Luontopolkureitit

Kartalle näkyy merkityn muun muassa luontopolkuja, joissa polun pätkille, way, on annettu nimeksi kyseisen luontopolkureitin nimi tagilla name. Jos polulla ei ole lainkaan virallista nimeä tai polun nimi ei ole sama kuin sitä käyttävä erikseen nimetty luontopolkureitti, ei kai silloin pitäisi nimetä polun pätkiä siinä kulkevan reitin nimellä? Samaa polkua pitkin kun voi kulkea myös muita, eri nimisiä reittejä.

Esimerkiksi Suolijärven luontopolku Query Features | OpenStreetMap on merkitty osm:iin nimeämällä polun pätkät Suolijärven luontopolku. Nyt osittain samaa polkua kulkee juuri avattu toinenkin reitti, Mielen reitti. Jos polun pätkät nimettäisiin niitä käyttävien reittien mukaan, millä reitillä olisi etuoikeus nimetä useamman reitin käyttämiä polkuja? Näköjään joku jo ehtinyt nimeämään osan Mielen reitin käyttämistä poluista Mielenreitiksi…

Vähäisen, mutta kuitenkin olemassa olevan, ymmärrykseni mukaan tällaiset luontopolut yms. tulisi tehdä karttaan reittirelaatioina route=foot jne. kuten esim. tuo Mielen reitti. Ja jos kyseessä on nimenomaan luontopolkureitti tai muu oppipolku, silloin mausteeksi educational=yes. Onko näin?

Tein em. Suolijärven luontopolun reittirelaatioksi, joten kun sen käyttämillä poluilla, way, ei näytä olevan maastossa eikä kaupungin kartoillakaan merkitty nimeksi Suolijärven luontopolku eikä mitään muutakaan nimeä, polkujen nimet voisi poistaa. Vai pitäisikö polun pätkien nimien antaa olla, koska siten joidenkin mielestä voisi joillakin kartoilla saada reitille paremman näkyvyyden?

1 Like

Moi!

Olen samaa mieltä: lähtökohtaisesti tällaiset reitit pitäisi tehdä relaatioina, ja poluilla ei pitäisi olla nimiä. Olen itse harmitellut/ihmetellyt samaa, kun olen katsellut esimerkiksi Birgittan polkua, Kaarinan polkua, Pirkan hiihtoa yms. joiden reiteille on merkitty polkujen ja välillä teidenkin nimiksi kyseisen vaellus- tai hiihtoreitin nimi.

Relaatioiden huono puoli on tosiaan niiden näkymättömyys, mutta siinä oikeampi ratkaisu olisi kehittää karttapohja, joka näyttää ne paremmin.

Samaa mieltä olen minäkin. HIghway-kohteiden name-tagiin ei mielestäni kuulu muuta kuin ns. virallisia teiden, katujen ja väylien nimiä. Meidän OSM-datan hyödyntäjien voi olla vaikea erottaa ns. oikeita nimiä tällaisista epävirallisemmista nimistä jos tällainen reittien mukaan nimeäminen tai epävirallisempien nimien käyttö yleistyy. / Markku Huotari, HSL

Mikä on se karttapohja, jossa tuo eniten toimii. Eli mikä on tällä hetkellä kattavin ulkoiluun kytkeytyvä OSM kartta?

Trailmap, kelkkareit, openskimap - noita on monia, mutta en nyt heti keksi missä esitettäisiin esimerkiksi luontopolkuja. Siis retkikartta.fi on ihan hyvä, mutta sellainen versio, jossa data on pelkkää Open Street Map dataa. Esimerkkinä vesipostit, lähteet ja muut kelvolliset vedenottopaikat olisi kiva nähdä jossain kattavasti jne.

Ainakin tällainen waymarkedtrails on mulla tullut vastaan.

Trailmap on siirtymässä rastereista vektorikarttoihin. Syitä on monia, mutta yksi on mahdollisuus esittää joustavammin erilaista tietoa kartalla. Ja yksi olennainen “uusi juttu” on erilaiset reitit (reittirelaatiot).

