Länsimetron liityntäliikenne

Mo!

Nyt kun Josse oikeasti näyttää kulkevan, niin varmaan tuo Länsimetron liityntäliikenteen uudet bussilinjastot pitäisi päivittää OSM:n (vaikka HSLn reittiopas on tietysti kaiken kattava :wink:

Ainakin wiki-osastolla seuraavat sivustot vaatisivat muokkauksia:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Finland:Espoo/Joukkoliikenne
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Finland:HSL/bus#Linjat

Sitten sen jälkeen voisi kartoituksen aloittaa.

Onkohan jollakulla tietoa että miksi Espoon ja Vantaan bussilinjonen operator-tag on kaupungin nimi, eikä HSL?

P

Uusia linjoja on Espoossa piirrettäväksi tosiaan aika paljon. Tekemistä riittää, openstreetmapin mukaan se Jossekaan ei vielä kulje Espooseen asti :slight_smile:

HSL:llä on ihan mukavasti avointa dataa pysäkeistä ja reiteistä (esim. täällä https://www.avoindata.fi/data/fi/organization/helsingin-seudun-liikenne ), mutta joko aineistot ovat vanhoja, tai sitten en tajua mistä vaikka tuosta ‘HSL:n linjat’ datasta löytää uudet liityntälinjat (linjojen numerot näyttävän olevan kaikki nelinumeroisia, hmm).

Jos linjakohtaiset pysäkki- ja segmenttidatat saisi jostain, niin importtia voisi lähteä ainakin kaavailemaan. Vähintään voisi värkätä skriptin joka kertoo kuinka puutteellista OSM-data juuri tänään on. Lisenssi HSL:n datoilla on CC-BY 4.0, joka pitäisi kai olla jollain tapaa yhteensopiva (eli vaatii vielä erillisen luvan).

Mo!

Jotain tietoja on myös APIsta saatavilla: https://digitransit.fi/en/developers/

Tosin pysäkkien ruotsinkieliset nimet ovat vähän mysteeri.

Pysäkkien osalta vertailu ja import on varmasti mahdollinen. Mutta reittien tekemiseen en oikein jaksa uskoa automatiikkaan. Tai siis pysäkit varmaan saisikin, mutta sitten teiden geometria ei varmaan onnistu.

P

Tarkemman tutkiskelun jälkeen löytyikin GTFS-feedi, jossa onkin sitten ‘kaikki’, käännöksiä myöten: http://dev.hsl.fi/gtfs/ Tuota ylläpidetään näemmä jopa useamman kerran päivässä.

Reittien piirtelyäkin auttaisi paljon jo pelkkä JOSMiin ladattu viiva. Uudesta reittioppaasta näkee, että HSL:n datan bussireitit eivät mene aivan alla olevan OSM-kartan teiden mukaan, mutta manuaali-importtiin riittävällä tarkkuudella kuitenkin. Ulkopuolisen datan mukaan käsin piirtäminenkin taitaa vaatia tosin ihan virallisen importin käynnistämisen ja maininnan datan käytöstä OSM:n copyright-sivulla?

Värkkäsin nyt sitten tällaisen konversioskriptin GTFS-datasta GPX-tiedoistoiksi: https://github.com/tpikonen/gtfs2gpx

Skripti tuottaa annetun linjanumeron kaikkien reittivariaatioden GPX-jäljet ja toisen GPX-setin, jossa reitin pysäkit ovat waypointteina. Näiden avulla reittien piirtäminen pitäisi helpottua.

Onko tämä nyt sitten importti vai ei, eli saako tällaista dataa käyttää käsin piirtämisen apuna? Pitäisi varmaan kysellä import-listalla.

Digitransitin APIsta nämä tietenkin saisi ilman GTFS-tiedostojen latailua myös, mutta APIn kautta saatavan datan lisenssi ei ole ainakaan minulle oikein selvä.