=1 tai vaativammille reiteille. Siis miten nuo polut (ja trackit) parhaiten erottuu muusta reitityksestä?