Περιοχές Κοζάνης - Kozani area

Θα κάνω ένα θέμα να υπάρχει για οργάνωση σε όποιον θέλει κάτι από την περιοχή μιας και είμαι εδώ.

Έχω ούτε μήνα που ασχολούμαι με το JOSM και βλέπω ότι βοηθάει πολύ για γρήγορη επεξεργασία. Έχω βαλθεί να συμπληρώσω πολύ αναλυτικά tags σε δρόμους εντός και εκτός πόλεων και χωριών αφού τα έχω γυρίσει όλα.

Για την ώρα εμπουτίζω τα χωριά γύρω από την Κοζάνη και κάθε αγροτικό δρόμο.
Περνάω κατάσταση δρόμου με surface - smoothness - lit και sidewalks αρκετά για να είμαι έτοιμος να τα περάσω μετά και μέσα στην πόλη της Κοζάνης να βγαίνει σωστό pedestrian routing.

Οι 3-4 ποδηλατόδρομοι που υπάρχουν σωστά έχουν περαστεί σαν ξεχωριστά cycleways τιμής… ένεκεν που είναι ελάχιστοι, να φαίνονται ξεκάθαρα lol

Γενικά με τρώει να υπάρχει σωστό offset όσο γίνεται καλύτερα (έχουμε φτάσει 2024 δηλαδή) έτσι ώστε να είναι όσο πιο σωστά αποτυπωμένοι οι δρόμοι και αργότερα όποιος έχει όρεξη να περνάει κτίρια και να έχουμε σωστή τοποθέτηση για να μην ξαναασχοληθούμε αργότερα.

Γι αυτό και γράφω αρκετά tracks όταν κυκλοφορώ (τώρα με σκούτερ κιόλας που έφτιαξε ο καιρός) μέσα στην πόλη, ώστε να βγει ένα καλό δημόσιο δείγμα από tracks και να είναι εύκολο/σωστό το offset.

Αφορμή για να ανοίξω το θέμα είναι μια καλή βόλτα που έκανα στο δημοτικό κήπο γράφοντας όλα τα μονοπάτια για επιβεβαίωση του OSM.
Γενικά εδώ το Bing βλέπω ότι χάνει λίγο πιο πολύ και από το ESRI που είναι μάλλον το πιο ακριβές.

Τελειώνω με την πληροφορία που θέλω να μείνει. Έχω βάλει το Imagery Offset Database plugin στο JOSM γιατί είδα ότι το υποστηρίζει ΚΑΙ το Vespucci που χρησιμοποιώ επίσης.
Και με βάση τα δικά μου tracks έχω προσθέσει το πρώτο imagery offset για την πόλη της Κοζάνης στο ESRI world imagery layer. Όποιος ενδιαφέρεται δηλαδή μπορεί να έχει την καλύτερη εκτίμηση υποθέτω ενός… Κοζανίτη.
Και συνεχίζω να προσθέτω tracks μέχρι να είμαι ικανοποιημένος ότι το έχουμε…

Φυσικά λόγω συχνών υψομετρικών εναλλαγών στην περιοχή που είναι και λόφοι και κάμπος το offset είναι αρκετά… τοπικό θέμα και το βλέπω. Πχ στο λόφο της ΖΕΠ θέλει άλλο offset και ας είναι λίγο έξω από την πόλη.

4 Likes

Συνεχίζω να tagαρω λεπτομερώς κάθε tracκ και δρόμο στα γύρω χωριά. Εδώ και μέρες με “τρώει” που βλέπω tertiary ένα χωματόδρομο ανάμεσα σε δύο χωριά.
Σήμερα πήγα να το δω (αφού πραγματικά δεν ήξερα ότι συνδέονται τα χωριά αυτά) και ευτυχώς που δεν κόλλησα από τη λάσπη. Επίτηδες πήγα μετά από βροχή με το απλό αυτοκίνητο…
Έχω βάλει και σχόλια στο changeset.

Μεταξύ Αγίας Παρασκευής και Μηλιάς έβλεπα στο χάρτη να συνδέονται με tertiary road.
Είναι ένας καλός χωματόδρομος που αφορά μόνο την κίνηση προς τα λιβάδια στο οροπέδιο που καλλιεργούνται και σίγουρα δεν το χρησιμοποιεί κόσμος με καθημερινά αυτοκίνητα για μετακινήσεις. Έχει αργιλώδες έδαφος και λασπώνει σε σημεία.
Όπως και ο χωματόδρομος Μηλιά - Αγία Παρασκεύη.
Τα αφήνω σαν unclassified gravel grade3 (μπορεί να λασπώσει σε σημεία)

Είναι ένας χωματόδρομος που δεν πρέπει να φαίνεται σαν “σημαντική διαδρομή” στο χάρτη δηλαδή γιατί κανείς απλός οδηγός δεν πρόκειται να πάει ποτέ από εκεί.

