Lisenssimuutos

Päivitin JOSMin ja tottelin aloitussivun mainosta. Ajattelin, että sitä olisi hyvä mainostaa täälläkin:

Tietoa lisenssimuutoksesta on suomeksikin.
Suostuin muutokseen ja lisäksi vapautin muokkaukseni rajoituksetta kaikkeen käyttöön (public domain).

Lisenssimuutos on etenemässä askeleen huomenna sunnuntaina 17.4.2011.

Jos olet rekisteröitynyt käyttäjäksi 12.5.2010 tai myöhemmin, tämä vaihe
ei kosketa sinua mitenkään.

Sunnuntaista alkaen vanhat käyttäjät, jotka eivät vielä ole käyneet
hyväksymässä uusia ehtoja, eivät voi muokata karttaa ennen kuin he
ovat hyväksyneet (“Agree”) tai hylänneet (“Decline”) uudet ehdot,
kirjautumalla selaimella www.openstreetmap.org -sivuille
ja valitsemalla haluamansa vaihtoehdon jo edellisessä viestissä
linkitetyllä sivulla:

https://www.openstreetmap.org/user/terms

Vaikka valitsisit nyt “Decline” (et hyväksy), voit vielä jatkaa kartan
muokkaamista, ja voit käydä hyväksymässä ehdot myöhemmin. Nyky-
tiedolla nyt alkava vaihe kestää “n. 5 viikkoa”, siihen asti kunnes lopullinen
päätös vaihdosta tehdään, ja tietokannasta aletaan muodostaa versiota
joka sisältää vain uudet ehdot hyväksyneiden käyttäjien muutokset.

Alkuperäinen ilmoitus (englanniksi):
http://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk/2011-April/057649.html

Lisenssimuutoksen nykyinen vaihe: http://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk/2011-July/059458.html

Käyttäjät Suomessa ja kanta lisenssinmuutokseen: http://www.odbl.de/finland.html. Keltaisella pohjavärillä he, joilta ei vastausta (kieltävää tai myöntävää) ole syystä tai toisesta saatu. Heidän editoimiaan kohteita ymmärtääkseni joudutaan kartoittamaan uudestaan, jos hyväksyntää ennen lopullista eräpäivää ei saada.

Em. ketjusta karttapalvelu, josta näkee karttadatan lisenssin hyväksynnän mukaisesti korostettuna: http://osm.informatik.uni-leipzig.de/map/. Esim. Hyvinkää näyttää kovin siniseltä (värien tarkoitus kartan alapuolella).

Tyhmä kysymykseni. Jos ODBL:n peittokartta näyttää jonkin kohteen sinisellä, ja joku (joka on hyväksynyt lisenssimuutoksen) muokkaa kohdetta, niin poistuuko sinisyys? Ainakin Virroilla muokkasin vt 23:sta (Palolammintie) kantateiden 65 ja 66 välisellä osuudella. Nyt kaksi viikkoa myöhemmin tuo kyseinen osuus näkyy edelleen sinisenä, vaikka peittokartan alla on poimintapäivä tällä hetkellä 2011-08-01 04:00 CET (ja kyllä, virkistin välimuistin F5:lla, mutta tuloksetta).

Virtain ja Herraskosken välinen rataosuus näkyy myös edelleen kahtena erillisenä ratana. Muokkasin railway=rail -tägättyä osuutta toissa viikolla tiistaina railway=disused -tägille, mutta edelleen näkyy sekä muka junaliikenteen käytössä oleva että todellinen disused (jos ei pumppuresiinoita lasketa juniksi) rataosuus.

Molemmat kohteet on alunperin OSMiin luonut/tuonut käyttäjä PorkkaK, jolta ei olla saatu vastausta lisenssimuutokseen. Toinen tyhmä kysymykseni. Jos joku muokkaa tällaisen käyttäjän kohteita, niin onko se sitten nk. uudelleenkartoitusta?

Tuon käyttämä karttadata on paljon vanhempaa, se ei päivitä karttadataa jatkuvasti kuten monet palvelut, vaan lataa tietokantaansa uuden planet.osm:in aina satunnaisesti - joka vienee joka kerta päiviä millä tahansa palvelimella. Vain ehtojen hyväksymistiedot päivitetään tiheästi. Ja karttahan näyttää vain highway=* -tagilliselle tuon tilanteen.

