Luonnonuimapaikkojen merkinnät Suomessa puutteellisia

Hei kaikki. Luonnosta ja vesistöistä kiinnostuneena olen merkinnyt useita luonnonuimapaikkoja kartalle (eli tämä postaus ei koske uimahalleja tms. rakennettua) “summittaisin” keinoin, pääasiassa siis mieleen tulleet tai käydyt paikat. Tein äskettäin Overpassissa haun uimapaikoista ja yllätyin löytäessäni niitä Suomesta vain 36. Ruotsissa vastaava luku on 2066. Tagi, josta puhun on

leisure=bathing_place

Mielestäni tämä on paras tagi valtaosaan suomalaisista luonnonuimapaikoista. Linkissä on vahvat perustelut teksteineen kuvineen. Ruotsissa lienevät samaa mieltä tagilukeman perusteella! Pikaisen tutkimuksen jälkeen vaikuttaisi, että Suomessa uimapaikat on merkitty lähinnä käyttämällä name-arvollisia natural=beach -alueita TAI tagia leisure=swimming_area. Tässä piilee kuitenkin ongelma. Ensimmäinen merkintätapa ei viittaa alueen luonteeseen uimapaikkana (mikä tahansa ranta voi olla natural=beach, eikä pelkkä nimi erota tarpeeksi). Toinen merkintätapakin on puutteelinen, sillä se koskee vain veteen fyysisin merkein merkittyjä uima-alueita, kuten esimerkiksi kaupunkien merkittävillä, valvotuilla rannoilla. Monet uimapaikathan eivät tällaisia sisällä eikä niitä voi täten tällä tagilla merkitä (kumpikaan tagaystapa ei siis tee kokoelmakartan koostamista mahdolliseksi). Lisäksi Wikin mukaan tämän tagin käyttöä uimapaikan “päätagina” ei suositella ja ehdotetaan erityyppisille uimapaikoille sopivia vaihtoehtoja, joihin kuuluu myös leisure=bathing_place, joka sopii erinomaisesti suomalaisille uimapaikoille toisin kuin muut ehdotukset.

Ehdotan, että alkaisimme käyttää laajemmin tagia leisure=bathing_place siksi, että se kuvaa yleisimpiä suomalaisia uimapaikkoja parhaiten. Ehdottaisin myös jonkinlaista kattavaa projektia uimapaikkojen merkitsemiseksi Suomen alueella, vaan en omaa mitään massamuokkaamisen tietoja ja taitoja, taikka osaamista tietojen importtaamisesta avoimista lähteistä, joten tässä en voi olla aloitteellinen. Herääkö muilla ajatuksia?

5 Likes

Lisäksi bathing_place pätee myös pisteelle ja viivalle, mutta swimming_area on vain polygoni. Eli jokainen uimapaikka Suomessa ei varmasti ole beach (biitsi noin vapaasti suomentaen) ja jos sitä täydennetään uima alueella, niin silloin on hankala kuvata uimapaikkaa pisteenä, joka kuitenkin usein lienee sen ensimmäisen kartoituksen tapa.

Eli ehdottoman hyvä ajatus, joka helpottaa pistemäisen uimapaikan lisäämistä ja sitäkautta todennäköisesti kasvattaa määrää. Todennäköisesti tuo on jäänyt pimentoon tuon bath termin myötä, joka meille suomalaisille on enemmänkin kylpemistä kuin uimista, mutta kun kuvausta katsoo, niin kyllähän kunnan uimaranta Suomessa vastaa hyvin paljon bathing_place paikan kuvausta.

Kiitos vastauksesta tikola. Olen samaa mieltä termistön lievästä sekavuudesta. Voisikohan olla, että suomen nykykielestä kenties puuttuu “rennon polskuttelun” (bathing) ja “sporttiuimisen” (swimming) ero sanastosta. Molemmat ovat “uimista”. Tämä voi hyvinkin olla osasyynä bathing_place -pisteiden vähyyteen – vaikka usein ”uiminen” on ennemmin kylpemistä ja hengailua :smiley: Toki myös puuttuva käännös bathing_placelle vaikuttaa asiaan. Uimapaikka olisi mielestäni erinomainen käännös, en tosin ole selvittänyt, mihin käännöstä voi ehdottaa. Toisaalta puhumme yleiskielessä yleensä uimarannasta riippumatta siitä, onko paikalla hiekkarantaa, joten se olisi toinen hyvä käännös. Siinä vain on pieni sekaannuksen mahdollisuus ranta-termin luonteesta, sisältääkö se biitsin vai ei (kallioiset uimapaikathan ovat kuitenkin yleisiä myös). Käännös tälle tagille olisi joka tapauksessa hyvä saada, uimapaikathan ovat erittäin suosittu juttu maassamme ja tagayksen helpottaminen tähän liittyen siksi tärkeää.