3 Likes

Μια καλή προσθήκη που ήξερα ότι λείπει σίγουρα είναι η ασφαλτόστρωση για την παράκαμψη του Κήπου Κοζάνης. Έγινε μετά που έκλεισε η γέφυρα Σερβίων (Νεράϊδας) για να εξυπηρετεί την παράκαμψη της κυκλοφορίας που διοχετευτηκε εκεί κάνοντας το γύρο της λίμνης…

Με την ευκαιρία, πιστεύω ότι το κομμάτι που περιλαμβάνει το μεγάλο κομμάτι δρόμου που βγαίνει από Κοζάνη προς Καρυδίτσα, περνάει ανάμεσα από Κρόκο - Καρυδίτσα, ανάμεσα από Μηλιά - Άνω Κόμη, πάει παράκαμψη Κήπου (αυτό που μόλις πρόσθεσα) συνεχίζει παράκαμψη Καισαρειάς και τελειώνει λίγο πριν τη γέφυρα στο δρόμο Αιανής Σερβίων, αυτό θα πρέπει να γίνει secondary.
Ακριβώς επειδή δόθηκε από την τροχαία και την περιφέρεια (που έκανε και τα έργα βελτίωσης) σαν διαδρομή διοχέτευσης μεγάλου όγκου κυκλοφορίας.
Και βασικά και εγώ από εκεί φεύγω αν θέλω να κατέβω Λάρισα, δεν πάω από Σέρβια…
Είναι μια secondary παράλληλα με το δρόμο Κοζάνης Αιανής. Απλώς έχει κατασκευαστεί εδώ και κάποια χρόνια και δε πιστεύω να υπάρχει σα σχεδίαση στα παλιά ΦΕΚ που βλέπω έχουν βγει οι ονομασίες των επαρχιακών οδών.
Μιλάω για αυτό το μέγαλο κομμάτι ευθείας Καρυδίτσα - Κήπος.

Αφού υπάρχουν και ανισόπεδοι κόμβοι απ’ ότι βλέπω, δεν νομίζω να υπάρχει αντίρρηση. Είναι ενδεικτικές οι κατηγοριοποιήσεις άλλωστε, το OSM δεν οφείλει να τις ακολουθεί κάτα γράμμα, πόσο μάλλον όταν το κράτος κάνει δεκαετίες να τις αλλάξει σε κάποιες περιπτώσεις.

1 Like

Στην εμφάνιση του οδικού χάρτη, ένας ακόμα δρόμος “χτυπάει” στο μάτι (μου).
Είναι μια tertiary route που φαίνεται στο Changeset: 151212366 | OpenStreetMap

Στο δορυφόρο φαίνεται να ενώνει την ΕΟ3 (είσοδο Κοζάνης από το Αεροδρόμιο) προς το χωριό Κρόκος. Βέβαια κανείς ντόπιος δε θα πάει στον Κρόκο από εκεί.
Γιατί έχει ένα μεγάλο χωμάτινο κομμάτι. Αυτό σημείωσα στο changeset.

Αλλά με τρώει ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι να βγει και από tertiary role γιατί για μένα δεν εξυπηρετεί συνδετικό ρόλο (παρά μόνο για τα κτήματα και τα χωράφια στο ενδιάμεσο).

Σε χαλαρή κουβέντα, αυτές οι “δορυφορικές” διαδρομές σε χωματόδρομους έχουν κάψει κόσμο. (να βάλει κάποιος σκέτο unclassified χωρίς unpaved surface).
Πριν καμιά βδομάδα που είχα πάει στο χωριό Κήπος να δω 2-3 χωμάτινες διαδρομές έπιασα κουβέντα με έναν κάτοικο και μου είπε ότι οι χάρτες έχουν στείλει πολλές φορές λάθος κόσμο σε χωματόδρομους και βάλανε και 2 πινακές “αδιέξοδο” !! σε εκείνη τη μεριά :slight_smile:

Τα πράγματα είναι τελικά απλά. Αν ο χωματόδρομος δεν έχει ιδιαίτερη διαμόρφωση και έχει… ροδιές τότε είναι track 100%. Αν έχει χαλίκι τότε έχει και καλύτερο grade που δείχνει ότι λασπώνει πιο δύσκολα.

