Lähiöt tuplana?

Miksi moni lähiö ainakin Laajasalossa on tuplana?

Esim. Tullisaari:

  1. https://www.openstreetmap.org/node/4414717516#map=15/60.1764/25.0375
  2. https://www.openstreetmap.org/relation/188822#map=15/60.1739/25.0337

Pikaisella tarkastuksella myös Jollas, Yliskylä, Kruunuvuorenranta ja Hevossalmi ovat tuplana.

En sen enempää näistä tiedä, mutta bongasin wikistä ainakin tällaisen ohjeen https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag%3Aplace%3Dsuburb:

Eli oisko noissa hyvänä tapana merkata lähiöt sekä nodella että relaatiolla? Ehkä node vaaditaan, että reititys toimii kunnolla? Onko kaikkien lähiöiden tarkkoja rajoja edes olemassa, jotta niitä voisi merkata relaatiolla?

Testasin muutamilla webbireitittimillä ja apilla. Vaikutti siltä, että sekä noden että relaation löysi määränpääksi. Onko siis oikeasti reititysongelma, jos on vain relaationa, huolimatta wikin recommendoinnista? Epätarkkaan sijaintiin reitittänee yleensä kuitenkin. Saataisiin tämä tuplaongelma pois, jos vain toinen.

Toki pientä päällekäisyyttäkin on mutta nämä kuvaustavat ovat syntyneet hieman eri lähtökohdista, joten sekä pistemäinen että aluemuotoinen kuvaus ovat tarpeellisia ja puolustavat mielestäni paikkaansa. Pistenoodit ovat syntyneet kuvaamaan lähiöiden tarkempia sijainteja pääasiassa juuri reititysnäkökulmasta. Aluekuvaukset ovat puolestaan syntyneet viittauksina kaupunkien ja kuntien virallisiin osa-aluejakoihin. Kuten totesin niin päällekäisyyttää näissä on, mutta ei aina esim. Helsingissä Hakaniemi-nimisen lähiön paikalla onkin Siltasaari-niminen virallinen alue. Tässä tapauksessa molemmat ovat siis tarpeen.

Joskus voi olla myös niin että jos pelkästään noiden virallisten aluejakojen keskipisteitä käytetään reitityksen lähtöpisteinä tai määränpäinä niin ne ohjaavat hyvinkin epäkäytännöllisiin paikkoihin selvästi varsinaisesta “keskuslähiöstä” sivuun tai kuten esim. Lentokenttä-nimisen Vantaan virallisen ns. pienalueen tapauuksessa Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoradalle. Tämänkaltaisista reitityshaasteista olemme saaneet HSL:ssä rutkastikin palautetta ja jonkinverran pyrkineet korjaamaan ja tarkentamaan lähiöiden nimien / painopisteiden sijoittelua, esim. Lentokenttä-tapauksessa loimme place=suburb noodin joka toimii tuolla alueelle “admin_centrenä” ja ohjaa näin reitityksen hieman järkevämpään sijaintiin. Tällainen admin_centre -kytkentä näiden kahden eri olomuodon välille, silloin kun nimet ovat yhtenevät ei ehkä olisi pahitteeksi sieltä mistä mahdollisesti sellainen puuttuu. Tullisaaren tapauksessa näyttää kytkentä löytyvänkin jo.

Hakaniemi tapaus on kyllä erikoinen. Onko kyseistä lähiötä edes olemassa? Ei ainakaan Helsingin kartoissa. Vaikuttaa vähän siltä että ihmiset käsittävät metroasemien aina olevan lähiöiden nimiä. Tällä perusteella Siilitie olisi myös lähiö.

Hakaniemi on tosiaan alue jossa esiintyy monia Hakaniemi -alkuisia paikannimiä, mutta onko virallista lähdettä sille että Hakaniemi olisi lähiö/kapunginosa/naapurusto?

Hakaniemi ei ole ainakaan lähiö, kun se on kantakaupingissa. Sen nimistä aluetta ei tietääkseni ole virallisessa aluejaossa, eikä esimerkiksi Huopalahtea, mutta sillä ei ole väliä, koska ne ovat ihan yleisessä käytössä. Place=* objektien ei tarvitse olla virallisen aluejaon mukaisia, eikä virallisia alueen nimiä tulisi lisätä kartalle place-nodeina, jos ne eivät ole yleisesti käytössä, jollaisia on ainakin Turussa.