Hyvä huomautus sinulta, että leisure=bathing_place -tagin voi lisätä yksinkertaisesti pisteenä ja lisäys on täten nopeaa ja helppoa. Huomautan vielä itse, että kun tällaisen paikkamerkin lisää, näyttää selaineditori erittäin hyödyllisiä, täydentäviä lisätageja, jotka voi myös nopeasti määrittää: onko vessaa, suihkua, jne.

Joo katson itse aina tuota minkä tyyppiselle kohteelle joku tagi on validi ja tässä tapauksessa tuo sinun ehdotus laventaa kohdetyyppivalikoimaa, joten se voi olla vain hyvä asia. Paljon tärkeämpää on saada mahdollisimman monta uimapaikkaa kartalle, kuin se ovatko niiden dimensiot juuri kohdallaan. Eli vaikkapa se maitolaiturit - pistemäinen ja aluemainen ovat ihan yhtä hyviä maitolaitureita. Itse asiassa aluemainen maitolaituri on jo pikkuisen hankala, kun se on rakennukseksi niin mitättömän pieni.

ps. Kylpemiseksi en omaa uimistani määrittelisi - kastautuminen tai pulahdus on lähempänä oikeaa sanaa liki jokaisella ulkouimakerrallani :grinning:

Moi,

Tämäkin on tagi jota ei vaan ole tullut mieleen kartoittaa, joten hyvä foorumipostaus ja täytyy pitää mielessä tämän kartoitusmahdollisuus.

Mielenkiintoisesti wikistä ei löytynyt ainakaan nopeasti paikan “tyyppiä” tarkentavia tageja, äkkiseltään ajattelisin että uimapaikka voisi olla rakennettu hiekkaranta tai laituri (tai molemmat), tai luonnollinen hiekka tai ööh, muu luonnonmukainen paikka josta kuitenkin pääsee hyvin pulahtamaan. Itse nyt en ole asiasta niin hyvin perillä, mutta tulipahan mieleen.

Jotenkin ehkä näkisin sen julkisena tiedotettavana asiana, eli uimapaikka on sellainen johon kenellä tahansa on mahdollisuus mennä uimaan ja se on yleisesti sellaisessa käytössä. Eli en minä ehkä omaa mökin rantaa tuolla kuvaisi kartalle.

Eli uimapaikkoja on rakennettuja, rakentamattomia tai muuten vaan yleisesti uimapaikaksi tunnettuja ja käytettyjä paikkoja. Varmaan jonkin sortin julkinen maanomistus on olennaista, mutta voihan se olla joku kylän yleisesti käyttämä yhteisrantakin. Eli onhan varmaan tuollaisia alueen kiinteistöjen yhdessä omistamia paikkoja, jotka toimivat likimain siinä missä mikä tahansa kunnan rantakin. Saarimökkiläisten mantereen puolen venevalkamat lienevät yksi esimerkki tällaisesta ja varmaan sellaisia uimapaikkojakin on.

Tämä kuulostaa minunkin korviini ehdottoman hyvältä ehdotukselta. Minullakin oli tällainen tagi mennyt aiemmin kokonaan ohi. Olinkin itse ajoittain tuskaillutkin näiden uimapaikkojen ja -rantojen tagien epäloogisuuden kanssa, mutta tämä leisure=bathing_place tekee jo kokonaisuudesta huomattavasti loogisemman.

Läntisessä naapurimaassa asia nousi tapetille viime vuonna alkusyksystä foorumipostauksella, joten siinä syy miksi heillä noiden lukumäärä on noinkin suuri. Ovat sen jälkeen muuntaneet noita oikein urakalla.

@lankapuhelin viittasi myös termin käännökseen ja pohti “mihin käännöstä voisi ehdottaa”. Ilmeisesti tarkoitat esim. ID-editorin käyttämää suomenkielistä kohdenimeä?.Kieliversiot on rakennettu ID-editoriin transifexin avulla. Lisäinfoa täällä.

1 Like

Yksi selkeä syy miksei tuo leisure=bathing_place oikein ole ollut suosiossa on varmaankin se tosiasia ettei sitä renderöidä mitenkään OSM:n peruskarttatyylissä. Muokkaajaa saattaa pettyä kun ei muokkaus kartalla näykään mitenkään ja kokeilee tai siirtyy muihin tageihin, joilla saa jotain näkyvää aikaiseksi.Klassinen ns. “tagging for the renderer”-tapaus, mitä ei suositella.

