Lasten liikennekaupungin katujen tagays?

Helsingissä lasten liikennekaupungin kaduille annetut kadunnimet meinaavat sotkea HSL:n reittioppaan kadunnimihakua. Mietitään keinoa kytkeä nuo kadunnimet pois geokoodauksesta. Tuleeko kenelläkään mieleen tagitystä jolla osoittaa että kyseessä ei ole ihan normaalin liikenteen piirissä olevia katuja?

Reittiopasta varten olisi varmaan helpointa vain keksiä oma “hsl_reittiopas=no”. Muut hakupalvelut löytäisivät nämä kuitenkin jatkossakin, kuten http://www.openstreetmap.org/search?query=pinkutie#map=19/60.19158/24.92380.

Tuo olisi tietenkin helppo ja nopea ratkaisu, mutta jotenkin tuntuisi järkevämmältä pyrkiä kuvaamaan tagin avulla tarkemmin sitä miksei kohde reittioppaalle kelpaa. Tällaiset tagit olisivat yleiskäyttöisempiä.

Jos kaikki sovellukset toimisivat vastaavalla tavalla niin kohteillehan kertyisi vain pitkä lista sovelluskohtaisia tageja, joista ei ole hyötyä kuin noille sovelluksille itselleen. Lisäksi reittioppaalle voi ajan saatossa kertyä useita eri syitä miksei kohteita käytetä reitityksessä ja jos näitä periaatteita myöhemmin halutaan jotenkin muuttaa niin pitää käydä kaikki “hsl_reittiopas=no”-kohteet läpi sen sijaan että muutetaan sovelluksen päässä vain yksittäisten tagien käsittelyperiaatteita.

Miten Reittiopas kohtelee access=private-tagattuja teitä?

Ainakin tämä tägi poistaa ne reitityksen piiristä (muuten: monelta pieneltä pihakadulta, jotka johtavat tieltä toiselle puuttuu edelleen tämä tägi ja reittiopas sitten reitittää kulkemaan pihojen läpi), mutta olisiko ne samoin tein syytä poistaa nimihausta.

Siis jos kerran privaattitiellä ei voi liikkua, miksi sen nimi pitäisi olla hakulistalla?

Olisiko tämä yksinkertaisin ratkaisu?

EDIT: Niin, ja Liikennekaupungillekkaan tämä ei olisi ingelmallinen tagi. Kadut eivät johda minnekkään, ja eikös Liikennekaupunki ole aidoilla rajattu ja suljettu öisin, ym.

T: Tolstoi

access=private ei itse asiassa vielä reittioppaassa estä kohteen läpi reitittämistä silloin kun ollaan liikkeellä/pyörällä jalan. Eikä sen pitäisikään tehdä näin ainakaan Suomessa. Meillähän jokamiehenoikeus takaa sen että saadaaan liikkua myös yksityisteitä. Yksityistielain mukaan yksityistien käyttöä voidaan kai rajoittaa vain moottori- ja hevosajoneuvoliikenteen osalta. Piha-alueet on tietenkin sitten oma lukunsa. Jos kävelyreitityskin halutaan estää niin access=no on ainoa vaihtoehto. No joo, foot=no toimii tietenkin teoriassa myös.

access=private estää reitityksen reittioppaassa vain jos kulkumuotona on auto. Näissä tapauksissa pihakaduille yms. on vielä olemassa ns. “kevyempi vaihtoehto” - access=destination joka sallii autoilunkin muuten paitsi ns. läpiajon osalta.

Yllä mainituista syistä access=private ei luonnollisesti myöskään poista kohdetta reittioppaan nimihausta.

Mitä tulee access=private tagin käyttöön liikennepuiston kohdalla niin kaivelin tuon tagin osalta wikistä esiin seuraavaan lauseen … “acess only with permission of the owner on an individual basis”. Vastaako tuo speksi nyt ihan kunnolla tätä tapausta? Tuollahan on tosiaan omat aukioloajat jolloin liikennekaupungin välineet on käytössä, mutta aukioloajan ulkopuolellakin kyllä toivotetaan tervetulleiksi.

Hei vielä!

Menee ehkä osittain vähän alkuperäisen otsikon ohi, mutta jäin ihmettelemään tätä:

Onko tosiaan näin? Esimerkiksi tässä Reittiopas neuvoo aivan oikein Kauppaneuvoksentieltä Pajalahdentielle Otavantien kautta, vaikka Otavantie 7:n pihan läpi pääsisi lyhjempää reittiä. Otavantie 7:n pihatiellä on merkkaamani access=private -tagi ja pihassa on tosiaan läpikulkukielto (tai yksityisalue, en nyt muista juuri tätä pihaa ulkomuistista) kyltillä merkattuna. Jos reitityksen laittaa alkamaan pihatieltä, osaa Reittiopas reitittää ihan oikein pihan kautta.

Tuosta linkistä voi kokeilla muita hassuja lähtöpaikkoja ja Reittiopas tosiaan taitaa jollain tavalla kuitenkin ottaa huomioon private-tagin. Vai mitäköhän tuossa tapahtuu?

Mainitsen tämän siksi, että huomasin Reittiooppaan–varmaan viime kevään HSL:n ym. järjestämän OSM tapaamisen innoittamana–nevovan kulkemaan omalle lähipysäkilleni naapurin pihan poikki, ja aloin sen jälkeen liäsillä näitä access-tageja kaikille lähialueen pihateille.

OSM wiki sanoo access=private tagista myös, että “Usually used for Private driveways (in the city) and country lane ways, where the road just leads to a private home.” ja access=no tagista esimerkkkinä “road is not to be used by the general public, with stronger interdiction than the access=private tag. An example would be access roads into military or government facilities.”

Kumpikohan sopii paremmin Suomen lainsäädäntöön ja miten Reittiopas ihan oikeasti käsittelee access=private tagia. Olisi tietysti hyvä olla tässäkin asiassa johdonmukainen.

Kappas, aivan totta - joudun syömään sanani. Kun tuota vähän laajemmin tutkin niin näyttää tosiaan siltä että access=private -tagilla estetään läpikulku paitsi sellaisissa tapauksissa joissa on kyseessä sijainti jonne ei muuten pääsisi. Näin minä ainakin asian tulkitsin. Esimerkki tällaisesta tapauksesta jonne ei muuten pääse tässä. Tuossa sekä alku- että loppupiste ovat private-tagityksen “ulkopuolella”, mutta reititys tapahtuu tämän private-tägätyn tien läpi. Tämä tapaus hämäsi minuakin uskomaan ettei private-tagitys estäisi läpikulkua, kun en ollut asiaa riittävän laajasti tutkinut.

Pitääpä nyt tutkia asiaa tarkemmin ja avata paremmin täällä. Kiitos huomautuksesta!

Hei vielä!

Menee vielä enemmän offtopiciksi, mutta kiitokset tuosta digiroad-linkistä, vaikuttaa oikein hyvältä lähteeltä! Sivu ei ollut jostain syystä eksynyt vielä kirjanmerkkeihini. Täytyy lukea tuo wikiteksti kauttaaltaan ja linkit lainsäädäntöön tarkemmin!

Oikeasti kai tuossa on kyseellä tagien käyttö karttaa varten ja osmimainen ratkaisu olisi poistaa virheelliset highway=service tagit. Samalla leikkikaupungin tiet katoaisivat kartalta. Toinen vaihtoehto on käyttää mitä tahansa toimivaa temppua, mutta en oikein usko, että voidaan löytää yleiskäyttöistä tagia ohjeiden vastaista käyttöä varten. Ellei se sitten olisi “tagged_for_the_renderer=yes” http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tagging_for_the_renderer

Hei vielä!

Huomasin, etteivät Liikennekaupungin nimet esiinny ainakaan missään Helsingin kadunnimet-nimisen julkaisun osassa. Prinsessan- ja Prinssintie ovat jossain päin Herttoniemeä, ym. lähellä olevia nimiä löytyy kyllä, ja se taitaakin juuri olla ongelma. En tiedä, kuinka virallisena tuota julkaisua tulisi pitää, mutta ainakaan Helsingin kaupungin nimistötoimikunta ei siis noita nimiä näytä tunnustavan.

En ollut aiemmin huomannutkaan, kuinka tarkkaa jälkeä joku kartoittaja oli tehnyt Liikennekaupungin kanssa. Liikennekaupungin katujen nimet ovat minusta hauska lisä karttaan, mutta asiallisesti ottaen kyse taitaa olla tuosta JRA:n yllä mainitsemasta ilmiöstä. Olisi silti jotenkin sääli, jos nimet poistettaisiin tai kadut merkattaisiin vain area=yes-tagilla, tms.

Miten tähän tarkoitukseen sopisivat loc_name tai alt_name -tagit? Reittiopas tosin ainakin taitaa lukea ja indeksoida nämäkin tägit normaalisti?

Eipä kestä, siis Digitransit-linkistä. :slight_smile: Sekin on tiedossa ettei tuokaan aivan täydellinen ole vaikka sitä koko ajan koetetaan pitää yllä, joten jos tuon pohjalta herää kysymyksiä niin niitä otetaan ilomielin vastaan.

Itse asiassa se oli Varikkotie jonka kohdalla tähän ongelmaan HSL:ssä törmäsimme.

Juu, ei noita haluiaisi tuolta poistaakaan. Reittiopas tosiaan käyttää myös loc_name- & alt_name-tageja (ja useita muitakin nimitageja) ihan tasapuolisesti “normaalien nimitagien” kanssa paikannimihaussa.