Luchtfoto & GRB niet beschikbaar in de web editor iD - eenvoudige workaround

Hoi,
In het Nederlands omdat enkel Vlaanderen getroffen is :slight_smile:

De standaard achtergrond in iD blijft momenteel leeg. Het GRB ook.

Voor een recente luchtfoto: open de bediening voor achtergrondkaarten (rechts in beeld) en kies de “preliminary imagery”.
GRB kan je met een “custom URL” toevoegen. Gebruik hiervoor https://geo.api.vlaanderen.be/GRB/wmts?SERVICE=WMTS&REQUEST=GetTile&VERSION=1.0.0&LAYER=grb_bsk&STYLE=&FORMAT=image/png&tileMatrixSet=GoogleMapsVL&tileMatrix={zoom}&tileRow={y}&tileCol={x}

Wat is er precies aan de hand? Digitaal Vlaanderen heeft een lang aangekondigde migratie uitgevoerd, waardoor oude URLs niet meer werken. Wij hebben de verandering even terug doorgevoerd in de Editor Layer Index die de web editor voedt, maar iD is nog niet geupdate sindsdien. We weten ook niet wanneer de volgende update volgt. Doorgaans is dat bijna elke maand, en nu is het al ruim twee maand. Dus lang zal het wel niet meer duren, hopelijk.

3 Likes

Er zouden inmiddels nog lagen zijn weggevallen. Je kan zoals hierboven voor de luchtfoto de correcte URLs in dit bestand zien, in het groen: update names & URLs by joostschouppe · Pull Request #1871 · osmlab/editor-layer-index · GitHub

1 Like

Valt er niet over na te denken GRB bovenaan de lijst en default te zetten ?

Het probleem is inmiddels verholpen.

Ik zou dat niet doen. GRB is super kwaliteit, maar is vaak verouderd (by design!) en het blijft “gewoon een basiskaart” waar je heel wat context in mist die bij het mappen heel nuttig is (bv. bomen, wegmarkeringen). Een gecombineerde kaart die de luchtfoto verrijkt met wegbaanvakken en gebouwen zou wel super handig zijn!