OSM karttatyylin laajentamiseen ja ehdottamiseen että sinne otetaan mukaan uusia kohteita on oma prosessinsa.

Siellä asiaa on jo ehdotettukin ruotsalaisten ystäviemme toimesta. Tuoreet ja vähän käytetyt tagit saattavat kuitenkin alussa kohdata pientä haastetta saada kohteensa tätä kautta näkyviin, kuten tuon linkin kauttakin voi todeta, joten tietynlainen muna-kana -ongelmahan tämä on. Kohteita lisäämällä edistetään kuitenkin että tämä renderöinti-asiakin etenee. Ehkäpä wikisivustollekin voisi tehdä jotain terminilogian selkeyttämiseksi kuten tuolla todetaan.

1 Like

Kun nyt tällä uimapaikkatielle lähdettiin, niin mitenkäs avantouinti? Seasonal=no kuvaa sen asian kyllä, mutta onkohan se fiksuin tapa? Saattaa myös olla että puhutaan kansallisesta erikoisuudessa ja luonnonvesissä talvella uiminen ei ole suosittua muualla maailmassa.

Koetin hetken kahlailla muutamia tunnettuja uimapaikkoja ja en löytänyt sellaista jossa kausittaisuutta olisi jotenkin kuvattu.

Tästä samasta aiheesta on muuten tämän foorumin kansainvälisellä puolellakin käyty jo varsin kattava keskustelu.

2 Likes

Ei tuo nyt ihan pelkästään suomalainen juttu ole wikipedian mukaan.

Hyvin marginaalisesti kuitenkin löytyy osumia OSM:sta ja merkintätapakin vaihtelee kovasti, eli jonkinlaista standardointia kaipaisivat kyllä nämäkin. Tällaiset onnistuin kaivamaan esiin…

"talviuinti"-osuma nimessä
https://www.openstreetmap.org/way/1306502709
https://www.openstreetmap.org/node/6299669638
https://www.openstreetmap.org/node/9500408026

"avantouinti"-osuma nimessä
https://www.openstreetmap.org/node/12101870453
https://www.openstreetmap.org/way/663238974
https://www.openstreetmap.org/node/3468024402

sport=ice_swimming
https://www.openstreetmap.org/node/10728285527

sport=winter_swimming (venäjällä)
https://www.openstreetmap.org/node/7661427412
https://www.openstreetmap.org/way/167518441

Nyt kun tarkemmin ajattelen seasonal=no on itse asiassa minusta ihan hyvä kuvaus. Eli oletan, että suurimmassa osassa uimapaikkoja ei seasonal tagia ole ollenkaan tai jos on normaali kesäuimaranta sen pitää olla seasonal=yes. “No” tarkoittaa automaattisesti sitä, että talvellakin siellä voi ja saa uida, eli jos oletuskäytös on se, että seasonal=no tarkoittaa ympärivuotista uimarantaan niin se on varmaan aika kuvaava ja harvoin väärinkäytetty tagi uimarannoilla.

Ja nimenomaan pitää olettaa että Seasonal tagin puuttuminen kokonaan nimenomaan ei ole sama asia kuin “seasonal=no”

Tuossa yksi variaatio lisää aiheesta, eli seasonal:winter=yes tyyppinen ratkaisu:
https://www.openstreetmap.org/node/11407681201

Yhdessä noista oli käytetty pool tagia ja sehän on jossakin määrin hyvä sekin. Talviaikana koko järvi ei ole avantouintiin käytettävissä vaan tietty osa siitä, jolloin se on kiistatta hieman allasmainen uimapaikka.

Kiitokset kommenteista ja foorumilöydöistä! On oikeastaan ruotsalaisten ansiota, että uimapaikkojen merkitsemisestä voidaan tässäkään keskustella :saluting_face:

Mitenköhän uimapaikkojen merkitsemistä voisi konkreettisesti parantaa tämän keskustelun pohjalta? Olisikohan järkevää tehdä jonkinlaisia massamuutoksia? Ainakin alueille ja nodeille, joiden nimessä on “uimaranta” voisi koneellisesti ihan vain lisätä tämän leisure=bathing_place-tagin. Mutta kokeneemmat kartoittajat varmasti tietävät tai keksivät parempiakin lisäyksiä ja keinoja.

Renderöinnin puuttuminen ei ole minusta haitta, eiköhän laajaan käyttöön päätyvä tagi saa jossain vaiheessa näkyvyyden peruskartalla, ja tagin laajempaan käyttöön liittyy kuitenkin paljon hyvää ilmankin (koostekartat uimapaikoista jne).

