landuse=village_green. Tevens brede landuse vs. landcover discussie

Van landuse=vilage_green hebben we in Nederland 2617 voorbeelden (stand 4-1-2017).
De oudste die ik kon vinden is deze.
De meest recente deze.

Maar landuse=village_green kent een heel speciale toepassing - vooral gebaseerd op Engels gebruik en regelgeving:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:landuse%3Dvillage_green

waarbij ik dit:

A village green is a distinctive part of a village centre

wel belangrijk vind.
En in dat opzicht is bv. het Museumplein in Amsterdam het enige echte voorbeeld (in ons land) van een Village Green, met mogelijk het Malieveld in Den Haag als goede tweede.
Maar om een grasveldje van 3 x 3 als een Village Green aan te merken (of een stukje bermgras)?
Opvallend is trouwens dat de plek waar bovenstaande voorbeelden vandaan komen, de betreffende mapper de ene keer landuse=grass gebruikt, en het stukje ernaast met village_green markeert. Veel logica lijkt daar niet achter te zitten…

Feitelijk gaat het in bijna alle gevallen om een grasveld(je) dat niet in het centrum ligt en geen enkele markante functie vervult.
Omzetten in landuse=grass zou al een stuk schelen, maar ook daar liggen adders onder het gras :stuck_out_tongue: , want in recente wiki’s wordt aangeraden om over te stappen op landcover=grass.

Mijn voorstel zou zijn om inderdaad over te gaan tot die laatst stap, dwz. overal waar we landuse=village_green aantreffen dit te wijzigen in landcover=grass.
De rendering is hetzelfde, dus daar hoeven we het niet voor te doen, maar de betekenis is wel degelijk anders. Sterker nog, een Village Green heeft in ons land geen enkele status zoals die dat in GB wel heeft.
En ik ben voorstander van het zoveel mogelijk gebruik van een tagging die zo betrouwbaar mogelijk overeenkomt met wat de werkelijkheid laat zien. En daarbij vind ik dit helemaal geen Village Green zoals beschreven in de wiki.

Marc,

Menig Drents dorp heeft een brink. Zou dat niet … ?
Dwingeloo zelfs 2: http://www.openstreetmap.org/#map=18/52.83333/6.36676

Marcel.

Inderdaad een sterk voorbeeld van waar het wel kan.
Maar ik hou er dan nog ruim 2600 over die beter anders kunnen worden getagd…

Altijd in m’n hoofd gehad dat village_green van die bloemperken zijn en waar geen gras groeit. Hoe doen we die bloem, plantenperken in de stad? Of bv de middencirkel van een rotonde? Soms struiken. Iemand enig idee.
Vaak wordt landuse=grass te pas en te onpas gebruikt.

Wat betreft die bloemperken Egbert:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/flowerbed

En wat betreft die Village Green ook nog dit leerzame wiki artikel (met een voorbeeld uit Laren):

https://en.wikipedia.org/wiki/Village_green

Opvallend is trouwens ook nog het (foutieve) gebruik van man_made=village_green en leisure=village_green.
Het blijft moeilijk om een goede kaart te maken…

Maar ja, die proposal is ook alweer van 2014 en dat schiet natuurlijk niet op want er is nog niets mee gebeurd…

Dat is uiteraard de bekende OSM-ziekte: er wordt een discussie gestart (en opvallend op bv. de tagging-list altijd tussen dezelfde -hooguit- 10 personen) en na korte tijd (meestal) houdt de discussie gewoon op, wordt er tot niets besloten en komt er weer een ander probleem boven tafel.

Maar goed ik zie dat landuse=flowerbed in ieder geval 869 keer wordt gebruikt! Dus gewoon doorgaan daarmee.

Sommigen mappen bloemperken as leisure=garden.
Zelf heb ik landuse=flowerbed gebruikt, zie http://umap.openstreetmap.fr/en/map/rozentuin-rose-garden-vrijbroekpark_21719#17/51.02054/4.46320 en sta open voor beter suggesties. Maar ondanks een paar discussies op de tagging mailing list zijn die er niet gekomen.

Hallo mappers,

Vanwege weinig tijd en vele andere dingen te doen hebben heb ik de laatste tijd weinig aan mapping gedaan maar tot een jaar geleden heb ik me regelmatig afgevraagd hoe je het beste perkjes met struiken al dan niet met wat gras, bosjes of onkruid in OSM moet aanduiden. Ik dacht wat dat betreft precies hetzelfde als Eggie maar Marc heeft gelijk, village_green is wat anders.
Maar ook landuse=grass klopt voor dit soort perkjes niet, vaak is er maar weinig gras te zien, en landuse=flowerbed lijkt me alleen van toepassing als je mooie bloemetjes ziet groeien (bovendien is deze nog een proposal zoals Marc al aangaf).
Ik heb vandaag eens goed gezocht van hoe dit soort perkjes misschien wel goed getagd kan worden en kwam uiteindelijk op natural=scrub. Wat vinden jullie ervan?