Αν υπάρχει κεντρικός πλήρως διαμορφωμένος χωματόδρομος, χωρίς “ροδιές”, που περνάει άνετα καθημερινό αυτοκίνητο τότε μπορεί να μπει σαν unclassified gravel και πάλι θα βάλω και ένα σχετικό grade γιατί εδώ τουλάχιστο που έχουμε παντού αργιλώδη χώματα παίζει ρόλο… και σε όποιον φανεί χρήσιμο.

1 Like

Θα διαφωνήσω πάντως στο ταγκάρισμα ως track λόγω διαμόρφωσης χωμάτος ή μη. Αν π.χ είναι ένας χωματόδρομος που καταλήγει σε ένα νταμάρι, με εργοστασιακές εγκαταστάσεις κτλπ, δεν είναι track αλλά highway=service, με τις απαραίτητες ετικέτες για επιφάνεια κτλπ

Αν πάλι είναι ένας χωματόδρομος που καταλήγει σε σπίτι, πάλι είναι highway=service + service=driveway, όσο κακής ποιότητας και να είναι.

Τώρα το αν στέλνει λάθος το GPS είναι ή ελλιπές ταγκάρισμα δικό μας, ή ελλιπής χρήση δεδομένων μας από το GPS ή δεν έχει ρυθμίσει το GPS ο άπειρος χρήστης να αποφεύγει χωματόδρομους. Το να αλλάζουμε σε track για να μην πάει το GPS είναι tagging for the router πιστεύω.

Στην Αφρική άλλωστε μπορεί και χωμάτινοι δρόμοι να αποτελούν tertiary, ακόμα και secondary λόγω του συνδετικού τους ρόλου, άρα για συγκρίσιμα δεδομένα δεν θέλουμε να λαμβάνουμε υπόψιν τη ποιότητα του δρόμου (που μπορεί να αλλάξει κιόλας πιο εύκολα) αλλά τη χρήση.

1 Like

Νίκο συμφωνώ, ο δρόμος δεν είναι μεγέθους, ούτε εξυπηρετεί ως Συλλεκτήρια οδός. Είναι ένας δρόμος αγροτικός που εξυπηρετεί αγρούς και χωράφια. Σίγουρα πρέπει να ορισθεί ως “Δρόμος μη οικιστικός/ Δευτερεύων”.
Όσο για το GPS πολλές φορές γίνετε λάθος στην επιλογή της πιο σύντομης διαδρομής. Πρέπει να προσδιορισθεί αν το σύντομο είναι χιλιομετρικά ή χρονικά. Ακόμα πρέπει να δούμε τι παραδοχές θέλουμε, χωματόδρομο, θα περάσουμε μέσα από κάποια κοίτη ποταμού !

Εγώ πιο πολύ λέω το πότε διαλέγω μεταξύ track, surface gravel και πότε unclassified, surface gravel.
Αν είναι να μπει service road τότε θα μπει service road, δεν είπα κάτι για αυτά.
Να δεις πόσα driveways χωμάτινα περνάω…

Γενικά εδώ περιοχή έχουμε κάποια ολόσωστά unclassified χωμάτια κομμάτια που είναι και το σωστό υπόδειγμα, ίσως σηκώσω και σχετικές φωτο σε κάποια φάση.
Αλλά μετά στα χωράφια… έτσι και βρέξει… κλάφτα lol

Το παράδειγμα με το GPS είναι καθαρά από έλειψη του surface tag. Υποθέτω ότι τα router engines βάζουν default το asphalt και εκεί ξεκινάνε τα θέματα.
Γι αυτό ξεκίνησα, με σκοπό να περάσω… ότι υπάρχει σε χωματόδρομο και να το περιγράψω όσο καλύτερα γίνεται.

Και γω συμφωνώ ότι δεν αλλάζουμε ρόλο σε δρόμους για να είναι σωστή η προβολή σε χάρτες. Καλούμαστε όμως να κρίνουμε τι ρόλο εξυπηρετεί ένας δρόμος, αυτό έκανα κουβέντα στην αρχή.

Στο δορυφόρο φαίνεται να ενώνει την ΕΟ3 (είσοδο Κοζάνης από το Αεροδρόμιο) προς το χωριό Κρόκος. Βέβαια κανείς ντόπιος δε θα πάει στον Κρόκο από εκεί.
Γιατί έχει ένα μεγάλο χωμάτινο κομμάτι. Αυτό σημείωσα στο changeset.
Αλλά με τρώει ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι να βγει και από tertiary role γιατί για μένα δεν εξυπηρετεί συνδετικό ρόλο (παρά μόνο για τα κτήματα και τα χωράφια στο ενδιάμεσο).