Lopullista logiikkaa hylättävien tietojen valitsemiseksi ei ole vielä päätetty :slight_smile: Yksinkertaisin, ensimmäisenä ehdotettu menetelmä on se “otetaan tuorein hyväksyjän tekemä versio, ehdolla että myös kaikki edeltävät versiot ovat jonkun hyväksyjän muokkaamia, ja lopuksi poistetaan esim. polusta viittaukset prosessissa kadonneisiin pisteisiin”. Vaikeampi, mutta ilmeisesti tällä hetkellä eniten kannatusta saanut menetelmä (vaan kuka sen koodaa ja testaa…) on eritellä kaikki kohteelle tehdyt muutokset, ja huomioida vain ne muutokset jotka hyväksyjät ovat tehneet. Tällöin välistä voi esim. jäädä vain yhden tagin lisäys, mutta myöhemmät muutokset säilyisivät.

Äskettäisessä tapaamisessamme todettiin, että lisenssimuutoksen hyväksymisellä alkaa vähitellen olla kiire. Katsoin CLEANMAP-palvelun BADMAP-tasolta useita alueita Vantaalta (oma lehmä ojassa; en halua menettää kohteisiin tekemiäni muutoksia), ja lähetin ‘syyllisille’ viestejä. Nyt tilanne näyttää paljon paremmalta. Muutama ei vielä ole vastannut; toivottavasti rekisteröinnin yhteydessä annettu sähköpostiosoite ei ole poistunut. Monihan noista käyttäjistä on tehnyt OSM:ssä jotain viimeksi vuosia sitten.

Suosittelen tuota BADMAP-palvelua. Aina ennen viestin lähetystä kannattaa ladata jokin alueen kohde JOSMiin ja katsoa historiaa ctrl-H:lla. Sitten klikkaillaan käyttäjätunnuksia, kunnes löytyy sellainen, joka ei ole lisenssimuutosta vielä hyväksynyt, ja lähetetään kohtelias viesti. Ennen viestin lähettämistä kannattaa katsoa käyttäjän muokkaushistoriaa. Useimmat käyttäjät vaikuttavat olleen suomenkielisiä, mutta yhdelle lähetin viestin ruotsiksi ja yhdelle englanniksi, venäjää kun en osaa.

Minusta http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=wtfe on parempi. Siellä saat myös JOSM remote control, Potlatch, Deep Diff, jne linkit.

Kiitos linkistä. Tsekkasin Jyväskylää ja aika hyvältä näyttää. Pahin kohta taitaa olla Merasin-Vasarakatu-Alasinkatu -“triangelidraama”. Käyttäjä Shiona on luonut nuo kadut viisi vuotta sitten. Hän ei ole ollut aktiivinen sitten joulukuun 2007. Tuskin häneltä saadaan mitään vastausta lisenssin hyväksynnästä. Lienee parasta, että ko. pätkät poistetaan ja piirretään uudestaan? Vai säilyvätkö ne edelleen vaikka lisenssimuutos astuu voimaan?

Onko kukaan taitavampi sanankäyttäjä muotoillut fiksua yhteydenottokirjelmää, jota voisi kokeilla lähettää niille käyttäjille jotka eivät ole uuteen lisenssiin ottaneet kantaa? Oulussa on koko yliopistokampus ja muutama muukin avainsijainti vahvasti punaisella maalattu tossa chekkerissä.

Lähetin tämäntapaisia viestejä. Toistaiseksi kaikki vastanneet ovat hyväksyneet uudet ehdot:

Olet näköjään tehnyt OpenStreetMap-karttaa viimeksi . Kartan lisenssiehdot ovat muuttumassa, ja kaikkien tekijöiden on hyväksyttävä ne, tai muuten tehdyt muutokset (ja niihin myöhemmin tehdyt muutokset) poistetaan 1.4.2012.

Toivon, että hyväksyt lisenssimuutoksen, sillä muuten minunkin tekemiäni muutoksia tuolla alueella on mahdollisesti vaarassa hävitä.

Ystävällisin terveisin

Marko Mäkelä
Garmin-muotoisen Suomen kartan http://www.polkupyoraily.net/osm/ tekijä

Ulkomailla ovat juuri vastaavasti saaneet hyviä tuloksia; vanhojen muokkausten alueen kertominen personoi viestin ja moni ei heti mieltäisi että hänen vanhoista tiedoistaan olisi mitään jäljellä.

Tänään tuli vastaan changesettejä, joista puuttui tekijän nimi, kuten tämä 281335. Ymmärtääkseni nämä anonyymit ovat niiltä ajoilta, jolloin OSMia pystyi muokkaamaan nimettömänä. Miten lisenssimuutos vaikuttaa näin syntyneeseen aineistoon? CLEANMAP/BADMAP ei näytä löytävän näin syntyneitä kohteita?

Badmapissä saa nyt kätevästi selville ne käyttäjät, jotka eivät ole hyväksyneet lisenssimuutosta. Ctrl -näppäin pohjaan samalla kun hiirellä aktivoidaan haluttu alue. Uuteen välilehteen (ikkunaan) avautuu taulukko, josta näkee em. käyttäjän tunnuksen/käyttäjien tunnukset!

