Kohdevalaisimet aka spottivalot

Terve! Ajauduimme yhdessä erään toiseen OSM-yhteisön jäsenen kanssa pohtimaan mitä tagityksiä käyttää erilaisissa kohdevalaisimissa. Itse olen mm. urheilukenttien valaisinpylväiden yhteydessä käyttänyt man_made=mast & tower:type=lighting -komboa erotellaakseni nuo ns. “tavallista katuvalaisimista”, eli highway=street_lamp. Mutta onko ehdotuksia miten tagata tällaisia kohdevalaisimia? Aiemmin mainittu “masto”- tai “torni”-luokittelu tuntuu tässä tapauksessa pahasti ylimitoitetulta.

Kyse on vähän vesirajan yläpuolella oleva, kallioon kiinnitetty putkisto, jossa spottivalot osoittavat kalliota kohti ylöspäin, kiinnitettynä putkeen. Ehdotuksia valaisimien ja putken tagittämiseksi otetaan vastaan.

1 Like

Tosiaan, mielenkiintoinen merkittävä. Yritin lähialueelta löytää esimerkkejä, miten muut ovat noita ratkoneet, mutta ei oikein vertailukohtia löytynyt. Onkohan maailmalla merkkailtu vastaavia kohdevalaisuja miten?

man_made=mast kuulostaa itsestäkin hyvin väärältä. Yleensä kumminkin mastot ja pylväät ovat jonkinsorttisia pystysuoria elementtejä ja tässähän ei nyt mitään sellaista ole olemassa.

Miten toimisi lamput light_source pisteillä jotenkin tähän tyyliin?

  • Wikin mukaan light_source-tagi on toki jumahtanut ehdotusvaiheeseen, mutta toisaalta käytetty >80k kertaa.

  • Jos tukiputken kokee tarpeelliseksi merkitä, niin sen voisi tagata lamput yhdistävään viivaan… jotenkin. Varmaankin man_made ja arvona support_rail tai vastaava termi?

  • Lamput laittelisin (ehkä hieman epäloogisesti) hitusen irralleen natural=cliff -viivasta. Tämä ihan vain, jotta välttyisi korkeuserojen miettimiseltä. Jos valot on merkattu kielekkeessä kiinni, niin sittenhän pitäisi lisätä jotain tageja, josta selviää onko valaistus kielekkeen alla vai päällä.

Semmoinenkin yksinkertaistettu merkintätapa kuin natural=cliff+lit=yes tuli mieleen… mutta, jos oikein hakua ajoin, niin sitä yhdistelmää ei ole käytetty kertaakaan missään.

1 Like

Kiitos! Ehdotuksesi kuulostaa varsin järkevältä. Tuo light_source=floodlight vaikuttaa hyvältä ja vaikka se onkin jumahtanut ehdotusvaiheeseen niin näkyypä se ainakin jyränneen voiton jostain kilpailevista ehdotuksista kuten esim. man_made=lamp. Sanoisin että tuolla mekin sitten mennään tässä ja vastaavissa tapauksissa. Tukiputken osalta man_made lienee tosiaan varmaan oikea paikka mistä etsiä jotain sopivaa, mutta ei ole tosiaan löytynyt vielä mitään - ainakaan sellaista joka olisi jo käytössä. TagInfon mukaan esim. ehdotettua support_rail ei ole kertaakaan käytetty missään.