Kävely (liikennemerkityillä) pyöräteillä

Hei,

Käyttäjä @lankapuhelin oli kommentoinut mielenkiintoista pyöräteihin liittyvää notea Helsingissä. Huomasin tämän, kun olin ratkomassa muita nootteja lähistöllä ja kommentoin tätä noottia liian hätäisesti (meriselitys tästä venkoilustani viestin lopussa).

Hesperian esplanadilta Hesperian puistoon (Hietakannaksentieltä Mannerheimintielle) kulkee pyörätie. Ensimäinen pyörätien liikennemerkki on tällä osuudella Taivallahdessa, ja väylä jatkuu kaksisuntaisena D5-merkittynä pyörätienä tähän risteykseen saakka, josta se jatkuu itään päin Manskulle (päällystämättömänä) yhdistettynä pyörätienä ja jalkakäytävänä, D6-merkillä. Tuo risteys on siis myös pyörätien jatke (vai peräti pyöräilijän tienylityspaikka), ei normaali suojatie.

Tuo risteyksen vieressä on pieni pätkä tätä pyörätietä, jolle pääsee tämän polun kautta myös kävellen. Tuo nootti koskee sitä, mitä vaikutusta tällä on tuon pyörätien pätkän tagittamiseen. Tuolla pyörätien pätkällä oli foot=yes-tagi, mutta minusta se on kyllä väärin.

Ajatus lienee ollut, että Hesperian esplanadin kentän läpi kävelevä jalankulkija voisi kävellä lyhyen pätkän pyörätietä pitkin Runeberginkadun risteykseen (ja siksi foot=yes). Itse ajatten, että jalankulkija vain pälmähtää tuolta polulta kentän halki pyörätielle, jolla ei pääsääntöisesti saa kävellä (siksi, joko ei mitään foot-tagia, tai foot=use_sidepath/no). Pyörä taas saa ajaa liikennemerkittömältä polulta pyörätielle ja jatkaa matkaa sillä.

Lain mukaan pyörätiellä saa kävellä, jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole. Eteläisella Hesperiankadulla on jalkakäytävä tien toisella puolella koko tien matkalta, ja jalankulkija pääsee tuohon nimenomaiseen risteykseen myös tätä pätkää pitkin. foot=yes on minusta ylipäätään tarpeeton tagi liikennemerkityllä pyörätiellä. Saahan kaikkien ajoratojen pientareilla ja reunoilla (moottoriteitä lukuunottamatta) myös kävellä, mutta niillekään (kuten vaikkapa tuolle Eteläiselle Hesperiankadulle) ei viljellä foot=yes-tagia vain tämän seikan takia.

Oletteko ollenkaan samaa mieltä järkeilystäni? Koskee myös vastikään päivittämääni ehdotusta uusiksi piirto-ohjeiksi. Siellä todetaan, ettei foot=yes ole järkevä tagi liikennemerkilliselle pyörätielle, mutta foot=use_sidepath on mahdollinen.

Ja, siis, käytän tuota pyörätietä usein. Sillä on paljon jalankulkijoitakin. Useimmiten kohtelias rimpautus pyöräkellosta riittää, että vierekkäin kävelevät parit antavat tilaa pyörälle pyörätiellä, mutta tänä kesänä moni on jäänyt marisemaan jalkakäytävästä ja lopettaneet vasta kun olen huomauttanut liikennemerkistä. Siksi liian nopea kommentti tuohon noottiin.

Nähdäkseni tapaukset, missä kenties saa pyörätiellä kävellä, ovat harvinaisia. Yleensä kunta antaa runsaasti mahdollisuuksia kävellä muualla kuin pyörätiellä - tästä syystä erilaiset reitittimet, kuten vaikkapa stadissa HSL-reittiopas, löytävät kyllä aivan varmasti todella toimivan reitin mihin tahansa. Nämä paikathan ovat tapauskohtaisia, ja jokainen tapaus miltei vaatisi OSM-vapaaehtoisten raadin miettimään pyörätiellä kävelyn oikeellisuutta. Täten mielestäni ei ole järkevää alkaa OSM-vapaaehtoisten voimin pohtia seikkaa, mistä ei edes ole mitään oikeuskäytäntöjä tai mitään muutakaan viranomaispohjaista tietoa - emmehän maallikkoina luultavasti koskaan voisi päätyä oikeaan. Muutenkin kartoituksen pitäminen mahdollisimman yksinkertaisena lienee avainasia.

Mielestäni siis designated pyöräteille, ts. D5-merkillä määritetyille, ei kannata alkaa antaa kävelyn sallivia ehtoja missään. Kävelyn sallivia reittejä on aina lähistöllä joka tapauksessa runsain mitoin ja taskusta vedetyllä varmuudella väitän, ettei varmasti missään ole sellaista paikkaa, mihin ei jalankulkija muuta reittiä pääsisi.

1 Like

Hei,

Näin minäkin tämän järkeilin. Toisaalta muutamatkin käyttäjät ovat maininneet muissa ketjuissa, että tällaisia pyöräteitä, joilla kävely on läheisen jalkakäytävän puutteen takia sallittua, olisi jossain olemassa. Näitä ei tosian ole varmaankaan järkevää dokumentoida ohjeisiin, mutta olisi pedagogisesti mielenkiintoista jos jollain olisi antaa karttalinkki tällaiseen tapaukseen!

Itselleni tuli lähinnä mieleen tapaus, jossa vaikapa työmaa levittäytyy tien toisella puolella olevalle jalkakäytävälle, ja siksi toisella puolella olevalla pyörätiellä saisi kävellä. Toisaalta vähänkään pidempään kestävillä työmailla pyörätien liikennemerkit yleensä huputetaan, paikalle tuodaan betoniporsaaseen tökätty jalkakäytävän liikennemerkki ja pyörät ohjataan ajoradalle.

