Korkeuskäyriä ASTER DEM:stä

Kuvaruutukaappaus ensimmäisestä kokeilusta. Siniset viivat ovat gdal_contour -ohjelmalla Aster DEM -kuvasta tehtyjä korkeuskäyriä vektoreina, alla peruskarttaa samalta kohdalta.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:WikiProject_Finland#Aster_DEM
Onhan noissa käyrissä vähän samaa muotoa, mutta laatu on kyllä kaukana Maanmittauslaitoksen perinteisestäkin korkeusmallista, uusista laserskannatuista nyt puhumattakaan. Ilmeisesti kuitenkin paras ilmainen korkeusmalli, ja Pohjois-Suomessa, missä on sentään korkeuserojakin, voisi olla ihan käyttökelpoinenkin. Ensituntuman perusteella tasaisilla alueilla, kuten järvien ja soiden kohdalla, tuottaa hassun näköistä jälkeä, kun käyriä osuu sinnekin.

Eihän toi nyt ole pahakaan tuon kuvan perusteella. Ko. vaaran olemassaolo näkyy selvästi, huippukin on kohdallaan. Todella paljon tyhjää parempi. Yksittäiset alavien maiden korkeuskäyrät nyt on usein muutenkin jokseenkin hatusta vedettyjä kartasta riippumatta, harvoin ne kovin hyvin kuvastavat sitä, mitä siellä metsässä oikeastaan on…

Oletko tutustunut Viewfinder Panoramas -hankkeeseen? Käsittääkseni se perustuu public domain -aineistoihin, ja sitä käyttää OpenMtbMap. Pohjana oleva NASA:n SRTM ei kata Suomea kuin vähän, mutta ilmeisesti ne aukot on paikattu venäläisillä mittauksilla.

Tehdäänkö laserkorkeusmittaus lentokoneesta? Kuinkahan leveän uran sillä lakaisee kerralla, ja mikä mahtaa olla tarkkuus vaaka- ja pystysuunnassa? Onkohan mitään toiveita saada aineistosta tehtyjä korkeuskäyriä vapaaseen jakoon, nimellistä “irroittamiskustannusta” vastaan? Villi arvaukseni on, että lentokoneesta tehdyllä mittauksella voi päästä parempaan tarkkuuteen kuin satelliiteista, ehkä pois lukien TanDEM-X, jonka tulokset pysynevät kalliina pitkään.

Laserkeilauksesta näyttää olevan seminaari, ja viimeinen ilmoittautumispäivä tänään.
http://www.maanmittauslaitos.fi/taxonomy/term/201
Samalla sivulla näyttää olevan linkkejä laserkeilausta käsitteleviin artikkeleihin. Itse en ole korkeuksien kanssa puuhannut paljon ollenkaan.

Tässä olisi TanDEM-X:n mittaamia tulivuoria. Niiden luokse ei taida lentokoneilla olla asiaa. :slight_smile: Kuulemma seuraavaksi voisi olla tulossa jokin kuva Suomesta.

Aster -aineisto on päivittynyt

http://www.nasa.gov/topics/earth/features/aster20111017.html