Kategorie dróg

W Krakowie primary przez miasto są spowodowane tylko i wyłącznie tym, że nie ma jeszcze pełnej obwodnicy, w związku z tym część tranzytu wciąż przechodzi przez miasto. Drogi będą obniżone po ukończeniu S7.
W Łodzi obecny układ primary jest związany z tym, że obwodnicę dopiero skończono i nie ustawił się jeszcze jednoznaczny tranzyt w mieście. Jeszcze w zasadzie nie wiadomo jak tam przebiegają drogi krajowe bo jest drobny chaos i wojenki. Jak sytuacja się wyklaruje, drogi będą obniżone, już kilka osób mi zgłaszało że Łódź jest zawyżona.
Trójmiasto nie jest jednym miastem, więc tam primary nie bardzo liczy się jako “środmiejskie”. Większość primary jest tam też zresztą związane z dojazdem do portów, nie do centrum.
Bydgoszcz nie ma obwodnicy po stronie zachodniej więc to funkcję pełni droga primary przez miasto.
Obwodnica Lublina wydaje się niedawną, nieprzedyskutowaną zmianą. