Lapin pienet nimeättömät tiet?

Lapissa on paljon nimeämättömiä pieniä teitä. Mikähän näiden teiden historia mahtaa olla? Vertailin nimittäin Googlen OSM:n tietoja, jotka eivät täsmänneet kovinkaan tarkasti (http://sautter.com/map).

Lapista on piirretty Potlatch:lla osapuilleen tammi-kesäkuussa 2008 Landsat-kuvilta ilmeisesti kaikki, mitä kuvalta on erottunut. Iso osa tuloksesta on ihan käyttökelpoista (virhettä 0-50 m) mutta joukkoon on eksynyt täysiä hutejakin ja teitä on piirretty puroja pitkin ja keskelle metsääkin, jos satelliittikuvalla on vain joku viiru häämöttänyt. Huonoa työtä ei ole paljon, ehkä 5 % yhteispituudesta, mutta ei ole helppoa erottaa mikä on hyvää ja mikä pitäisi korjata tai poistaa. Oikeastaan kaikki tiet pitäisi käydä jollakin ihmeen laadunvalvontamenetelmällä läpi. Siinä vain olisi ihan hirveästi työtä, koska näitä teitä näyttäisi olevan noin 10000 kappaletta yhteispituudeltaan 30000 kilometriä. Nodeja näillä teillä on noin 180000 kappaletta. Ja mitä sitten käyttää vertailukohteena? Pitääkö jakaa GPS-loggerit jokaiselle tukkirekkakuskille ja käskeä kerätä reittejä vuoden ajan? Enin osa noista teistä on niin metsässä, että postinjakajatkaan eivät niitä pitkin aja.

Eli paljon on hyvää aineistoa, joka on vielä Public Domainia, mutta joukossa on enemmän virheitä kuin OSM:ssa yleensä.

Kattoo nyt kuinka kesäsuunnitelmien kanssa käy, mutta EHKÄ tulee lähdettyä käymään tuossa Oulun korkeudella mutta itärajan pinnassa. Jos sinne tulee lähdettyä, niin saan helposti ajettua viikon reissulla kaikki kesälomapaikan lähellä olevat pikkutiet. Ei vain oikein inspiroisi lähteä ajelemaan viikon reissun takia karvaa vajaa 700km/sivu.

Ok, eli ne on satelliittikuvista piirretty, hyvää työtä.

Noita paljon ajavia ammattiautoilijoita pitäisi miettiä enemmänkin datan kerääjinä (pienemmässä kaupungissa postinjakaja olisi aika arvokas kartoittaja). Ongelma lienee ainakin osaksi yksinkertaisen ja riittävästi dataa keräävän loggerin puute. Itse en ainakaan ole törmännyt mokkulaan, joka pystyisi säilömään kunnollisia datamääriä. Itselläni on mm. Pretecin bluetooth gps, jossa ei ole kuin on/off kytkin ja se kykenee loggaamaan 30000 pistettä. Se on auttamatta liian vähän ja ohjelmistokin on vähän niin ja näin…

Jotain Holux M-241:n tapaista olisi hauska kokeilla http://www.holux.com/JCore/en/products/products_content.jsp?pno=341. Siihen näyttäisi mahtuvan 150000 pistettä.

Kaksi kertaa olen kartoittaessani sattumalta melkein postin jakeluauton perässä hetken ajellut - aina oikealle ja tien päässä ympäri - ja huomasin että siinä jäisi moni pienin asutuskatu saamatta. Viimeiset postilaatikot on usein yhteistolpassa 50-100 metriä tien umpikujapäästä ja pian postiauto pääsikin karkuun vaikka pysähteli laatikoiden kohdalla. Kaupunkimaisilla alueilla missä joka talon kohdalla on laatikko homma voisi toimia - mutta jakelu voi olla pyörä/jalkapelillä joten akku pitäisi erikseen ladata ennen (jokaista) työpäivää.

SD-kortillinen Nüvi tallentaa niin kauan kuin akkua riittää (eli käytännöllinen autolaturin kanssa) tai tiedoston koko kasvaa tiedostojärjestelmän sallimaa suuremmaksi… 200:n saa joskus alle satasella mutta uusimmassa softaversiossa piilotettua tallennusmahdollisuutta ei ole vaan tallennus löytyy vain kalliimmista malleista.