Kuinka merkitään lahti tai niemi?

Kuinka merkitsen lahden tai niemen. Eli siis jos haluan vaikka merkitä järven yhden lahden nimen? Tai vastaavasti niemen.

Itse olen vielä melko aloittelija näissä hommissa ja aina silloin tällöin tulee itsellekin tilanteita ettei oikein tiedä mitä tekisi. Editoinnit olen tehnyt Osm sivuilla olevalla Potlach2 editorilla. Sillä olen sitten katsonut jostain valmiiksi tehdystä paikasta miten aikaisemmin on asia tehty ja koitan itse tehdä samalla tavalla. Kun klikkaa advanced kohtaa, niin tällöin ilmestyy lisätietoa kohteesta ja siitä voi olla joskus hyötyä. Tietysti pitää olla tarkkana, ettei ihan mitä sattuu tee. Toivottavasti tästä oli jotain apua.

Wiki sivuilta löytyy natural=bay ja water=cove
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:natural%3Dbay
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:water

Yksi merkintä esimerkkinä http://www.openstreetmap.org/browse/way/53376157
Jälkimmäistä (water=cove) en löytänyt finland.osm:stä.

Niemi on vastaavasti http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:natural%3Dcape
Esimerkkinä http://www.openstreetmap.org/browse/node/302157553

Tässä se on merkitty alueelle, vaikka wiki sivun mukaan on pisteen ominaisuus. Mapnik ja Osmarender piirtää sen alueen kumminkin.
http://www.openstreetmap.org/browse/way/134679714

Mites jos tuo lahti ei ole noin “katkaistu”? Miten tuo silloin merkitään. Eli on vaan yhtenäinen rantaviiva multipolygonilla. Voiko sen tehdä omaksi nodeksi, kuten alla?

Eli pitäs tolle tehdä oma nodensa keskelle niemeä? Tuossa Lintuniemen vieressä on Lintulahti, jollekka on tehty node keskelle sitä lahtea ja annettu sille natural=bay, name=Lintulahti. Onko siis ok tehdä samoin Niemelle?

Helpompi lisätä omana nodena, jos ei ole tarvetta alueen piirtämiseen.
Tässä linkki nodeen
http://www.openstreetmap.org/browse/node/309765599

Saa se olla keskellä niemeä, kuten tässä http://www.openstreetmap.org/browse/node/1447417128

Tarkennus: noissa pelkästään maalle piirretyissä (6kpl) kartalle ei ole tullut nimeä näkyviin. Ainoastaan Joselininniemi niemi näkyy piirrettynä. Se on piirretty omaksi alueekseen eikä siinä alueessa ole rantaviivaa merkittynä.

Eli kuinka nyt pitäs toimia, että näkys kartallakin niemen tai lahden nimi?

Kun tarkempaan katsoin noiden wiki-sivujen statukset, niin bay on hyväksytty ja cape on vasta ehdotus. Sen takia ne niemet ei tule kartalle.

Hyvä toimintatapa voisi olla hyväksynnän hankkiminen sille niemelle… mutta sitä ennen
place=locality
name=

Kuten tässä http://www.openstreetmap.org/browse/node/1644462035
Kannattaako sitten lisätä samaan nodeen natural=cape? Ainakin toimii infona muille myöhemmin.

(Toinen niemi ehdotus on hylätty aikaisemmin http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/peninsula
Sivulla perusteluita.)

Niemet ei tule kartalle, koska kukaan ei ole muuttanut kartanpiirtosääntöjä. Kukaan ei ole viitsinyt muuttaa sääntöjä, koska taginfo kertoo, että

  • natural=bay on käytetty n. 24 000 kertaa,
  • natural=cape on käytetty n. 400 kertaa

Trac, johon voi lähettää itse kirjoittamansa tyylisääntöjen muutostiedoston, on osoitteessa http://trac.openstreetmap.org/ :slight_smile:

“Hyväksynnällä” wikissä muutaman kymmenen käyttäjän kesken ei ole merkitystä, vaan pohjimmiltaan tagien käyttö tietokannassa ratkaisee. Äänestys wikissä voi kertoa vain että kaavailtu merkkaustapa on, tai ei ole, kartoittajille intuitiivinen tai ohjelmistojen helposti hyödynnettävissä.

Vaihtoehtoiset toimintatavat on

  1. syöttää tuhansia niemiä tai
  2. lisätä tiketti trac:iin (“voisko joku muuttaa”)
  3. lisätä tiketti trac:iin ja liittää siihen tarvittava muutos

Miten lahti tulisi merkitä alueena? Monin paikoin lahdet näyttää kuivuneen kun mapnik päivityksen jälkeen pelkkä lahti ei enää sisällä vettä. Myös aiemman esimerkin lahti. Näitä voisi ehkä jopa tarkistaa jotenkin systemaattisesti? Ilmeisesti järvipolygonin tulisi kattaa myös lahtien alue.

Asiaa miettityäni päädyin pilkkomaan rantaviivan lahden kohdalla ja rantaviivan palasta tein päällekkäisen bay multipolygonin.
https://www.openstreetmap.org/relation/4077331