Kategorie dróg

Zgadzam się, że ta droga ma większą rolę jednak zastanwiam się czy w takim wypadku DK87 od ronda do miasta nie powinna być secondary? Wszak są tam ograniczenia wysokości.

Ktoś już nawet próbował w 2022:

i dostał z reverta…:

Chociaż dla mnie jako „nie-lokalsa”, jak porównuję obie trasy biorąc pod uwagę przebieg, ograniczenia tonażowe, wysokościowe itd. to wygląda to tak, że naprawdę zastanawiam się, dlaczego „w świecie realnym” ta DK 87 nie została od razu na tę obwodnicę przetrasowana…

1 Like

Nie widzę przeciwwskazań. Ale warto z tydzień czy dwa poczekać czy ktoś protestuje.

Jak byś robił edycje to daj w opisie link do tej dyskusji.

2 Likes

Zmiana tagowania zachodniej obwodnicy Nowego Sącza (1583K) oraz fragmentu DW969. Od 09.2023 jest to preferowana trasa N-S w ciągu (A4-)DK75-DK87 wyprowadzająca ruch z centrum Nowego Sącza

Wypowiem się jako mieszkaniec Nowego Sącza. Osobiście uważam, że przebieg DK87 od Starego Sącza do centrum Nowego, powinien zostać zdegradowany do secondary. Znaczna część ruchu tranzytowego z DK87 nie jedzie przez centrum miasta dlatego, że nie ma to sensu, tym bardziej teraz gdy w mieście jest wiele remontów i są straszne korki. Co ciekawe ruch tranzytowy na osi DK75 z Nawojowej w kierunku DK87 i Starego Sącza także nie biegnie wzdłuż dróg oznaczonych na OSM jako primary tylko najczęściej jadą przez Nawojowską a następnie Grunwaldzką w stronę ulicy Węgierskiej.

Zgadzam się z tym. Mogę zmienić jeśli nie będzie sprzeciwu przez kilka dni.

Z racji małego zainteresowania, zmieniłem kategorię w Nowym Sączu.

4 Likes

Stara Zakopianka ex-DK47 od węzła Klikuszowa do węzła z DK49/DW957 została znów otwarta chyba w środę, może jednak secondary? O ile z północy to będzie głównie ruch lokalny, tak z NT (i Białki) niewielu postanowi się pchać na Ludźmierską, Szaflarską ani tym bardziej zawracać na rondzie NT Południe.

// ktoś już zmienił

wydaje mi sie że to sa też ważne informacje co do kategoryzowania dróŋ w Polsce:

2 Likes

Swoją drogą ciekaw jestem ile z tych dróg ma uzupełniony winter_service :wink: ?
Zaś z tego co widzę dla winter_service:priority nie mamy nawet ustalonych wartości specyficznych dla Polski…

3 Likes

Propozycja: DW886 jako primary

Uzasadnienie:
Duże znaczenie turystyczne, główna droga dojazdowa w rejon Bieszczad, przedłużenie DK84.
Dobre parametry techniczne - szeroka jezdnia.
Ponadprzeciętne natężenie ruchu w przedziale 10580-14227, wyraźnie wyższe niż na sąsiednim fragmencie DK19 (5279-9004).

4 Likes

Dla pewności. Primary zakończołoby się na rondzie Boboli, część DW prowadząca przez miasto zostałoby secondary?

Tak, oczywiście.

1 Like

OpenStreetMap

Uważam, że wskazany fragment drogi (Trak Jana Pawła II) powinien być oznaczony jako secondary.

Co do istotności drogi.
Jest to obwodnica Teresina przede wszystkim, ale także Paprotnii, Elżbietowa i Szymanowa i jest na niej znaczny truch ciężarowy z powodu bardzo dużej liczby hal magazynowych w okolicy Teresina i Błonia. Jest to ważny łącznik A2-DK50-DK92 dzięki któremu omija się zakorkowaną często Obwodnicę Sochaczewa. W tej okolicy jest bardzo mało DW, więc secondary byłoby według mnie wskazane.