Αυτό το πράγμα συζητάω, τα… κριτήρια μιας συνδετικής οδού. Για μένα, το να έχει διακοπή με χωματόδρομο που ΔΕΝ χρησιμοποιεί κανένας ντόπιος (αφού υπάρχει μια χαρά δρόμος με 1-2 χλμ πιο πολύ διαδρομή) πιστεύω ότι ΔΕΝ είναι μια συνδετική οδός.

1 Like

Καλώς και τον παλιό. Τόσες μέρες που έχω… πλακωθεί να περνάω, κοιτάω πάντα και το history από κάθε στοιχείο και είδα να έχεις βάλει πολύ πράμα εκεί 2017-19 ε;

Μακάρι να βρεθούμε εδώ οι τοπικοί να ξέρουμε ποιος και τι κοιτάει που. Για την ώρα έχω πολύ όρεξη να τα περάσω ένα καλό χεράκι, δες τι έχω βάλει σε χωράφια κτλ, κανονικό κτηματολόγιο. :joy:

Αλλά ζω για την ώρα που θα βγει καμία πτυχιακή που θα βγάλει ποσοστά landuse στον κάμπο στον Τσαρτσιαμπά αχαχα

Κανονίζω και επόμενα μικρά projects πχ να βγει η περιπατητική διαδρομή για τα πέτρινα γεφύρια στον Κρόκο.

Δεν έχω κάποια διαφωνία με το παράδειγμα με παραθέτεις, ούτε με την δουλειά με την οποία καταπιάνεσαι που είναι και σημαντική και λεπτομερέστατη, και μπράβο!

Πιο πολύ το σχόλιο μου είχε να κάνει με το εξής και κακώς δεν το παρέθεσα στο αρχικό πόστ:

Τα πράγματα είναι τελικά απλά. Αν ο χωματόδρομος δεν έχει ιδιαίτερη διαμόρφωση και έχει… ροδιές τότε είναι track 100%. Αν έχει χαλίκι τότε έχει και καλύτερο grade που δείχνει ότι λασπώνει πιο δύσκολα.

Στο νησί μου ας πούμε έχω περίπτωση κάκιστης ποιότητας οδού στο νου. Αποφεύγονταν ο δρόμος αυτός από τους εποχικούς κατοίκους, αλλά για να πας από το δικό μου χωριό σε κάποια άλλα ήταν ξεκάθαρα ο πιο γρήγορος τρόπος και τον χρησιμοποιούσαμε.
Πριν μερικά χρόνια ασφαλτοστρώθηκε βέβαια και η χρήση της έχει εκτοξευτεί. :stuck_out_tongue:

Και σήμερα το Google Maps κάνει routing από εκεί μόνο μεταξύ χωριών. Το OSRM τον χρησιμοποιεί για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.

Στον OSM είναι τώρα unclassified, αλλά παλαιότερα ήταν track πριν στρωθεί, επειδή ο πρώτος που τον πέρασε τον είδε απλά από το δορυφόρο απ’ ότι φαίνεται. Η διαμόρφωση που φαίνονταν οπτικά δεν είχε όμως να κάνει τελικά με τη χρήση αυτής της οδού.

Ναι δε διαφωνούμε κάπου, συζητάμε για το πως κρίνουμε τη χρήση … χωματόδρομων :slight_smile:
Για να επιλέξει κάποιος να μπει σε χάλια χωματόδρομο πάει να πει ότι υπάρχει ουσιαστικό κέρδος σε χρόνο και όπως είπες οι τοπικοί θα τον… χρησιμοποιούν.
Αλλά αν το κέρδος σε χρόνο είναι 5-10 λεπτά ενώ η εναλλακτική είναι μια κεντρική οδός, ε δε θα μπει ο άλλος από εκεί.

Ρώτησα και από FB ένα… νεαρό κάτοικο του Κρόκου αν θα πήγαινε ποτέ από εκεί για να φύγει για Σέρβια και μου λέει “πας καλά;” και στο OSM είναι τόσα χρόνια tertiary.

Στην ουσία λοιπόν συζητάμε για το “local knowledge”. Για τη χρήση και το ρόλο των δρόμων.

Χθες βρεθήκαμε κιόλας με τον ntoulasd και είπαμε και γι’αυτά. Έχουμε λοιπόν τοπικό opensource συμβούλιο. Και έχω και 3ο case.