De vlag dekt de lading wel zou je zeggen. Bosschage…, maar deze tag wordt het meest gebruikt voor verwilderde graslanden met riet en opschietende boompjes. In de Biesbosch heb ik een aantal eilandjes zo getagd omdat “grass” zeker niet de lading dekt. Dit geldt zelfs voor grote gedeelten die in 3dshapes als grass zijn getagd.
http://www.openstreetmap.org/#map=16/51.7540/4.7565

Is natural= scrub aangeplant? Ik denk het niet. Het ontstaat als een soort overgangsgebied naar bos.

Mooi toepassing escada!
En volgens mij is dat een uitstekend voorbeeld van het gebruik van landuse=flowerbed.
leisure=garden omschrijft (voor mij) een groter gebied (met bomen, bloemen, gras) waarin je rond kunt lopen, op een bankje kunt gaan zitten enz.
En een flowerbed kan onderdeel van een garden zijn, maar omgekeerd is dat niet mogelijk.

natural=scrub is een “door de natuur” ontwikkeld en vormgegeven gebied. Hele stukken in de duinen bv., met lage struiken en boompjes kunnen als natural=scrub worden getagd.
Maar bloemperkjes langs wegen en bermen moet je vooral niet als scrub taggen, er is niets natuurlijks aan…

Het is voor mij nog niet duidelijk hoe we dan perkjes met bijvoorbeeld struikjes en een enkele boom aangeven. Als je naar deze situatie kijkt:https://www.google.nl/maps/@52.0395307,4.4052978,3a,75y,7.6h,93.49t/data=!3m6!1e1!3m4!1sSBTqoBhtIVStWKyNxrkEaA!2e0!7i13312!8i6656.
Hier zijn vooral struiken en enkele bomen te zien maar geen gras en ook geen bloemen of planten. Bij landuse= kan ik niets vinden wat ik voor deze situatie kan gebruiken. Misschien moet er een nieuwe tag landuse=scrub komen? :slight_smile:

Groet
Rene

@ArAge: leisure=garden, lees de eerste paragraaf van https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:leisure%3Dgarden er maar op na

volgens mij kan dat prima voor wat jij beschrijft.

Kan ik me ook helemaal in vinden!

@escada Als ik die link volg zie ik dat je genus=rose hebt ingevuld. Bij genus dien je de wetenschappelijke naam te gebruiken ipv de engelse, dus genus=rosa of genus:en=rose. Of allebij, maar persoonlijk zou ik het tot de eerste beperken.

En dan stel ik nu voor dat we ons in dit topic bij mijn oorspronkelijk vraag houden:

“Wat gaan we met al die onjuiste landuse=village_green vermeldingen doen”?

Aanpassen lijkt me Marc want aan onjuiste data hebben we niets. Ik weet dat ik geregeld landuse=village_green heb gebruikt maar waar precies is natuurlijk de vraag. Kan ik dat ergens opzoeken?

Via deze overpass zie ik dat je 133 polygons en 1 relatie op je naam hebt staan.

http://overpass-turbo.eu/s/l4H

Arage… 'k heb je toevallig een bericht verstuurd, maar zie dat je nu ook op het forum participeert. 'k heb wat aangepast rond Gouda, Waddinxveen en R’dam. Maar laat het verder aan jou over.

Egbert

algemeen: Kan zo’n groene dorpskern als in Den Hout wel als village_green worden getagd? http://www.openstreetmap.org/#map=18/51.65894/4.81192

https://www.google.nl/maps/@51.6593768,4.8123996,3a,75y,254.31h,79.69t/data=!3m6!1e1!3m4!1s0fqlyBUiUvssFB7SCivHsw!2e0!7i13312!8i6656?hl=nl

Dank je Egbert.
Ik heb aan de hand van Mapillary eerst jouw wijzigingen even bekeken om een indruk te krijgen hoe het moet en zal er voor zorgen dat al mijn andere landuse=village_green aangepast gaan worden. Ik laat wel weten wanneer ik daarmee klaar ben. Wellicht kan ik daarna van andere mappers de verkeerde tag aanpassen.

Groet
Rene