Kuntorata kateissa (Oulu)

Tuolla Oulun pohjoispuolella kulkee kuntorata (talvisin hiihtolatu, kesäisin pyöräilyreitti), joka on aiemmin näkynyt Openstreetmapissakin. Eilen kuitenkin huomasin, että nyt se on kadonnut kartalta jonnekin. Yritin selvittää historiatoiminnolla, että onko tämä tarkoituksella tehty muutos (ja jos, niin miksi) vai kenties moka, mutta en saanut siitä tolkkua.

Esimerkiksi tässä muokkauksessa näkyy pätkä sitä reittiä, joka siis varsinaisesta karttanäkymästä tällä hetkellä puuttuu.

Tietääkö joku jotain?

Joko tutkit esim tällä https://simon04.dev.openstreetmap.org/whodidit/

Tai tällä https://nrenner.github.io/achavi/?changeset=119895512 havaitsin äkkiseltään että eräs käyttäjä poistanut 19.4. tägin highway=footway, joka selittänee näkymättömyyden.

Edit 1: Lisäsin tarkemman linkin

Enpä kyllä noidenkaan käytöstä näin pikaisesti tajua senkään vertaa kuin OSM:n historian, mutta uskon sanaasi. Pitäisikö jonnekin nyt siis käydä kirjoittamassa tuo tägi takaisin? Aiempi kokemukseni muokkauksista on lähinnä olemassaolevien kohteiden tietojen paikkailua, mutta en nyt pääse tähän kiinni yhtään, kun en näe sitä reittiä kartalla… Ja jos näkisin, niin mitään korjattavaahan ei silloin käyttäjänäkökulmastani olisikaan. :slight_smile:

Mitä ohjewikistä lueskelin, niin ei tuo highway=footwaykaan suoranaisesti väärin ole (“you can use highway=footway and bicycle=yes”), mutta highway=path saattaisi tuolle olla osuvampi (“used by a variety of non-motorised traffic”). Kyse on siis hiekkapohjatiestä, jolla kesäisin liikkuu pyöräilijöiden ohella koiranulkoiluttajia ja lenkkeilijöitä, harvemmin rullahiihtäjiä.

Näköjään ko. käyttäjä on ahkeroinut Oulun alueella enemmänkin vastaavia muutoksia. Ehkä revert, itsellä ei kokemusta, toivottavasti joku osaavampi.
https://osmcha.org/changesets/119895512/ “Invalid tag modification”
https://osmcha.org/changesets/119894961/ “Invalid tag modification”

Tuo footway/path käyttö käytännössä ollut jonkin verran tällaisissä tapauksissa sekavaa. Kannatan englanninkielisen wikin sanomaa, mitä se sitten onkaan tai tulkitaan. Itsellä yleensä path.

Ilmeisesti käyttäjä on poistanut tuon highwayn, koska on ajatellut kyseessä olevan ladun, jolla ei tokikaan saa kävellä.

Itse tuossa talvella mietin vähän tätä samaa asiaa: miten voisi estää pyöräreitin reitittymisen talvella hiihtoladulle - Tampereen suunnallakin aika moni ulkoilureitti muuttuu talvella latupohjaksi. Esimerkiksi Trailmapin talvimoodi näyttää visualisoivan noita ainakin mtb:winter=no -tagin perusteella, mutta tuo on tietysti maastopyöräilyn erikoistagi.

Oulussa on näköjään käytetty tageja


seasonal:winter:bicycle=no
seasonal:winter:foot=no

Tuo merkintä näyttää olevan suomalainen erikoisuus, sillä noita seasonal-tageja on käytetty kaikkiaan kuutisenkymmentä kertaa ja ainoastaan Suomessa.

Standardimpi tapa ilmaista sama olisi varmaankin tehdä se ehdollisilla tageilla:


highway=path
foot=yes
bicycle=yes
foot:conditional=no @ (winter)
bicycle:conditional=no @ (winter)

Tuskin tuotakaan tosin mikään reititys käyttää - tuota polkupyöräversiota näyttää löytyvän koko OSM:stä ihan kaksi kappaletta :smiley: Mutta siinähän ne käytännöt muodostuvat, kun niitä ryhtyy johdonmukaisesti toteuttamaan.