Co do jakości drogi.
Droga między skrzyżowaniem z Świętokrzyską w Teresinie a Szkolną w Szymanowie na skrzyżowaniach posiada lewoskręty, a na tych dwóch wymienionych skrzyżowaniach sygnalizację świetlną włączaną na kilka godzin dziennie w godzinach szczytu. Prawie cała trasa od DK50 do DK92 jest poza terenem zabudowanym. Wiem, że odcinek od skrzyżowania z DK92 do Słowikowej w Teresinie i Topołowej jest gorszy pod względem nawierzchni, ale ruch na całej drodze jest bardzo duży (akutualnie zwiększony jeszcze bardziej przez budowę tunelu pod torami w ciągu Szymanowskiej w Teresinie

2 Likes

Dobry pomysł, rzeczywiście wygląda jak dobry skrót, w dodatku niezłej jakości. Oprócz ogromnych magazynów widzę tam też znany zakład mleczarski.

Proponuję zmianę oznaczenia DK50 w Ciechanowie (odcinek wewnątrz Pętli Miejskiej) na tetriary. Biorąc pod uwagę lepsze parametry ul. Armii Krajowej (o ile nie liczymy zwężenie do jednego pasa przed jednym skrzyżowaniem),oznaczonej jako primary, biegnącej niemal równolegle, uważam za bezsadane posiadanie na niej secondary.

Ponownie można się zastananowić nad analogicznym przypadkiem dla DW615 wewnątrz Pętli, jednak jako droga dojazdowa do centrum to by wymagało już większej dyskusji. Nie proponuje zaś tej zmiany dla DK60, gdyż to droga o dobrych parametrach (w większości są to dwie dwupasmowe jezdnię), jednak i tu zapraszam do dyskusji.

Jak pisałem wcześniej na discordzie - moim zdaniem to dobra propozycja. Po to istnieje obwodnica, żeby po niej jechał tranzyt. Te drogi tez nie wyróżniają się jakością, a sam Ciechanów nie jest aż tak dużym miastem, żeby prowadzić wewnętrz jego osobną sieć dróg secondary.

Na razie zdegradowałem DK50 i DW615. To akurat nie powinno wzbudzać kontrowersji.

Nad DK60 cały czas można dyskutować, ale ja bym zostawił, w centrum miasta wyróżnia się mimo wszystko parametrami na plus. Dlatego zostawiłem ją jako secondary.

2 Likes

propozycja: podniesienie kategorii DW835 do primary na odcinku od skrzyżowania ul. Kunickiego i Wyścigowej w Lublinie do ronda z DK94 w Przeworsku.

Uzasadnienie: Droga stanowi ważne połączenie Lublina z Przemyślem (pomimo wybudowania S19, ta trasa jest bardziej opłacalna, gdyż czas przejazdu jest ten sam (jadąc przepisowo), a kilometrów o 70 mniej) oraz Biłgoraja z Rzeszowem i Przemyślem. W przeszłości trwała debata nad podniesieniem statusu drogi do DK, jednak przez słaby stan techniczny (w okolicach 2005 roku) oraz nieudolność biłgorajskich władz samorządowych, plany te nie powiodły się. W ostatnich latach oba województwa zainwestowały spore środki w tę drogę i jest ona w doskonałym stanie, ma wysokie parametry (większość trasy ma klasę GP) - między Lublinem a Frampolem jest wiele odcinków o przekroju 2+1. Natężenie ruchu nie spada poniżej 6k pojazdów na dobę (dane z GPR 2020 w okolicach Biłgoraja są zaniżone ze względu na remonty). Odcinek między Frampolem a Biłgorajem ma już primary, ze względu na niskie parametry DK74 na odcinku Gorajec - Szczebrzeszyn (teraz, przez liczne wahadła, praktycznie nikt tamtędy nie jeździ, mieszkańcy wybierają 2-3 razy dłuższe trasy, aby tylko ominąć ~10 wahadeł). Uważam, że droga spełnia wymagania primary i jej klasa nie powinna być zaniżana przez nieudolność samorządów - gdyby nie kategoria DW, raczej nikt by nie miał wątpliwości co do nadania jej statusu pierwszorzędnej w OSM.

7 Likes

Hej, mam pytanie odnośnie do oznaczenia pewnego fragmentu Alei Jerozolimskich (Way: ‪Aleje Jerozolimskie‬ (‪4946215‬) | OpenStreetMap, Way: 203601583 | OpenStreetMap) - na ile zasadne jest oznaczenie tych fragmentów jako primary/primary_link? Z obserwacji wiem, że ten odcinek jest wykorzystywany przez autobusy (ZTM i dalekobieżne) oraz samochody osobowe/taxi do docelowo wjazdu pod West Station i Dworzec Zachodni - stąd też moje pytanie, na ile sama możliwość zawracania jest na tyle zasadna, by podnosić kategorię drogi?