1 Like

Ο δρόμος που αναφέρεις θα πρέπει να γίνει unclassified διότι δεν εξυπηρετεί μόνο αγροτικές εκτάσεις για να γίνει track αλλά εξυπηρετεί και κατοικίες.
Πάντως tertiary δεν μπορεί να είναι.

Ναι unclassified είναι. Και σκάω γιατί 2-3 χλμ πιο εκεί, νότια από το αεροδρόμιο, έχουν στρώσει ένα μικρότερο χωματόδρομο που απλώς πάει ανάμεσα από χωράφια και καταλήγει σε ένα στάβλο. Φετινό, ακόμα μύριζε η άσφαλτος.
Και απορώ, αντί να έστρωναν αυτό το κομμάτι που λείπει από την εν λόγω διαδρομή που πράγματι θα μπορούσε μετά να αρχίσει να χρησιμοποιήται περισσότερο από ένα ή και πιο πολλά χωριά, πήγαν και στρώσανε στο πουθενα…

Εν τέλει θα έχουμε Κοζάνη μεριά πιο ενημερωμένο χάρτη και από το gmaps γιατί βάζω και περσινα-φετινά έργα, το ΣΚ είχα πάει και Βελβεντό και βρήκα και κει ένα μικρό κομμάτι.

1 Like

Έχω όρεξη, το έκανα και γραφικό.

Με κόκκινο είναι η νέα ασφαλτόστρωση που εξυπηρετεί τα χωράφια και καταλήγει σε μια κτηνοτροφική μονάδα.
Όλο αυτό το μήκος.

Με γκρι είναι το κομμάτι που θα μπορούσαν να στρώσουν για να είχε ολοκληρωθεί ο δρόμος που ήταν tertiary. Το άλλαξα σήμερα σε unclassified.
Αν το στρώσουν κάποτε το ξαναβλέπουμε.

Και με μπλε είναι η… ΕΠ2 της Κοζάνης.

Αυτός ο δρόμος είναι έρημος, δεν πάει κανένας από εκεί. Δεν έχει καν διαγράμμιση, δεν συντηρείται καθόλου.
Από τη στιγμή που υπάρχει η ΕΟ3 κανένας δε θα μπει στα Πετρανά.

Πιστεύω ότι πρέπει να βγει από secondary και αυτό και οι είσοδος-έξοδος από Πετρανά που βλέπω να λέει Παλαιά Εθνική Οδός.
Και να γίνει unclassified προς το αεροδρόμιο και tertiary η είσοδος και η έξοδος από τα Πετρανά. Οι μόνοι που θα χρησιμοποιήσουν την είσοδο και έξοδο από Πετρανά είναι οι κάτοικοι του χωριού.

2 Likes

Βρήκα ένα σχετικά ενημερωμένο χάρτη οδικού δικτύου που να… συμφωνεί απόλυτα με τη δική μου οπτική για το επαρχιακό δίκτυο της περιοχής.

Είναι η “Χαρτογραφική απεικόνιση αρμοδιοτήτων συντήρησης οδικού δικτύου” και έχει χάρτη για κάθε Νομό (Περιφερειακή ενότητα) της χώρας ως εξής

Πράσινο η Εγνατία Οδός, με μπλε τα primary roads, με κόκκινο τα secondary και με ασπρο τα tertiary.
ypomnima

Το ενδιαφέρον είναι ότι πράγματι είναι μια επικαιροποιημένη ματιά για το επαρχιακό δίκτυο και έχει αρκετά secondary που λείπουν αυτή τη στιγμή.
Για μένα είναι ένα ενθαρυντικό στοιχείο που συμφωνεί με όσα έγραφα και νωρίτερα και πιστεύω θα είναι χρήσιμο και σε άλλες περιοχές.

Τα βρίσκουμε στην Πολιτική Προστασία

Δυστυχώς όλα τα της ΠΠ δεν έχουν συμβατή άδεια με ODbL. Βασικά, η ίδια η ΠΠ απαγορεύει την χρήση των δεδομένων της, όπως τον χάρτη που παραθέτεις, για οποιαδήποτε δημόσια χρήση :confused: .

Και αυτοί οι χάρτες δείχνουν πρακτικά τις εθνικές και επαρχιακές οδούς, όπως είναι δηλωμένες επίσημα με ΦΕΚ. Ο χάρτης ορίζει δηλαδή την ύπαρξη και την, σχεδόν πλήρης διαδρομή (γιατί και με ζουμ ακόμη δεν μπορείς να δεις καθαρά τα άκρα της οδού).

1 Like