Kauppojen ja liikkeiden nimet ja tagaaminen

Olen tätä hieman pohtinut ja ehtinyt muuttaakkin muutamien ketjujen liikkeiden name-tagia niin, että sieltä löytyy myös ketjun lisäksi “kaupan nimi”. Tämä menee ehkä hieman osm:n harmaalle alueelle, että mitä tageja kuuluisi käyttää kuin myös miten esimerkiksi Id editori ehdottaa. Olisi hyvä jos löydettäisiin joku yhteinen linjaus Suomeen.

Osm:ssa on käytössä branch-tagi, mutta sen ongelma on, että ainakaan tällä hetkellä hyvin harva tai ei mikään sovellus löydä sen avulla. Esimerkkinä jos koitan Reittioppaassa saada reittiä Kallion Lidliin (name=Lidl & branch=Kallio) niin hakutermillä “Lidl Kallio” saan vastaukseski osoitteen Sijuntioon. Kun taas jos etsin reittiä Niittykummun Lidliin jossa name=Lidl Niitykumpu löydän sen heti. Sama pätee ainakin OsmAnd kanssa.

Id-editori ehkä vähän tyhmänä ehdottaa muuttamaan: name=Lidl Niittykumpu → name=Lidl & branch=Niittykumpu joka ei ainakaan tätä ongelmaa auta.

Miten sitten eri tagit kuten short_name, official_name ja brand? Mitkä tagit toimii ja missä sovelluksissa? Entä kaupat joilla on oma nimi, kuten monet K-kaupat? Vai olisiko ratkaisu toistaiseksi pitämällä name-tagissa ketju + nimi yhdistelmää?

Tämä on minusta hyvä kysymys ja koska muut eivät ole vielä reagoineet, laitan oman tentatiivisen näkemykseni. Ongelmahan on vähän sama, jonka käyttäjä Petsamo nosti esiin tällä palstalla vähän aiemmin. On tietysti tylsää, jos tietyt sovellukset eivät löydä tekstihaulla oikeaa kauppaa, mutta tällöin näiden sovellusten pitäisi muuttaa hakukriteereitään OSM dataan sopivammiksi. On mahdotonta tagata OSM dataa niin, että jokainen mahdollinen sovellus toimisi oikein—jo siitä syystä että ne saattavat tehdä keskenään ristiriitaisia oletuksia. OSMissahan on tämä täälläkin usein siteerattu “Map what’s on the groud”-prinsiippi, eli name-tagissa pitäisi kai ensisijaisesti suosia sitä, mikä tosiasiassa lukee kaupan kyljessä isoimmalla, erisnimet ja muut mukaanlukien. Nuo brand, branch, ym. tagit on juuri tarkoitettu sitten ohjaamaan hakua tarkemmin.

Käytännössä todennut tämän toimivan mukavasti sovellutuksissa. Kannatan, ainakin toistaiseksi.

Eikös alt_name sovellu tähän hyvin? eli alt_name=lidl kallio, kallion lituska