Mites sitten foot=no ja foot=use_sidepath -tagien välillä? Ainakin Stadissa on paljon pätkiä, joissa jalkakäytävä ja (yleensä yksisuuntainen) pyörätie kulkevat rinnakkain, rakenteellisesti erotettuna, mutta samalla puolella ajoradan rakenteellisesta erotteesta. Näille soveltuisi ehkä tuo no-arvo. mutta Eteläisen Hesperiankadun tapauksessa use_sidepath?

À propos: Mannerheimintien suurremontti on valmistumassa eteläpäästään. Korjasin vähän sen ensimmäistä changesettiä, ja muutin pyörätien cycleway:right=trackista erilliseksi highway=cycleway-viivaksi. Nuo pyörätiet on lähes kautaaltaan tasoerotettu ajoradasta korkeilla rotvallikivillä. Mutta tuolla pätkällä nuo pyörätiet muuttuvat ainakin pariin otteeseen D7-merkityistä väylistä juuri yllä mainitsemani kaltaisiksi D5 ja D6 -merkityiksi pyöräteiksi ja jalkakäytäviksi. Ne pitää vielä erotella omikse viivoikseen, kuten vaikkapa Runeberginkadulla, Hämeentiellä ja Jätkäsaaressa on tehty vastaavissa kohdissa. Yritän lähipäivinä ajaa nuo valmistuneet pätkät GoPron kanssa ja ladata kuvat Mapillaryyn.

Hyvä huomio työmaista, jotka joskus (virheellisesti!) ohjaavat jalankulkua pyörätielle. Mielestäni ei ole mielekästä tai vastuullista kartoittaa tällaista ohjeidenvastaisesti tehtyä liikenteen ohjausta edes tilapäisesti. Jalankulkijat eivät eritellyillä väylillä sovi eri kulkutapojen kuten pyöräilijäin joukkoon, eivätkä vaikkapa moottoritiellekään, vaikka kuinka raksatyöntekijä asettelisi merkkejä väärin.
(Oikein toimiminen tilanteessa, missä jalankulkua haluttaisiin työmaan vaatiman tilan takia ohjata eritellylle pyörätielle: D7 tai D5 pitäisi vaihtaa D6:een TAI pitää erittely ennallaan ja ottaa tarvittu lisätila muualta, esim. ajoradalta tai viheralueelta.)

Esittämäsi käyttötapa foot=no ja/tai foot=use_sidepath ei minulle avaudu. Eikö bicycle=designated cycleway ilman foot-arvoa sisällä oletusarvoisesti no-arvon jalankululle? Täten kuvattuja lisätägejä ei tarvittaisi. Näin olin ymmärtänyt.

Cyclewayn track-arvo on minulle uusi. Täytyy tutustua miten se eroaa muilla tavoilla ajoradasta erotelluista pyöräteistä. Wikin thumbnailin kuvaesimerkki ainakin näyttää melko tyypilliseltä korkeuserotellulta JK/PP:ltä, missä ajoradan ja pyörätien väliin on kenties eroavana tekijänä jätetty rotvallin lisäksi hieman tilaa…

1 Like

Hei,

Periaatteessa näin, mutta kannattaa huomata, että tuo designated-arvo seuraa (uuden ehdotuksen ja muutenkin vakiintuneen nykykäytännön mukaisesti) myös reittiviitoista, eli pelkästään highway=cycleway + bicycle=designated -yhdistelmä voisi olla myös (epätäydellisesti) Duck Tagattu liikennemerkitön polku, jolla saa kävellä. Käyttäjä @Zarzo mainitsi aiemmassa threadissa myös, että ainakin hän tulkitsee cyclewayt pääsääntöisesti myös kävelylle mahdollisiksi. Siksi liikennemerkityille pyöräteille tarvitaan mielellään myös eksplisiittinen foot kielto- tai rajoitustagi. Reitittäjäohjelmahan ei myöskään voi automaattisesti tietää, onko ajorataa seuraavan pyörätien vastakkaisella puolella jalkakäytävä, ellei sille osoiteta tätä tuolla use_sidepath-lisätagilla.

Juu, tosin ainakin tuon cycleway=trackin wikisivun kuvassa tuollaisella track-pyörätiellä nimenomaan ei ole tasoerottelua, vaan se on ajoradan kanssa samassa tasossa. Suomessa tuo on hyvin tärkeä ero, koska talvisin ajoradan kanssa samassa tasossa oleville pyöräteille ja -kaistoille aurataan ajoradan lumet ja ne ovat pitkiä aikoja käytännössä poissa käytöstä. Ainakin Stadissa on tosiaan, historiallisesti, suosittu erillistä highway=cycleway-viivaa tuon track-tagin asemesta erillisille pyöräteille. track-tagilla olisi myös hankalampi osoittaa ajoradan ja pyörätien väkiin jäävät bussi- ja skurupysäkit, kuten Manskun tapauksessa.

[EDIT/OFFTOPIC]: Onpa Mapillary hankala käyttää! Pyöräilin nyt kolmannen kerran Manskun remontissa valmistuneen osuuden ja otin tällä kertaa (videon ohella) muistin tueksi kuvia, joita laitoin myös Wikimedia Commonsiin. Muutin nyt D5-merkityt pyörätieosuudet omikse foot=no+highway=cycleway-viivoikseen (ja jalkakäytävät omikse highway=footway+bicycle=no-viivoiksi), D7-liikennemerkityt osuudet yhdellä viivalla (segredated=yes, ym.) ja pyöräkaistaosuudet =lane.