Koskien avantouintia/uimapaikan kausittaisuutta ja sen merkitsemistä: minusta bathing_place’lle laitettu seasonal-tagi ei ole hyvä määrittämään uimapaikan kausiluonteisuutta ja/tai sen avantouintimahdollisuuksia. Uimapaikka on mielestäni aina käytettävissä, talvellakin, kunhan vain jäätä ei ole. Koska jäiden olemassaoloa ei voi ennustaa, on mahdotonta yrittää määrittää ajanjaksoa uimisen mahdollisuudelle, täten seasonal=-tagi ei toimi. No, huussit tms. pukutilat voivat olla kiinni talvikaudella, mutta ne ovatkin itse uimiseen tarpeettomia, ikään kuin luksus- tai bonusfasiliteetteja, joten en ottaisi niitä huomioon.

Keksin myös hyviä syitä merkitä avantouintipaikka erikseen omalla paikkamerkillään ja tageillaan juuri/suunnilleen siihen kohtaa, missä avanto sijaitsee (paikka on yleensä sama vuodesta toiseen). Siinä, missä uimapaikan alueella voi polskia missä ja miten huvittaa, avanto on paljon spesifimpi sijainniltaan ja lisäksi siihen voi liittyä maksullisuutta ja muita erityisehtoja, jotka erillisestä paikkamerkkiä käyttäen olisi helppo tagata koskemaan vain juuri avantouintia. Avantouintipaikat ovat erityisiä pisteitä, jotka on erikseen otettu avantouintikäyttöön, voisihan erikseen merkitseminenkin tätä tehdä selväksi.

Tikolan linkkaaman noden lisäyskommentissa onkin linkki piirto-ohjeisiin, missä avaintouinnille on annettu mielestäni hyvät, erilliselle paikkamerkille soveltuvat tagit sport=swimming seasonal:winter=yes

1 Like

Totta seasonal=no päde myös siinäkään tapauksessa että itse tekee sen avannon. Eli ei jää yksistään ole uimisen este. Se on vain aika paljon työläämpää. Tuo että talvi ei ole sama asia kuin jää on erittäin validi pointti. Onhan meillä läpi vuoden sulana olevia luonnonvesiä, joskin harva niistä on uimapaikka samalla. Toisaalta jos avantouinnista käytetään termiä talviuinti, niin eihän siinäkään se jää ole mikään välttämättömyys.

Tuo Kuusijärven esimerkki on ihan hyvä. Talviuintialue tyypillisesti poikkeaa kesäuintialueesta, jolloin erillinen paikka on perusteltu. Muitta uimistagit huonosti huomioivat tällaisen uimisen erityismuodon.

Ehkä tämän pohjalta kannattaa nyt keskittyä kesäuimapaikkoihin ja jättää sen talviuinnin pohdiskelun eri aiheeseen. Eli tuo alkuperäinen bathing_place on erinomainen. Se antaa itselleni mahdollisuuden tehdä niitä pistemäisiä uimapaikkoja ilman sen enempää asian pohtimista. Tärkeintä on kuitenkin saada uimapaikkoja kartalle lisää.

Tässä olisi sellainen konkreettinen malliesimerkki jota voisi muokata:

Viiva: ‪Livojärvi‬ (‪334018337‬) | OpenStreetMap

Se on julkinen kaikkien käytössä oleva luonnonuimaranta (paremmasta päästä) ja nyt se on kuvattu sport=swimming tagilla. Pakkohan siellä ei ole urheilumielessä uida vaan kaikenlainen vedessä rypeminen on ok tuolla paikalla. Eli tuohon istuisi ihan täydellisesti lisäksi se leisure=bathing_place lisätagi, koska siitä tässä paikassa on nimenomaan kyse. Ja jos avaintouintia pohtii, niin tässä on seasonal summer erittäin validi tagi :slight_smile:
Siellä on varmasti talvella jäätä ja avantoa uimista varten ei sinne kukaan julkinen taho tee.

Eli kysymys “lankapuhelimelle” - olisiko tämä uimapaikka paljastunut siinä sinun haussa niiden 36 suomalaisen uimapaikan joukossa? Ei koska siinä ei ainakaan vielä ole sitä bathing_place tagia?

sport=swimming overpass haku tuottaa sellaiset 1000 kohdetta, eli onhan noita uimapaikkoja paljonkin kartalla, mutta tagitus on varmaan aika sekalaista ja sitäkautta uimapaikan löytäminen voi olla haastavaa.