Luontopolkureitit

Kartalle näkyy merkityn muun muassa luontopolkuja, joissa polun pätkille, way, on annettu nimeksi kyseisen luontopolkureitin nimi tagilla name. Jos polulla ei ole lainkaan virallista nimeä tai polun nimi ei ole sama kuin sitä käyttävä erikseen nimetty luontopolkureitti, ei kai silloin pitäisi nimetä polun pätkiä siinä kulkevan reitin nimellä? Samaa polkua pitkin kun voi kulkea myös muita, eri nimisiä reittejä.

Esimerkiksi Suolijärven luontopolku Query Features | OpenStreetMap on merkitty osm:iin nimeämällä polun pätkät Suolijärven luontopolku. Nyt osittain samaa polkua kulkee juuri avattu toinenkin reitti, Mielen reitti. Jos polun pätkät nimettäisiin niitä käyttävien reittien mukaan, millä reitillä olisi etuoikeus nimetä useamman reitin käyttämiä polkuja? Näköjään joku jo ehtinyt nimeämään osan Mielen reitin käyttämistä poluista Mielenreitiksi…

Vähäisen, mutta kuitenkin olemassa olevan, ymmärrykseni mukaan tällaiset luontopolut yms. tulisi tehdä karttaan reittirelaatioina route=foot jne. kuten esim. tuo Mielen reitti. Ja jos kyseessä on nimenomaan luontopolkureitti tai muu oppipolku, silloin mausteeksi educational=yes. Onko näin?

Tein em. Suolijärven luontopolun reittirelaatioksi, joten kun sen käyttämillä poluilla, way, ei näytä olevan maastossa eikä kaupungin kartoillakaan merkitty nimeksi Suolijärven luontopolku eikä mitään muutakaan nimeä, polkujen nimet voisi poistaa. Vai pitäisikö polun pätkien nimien antaa olla, koska siten joidenkin mielestä voisi joillakin kartoilla saada reitille paremman näkyvyyden?

1 Like

Moi!

Olen samaa mieltä: lähtökohtaisesti tällaiset reitit pitäisi tehdä relaatioina, ja poluilla ei pitäisi olla nimiä. Olen itse harmitellut/ihmetellyt samaa, kun olen katsellut esimerkiksi Birgittan polkua, Kaarinan polkua, Pirkan hiihtoa yms. joiden reiteille on merkitty polkujen ja välillä teidenkin nimiksi kyseisen vaellus- tai hiihtoreitin nimi.

Relaatioiden huono puoli on tosiaan niiden näkymättömyys, mutta siinä oikeampi ratkaisu olisi kehittää karttapohja, joka näyttää ne paremmin.

Samaa mieltä olen minäkin. HIghway-kohteiden name-tagiin ei mielestäni kuulu muuta kuin ns. virallisia teiden, katujen ja väylien nimiä. Meidän OSM-datan hyödyntäjien voi olla vaikea erottaa ns. oikeita nimiä tällaisista epävirallisemmista nimistä jos tällainen reittien mukaan nimeäminen tai epävirallisempien nimien käyttö yleistyy. / Markku Huotari, HSL