Knooppunt Azelo: motorway en motorway_link of 2x motorway_link?

Hallo allemaal,

Op knooppunt Azelo is op dit moment het verbindingsstuk vanuit richting Amsterdam in de richting van Oldenzaal (A1 → A1) gemapped als motorway_link. Het verbindingsstuk Amsterdam → Hengelo (A1 → A35) is echter gemapped als motorway. Het logische gevolg is dat routers de weg naar Oldenzaal zien als afslag, en de richting Hengelo/Enschede zien als continuatie van dezelfde snelweg en dus geen instructie produceren, terwijl je hier eigenlijk rechts afslaat (voorbeeld: https://map.project-osrm.org/?z=16&center=52.307849%2C6.688228&loc=52.305304%2C6.680975&loc=52.309056%2C6.694751&hl=en&alt=0&srv=0))

Ik ben van mening dat het stuk A1 → A35 (Amsterdam → Hengelo) ook gemapped dient te worden als motorway_link, omdat het een verbindingsstuk is tussen twee verschillende snelwegen (A1 en A35). Maar voordat ik dit wijzig wil ik dat graag hier checken. Kan ik deze wijziging maken?

Er zijn meer van dit soort situaties, die niet allemaal correct oplosbaar zijn door _link toe te voegen of te verwijderen. Berucht voorbeeld is hier in de S100 in Rotterdam in zuidelijke richting, waar je links af moet slaan om op de S100 te blijven.

Het onderliggende probleem is dat het functioneel ook gewoon de continuering van dezelfde weg is, maar daaruit kun je niet zomaar afleiden dat je als weggebruiker niets hoeft te doen op het splitsingspunt.

Tools die routebeschrijvingen maken zouden er goed aan doen bijv. turn:lanes te bekijken, dan zou men doorhebben dat je af moet slaan om op dezelfde weg te blijven (turn off to stay on, TOTSO). Om tools die dit niet doen te helpen kan de benodigde route-instructie expliciet met een manoeuvre-relatie worden aangegeven, bijv. https://www.openstreetmap.org/changeset/111834632

Als je dit als _link gaat taggen, dan krijgen mensen die gewoon de kaart bekijken een kaart waarop minder duidelijk te zien is hoe de A1/S100 doorloopt, terwijl dit prima in de routebeschrijvingstool op te lossen is.

(Terzijde: ik ben hier überhaupt niet onder de indruk van de kwaliteit van de routebeschrijvingssoftware, als je de route naar links neemt, dan krijg je “Neem de oprit links richtingA1” (OSRM) en “Houd links aan naar A1” (GraphHopper), terwijl je naar links toch echt richting A35 rijdt en niet richting A1, en dit staat ook gewoon in destination:ref.)

Goede toevoeging Jeroen, bedankt. Een maneuver relatie lijkt me een goede hint in dit geval.

En hoe verhoudt Relation:manoeuvre zich in verhouding tot Relation:connectivity?

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relation:connectivity
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relation:manoeuvre