Toiveita saa esittää mitä ruudulla haluaisi nähdä.

Trailmap sai alkunsa vahvasti OSM-fokusoituneena, mutta matkan varrella on otettu myös MML ja muita aineistoja mukaan. Kehitys jatkuu edelleen ja uuden version myötä on ajatus ottaa myös Lipas-tietokannan aineistoa mukaan kartalle. Vektorikartoilla on varsin luontevaa muutenkin yhdistella eri kartta-aineistoja (lisenssitkään eivät ole juuri ongelma kun yhdistäminen on vain ruudulla, ei tietokantojen tasolla).

1 Like

Homman pihvihän on se, että haluan OSM polut, Lipas ulkoilureitit, Maanmittauslaitoksen tieverkon ulkopuoliset urat ja ihan kaiken maastossa olevan uraston näkyville yhteen karttaan. Tuossa kuvassa on yksi kesävariaatio aiheesta ja kyllä se alkaa olla jo aika hyvä näin mutta jatkokehitystä voi ja pitää aina harrastaa. Ulkoilureitit on oikeastaan se yksi puute ja jos Trailmap sen jatkossa tarjoaa niin se on hyvä.

Trailmapin kehitykselle iso peukku - se on minusta markkinoiden kiistatta johtava ulkoilukartta Suomessa

Talviversiossa sitten kelkkareittejä, latuja jne.

Myös Mapy.cz:n Outdoor-kartassa näkyy OSM:ään lisätyt reitit maailmanlaajuisesti. Se sisältää aika samanlaisia ominaisuuksia kuin houtarin mainitsema Waymarked Trails. Ehkä suurimpia itselle mieleen tulevia eroja on, että Mapy.cz näyttää reitin nimen suoraan kartalla ja tuo Outdoor-kartta näyttää kaikkien lajien reitit samanaikaisesti. Ymmärtääkseni Waymarked Trails näyttää vain lajin kerrallaan.

1 Like

Teknisesti “kaiken näyttäminen” tulee uuden vektorikartan myötä helpoksi (no nykyistä paljon helpommaksi ainakin), joten haaste siirtyy UI:n suunnittelun puolelle. Tavoite on muutenkin yksinkertaistaa oletuksena olevia karttanäkymiä niin, että käyttäjälle tärkein (valitun lajin mukaisesti) on korostettu ja muu on taustalla tukena. Tämän päälle saa sitten valita lisää sisältöä. Ja juuri tuossa on haaste: miten tehdä tuo tarpeeksi helpoksi ja intuitiiviseksi jotta käyttäjät keskimäärin löytävät nuo toiminnot.

Tässä muuten hyvä ym. kuvatun tavoitteen antiteesi: OpenMTBMap karttaselite. Jos nuo väylien tyylit joku oppii ulkoa niin…

Trailmapin beta-versio juuri julkaistu jossa “alpha”-tasolla oleva toteutus vektoritiilistä (ping @tikola). Datalähteinä kartoille OSM, MML, LIPAS ja työn alla muita mm. VF DataHub. Ladut vektoritiiliin tein juuri, mutta ei vielä kartalla tyylinä.

OSM ja LIPAS-dataa kun vertailee samalla kartalla niin paljon on päällekkäistä (eri reittityypit, ladut yms.), mutta myös kummankin vajeet. Paikkatiedon arjen haasteita…

1 Like

Tikola peukuttaa täälläkin. Minusta se että jossain on reittejä tuplana ei ole paha asia. Tai onhan se, mutta sen kanssa pystyy elämään paremmin kuin sen, että osa puuttuu. Eli jos tuplat häiritsevät, niin jokainen voi niitä mielensä mukaan esittää tai piilottaa. Olennaista on, että kaikenlainen data on valittavissa esille kunkin tarpeen mukaan.

ISO peukku Trailmapille ihan kaikesta.