Vanhat “anonyymit” muutokset on tietokannassa yhdistetty ne tehneeseen käyttäjään, joista osa on käynyt jopa hyväksymässä ehdot, vaikka ei olisi raottanut nimettömyyttään - muokkaamaan he eivät pääse sillä tunnuksella ilman että luopuvat vanhojenkin muutosten anonyymiydestä. Lista uudet ehdot hyväksyneiden käyttäjien tekemistä löytyy wikin syövereistä, ja badmap/wtfe kunnioittavat sitä listaa (satunnaisella viiveellä), eli jos palvelut yhä näyttävät ne vaarannetuksi sisällöksi, ne häviävät, mutta jos muutokset ovat cleanmapin puolella, ne säilyvät.

Ihan siltä varalta että kaikki eivät seuraa englanninkielisiä sivustoja:

  1. Huhtikuun alun palvelinkatkos oli vain uudelle palvelimelle siirtymisen takia
  2. Lisenssi on yhä cc-by-sa.
  3. Muutokset, joita ei voida jakaa ODbL:n alla, poistetaan kunhan “poistobottia” on testattu tarpeeksi. Lupailtu alku on “ihan pian”, mutta yhä taidetaan olla testien kirjoittamisessa. Koodaajia ei ole tarpeeksi että asiat etenisivät sen nopeammin.
  4. Suomessa on aika hyvä tilanne poistuvan datan osalta; Kalajoelta taitaa kadota enemmänkin teitä ja Turusta voi kadota yhden tavoittamattomissa olevan käyttäjän tekemisiä ympäriinsä.

Tänään pitäisi poisto-operaation alkaa. Ensiksi Irlanti, jonka jälkeen Iso-Britannia. Saas nähdä sijoittuuko Suomi kolmanteen (Länsi-Eurooppa) vai kuudenteen (muu maailma) siivousryhmään.

Runosmäki katoaa kartalta :smiley: Samoin katoaa muutama laaja metsäalue Porin seudulla. Badmapin perusteella Suomi on kuitenkin melko “puhdas”.

Nyt on jo puolet Suomesta käsitelty; suurimmat tuhot näyttää olevan sitä, että teiltä on pudonnut paikoin kauan sitten lisätty highway-tagi pois. Äkkiäkös paikalliset korjaa :slight_smile:

Tai on piirrettävä uusiksi. Lempäälän Vanattarantiestä oli pohjoisin osa kadonnut tyystin ja keskinen osa (Kukkolantien ja Sorvalammentien välisellä osuudella) oli muuttunut suoraksi viivaksi (ilman mitään tägejä, pelkät ncn -relaatiot jäljellä). Siitä sitten piirsin ko osuudet kokonaan uusiksi. Lähimaastossa oli toinenkin tie samoin muuttunut luotisuoraksi viivaksi.

Toinen piirre tässä puhdistuksessa on se, että tiet saattavat muuttua vähemmän “tarkemmiksi”. Parikkalan Ristimäentieltä katosi pelkkä highway=tertiary -tägi (muiden jäädessä jäljelle). Myöskin liitoskohta Vt6:seen katosi, tiestä katosi 10 metriä = piirretty uudelleen. Samalla puhdistus poksautti tiessä olleita pisteitä pois, mutta ei siivonnut niitä jäljettömiin. Manuaalisesti poistelin kymmenkunta ja korjailin tielinjausta pikkasen, ettei olisi liian “zikzakki”. Omituista noissa poistamissani pisteissä oli se, että ne oli lisenssimuutoksen hyväksyneiden käyttäjien lisäämiä/muokkaamia. Näköjään puhdistuksessa poistuu edelleen myös “puhdasta dataa”.

Mkgmap narisee yhtä sun toista kiertoliittymistä ja tyhjään päättyvistä yksisuuntaisista (joko kaupunkikeskustoissa tai sitten kiertoliittymien tulo- ja poistumisväylistä). Joitain teitä olen jo lisännyt kulkemaan poistamatta jääneiden pisteiden kautta. Samaten olen yrittänyt korjata natural=coastline:t kuntoon, mutta tämänpäiväiseen Geofabrik-ajoon ne korjaukset eivät ihan ehtineet. Otin talteen viimeisen ehjän finland.osm.pbf:n Geofabrikista ja säilytän sitä hetken ’pahan päivän varalle’.

Onko valistuneita arvauksia tuleeko ODbL käyttöön tässä kuussa, ensi kuussa, tänä vuonna, ensi vuonna, ?

Automaatti bottiajo on valmis. Copy-paste remappauksiakin on kait jo pääosa ellei peräti kaikki redactoitu, että periaatteessa voipi tapahtua aika piankin.


i.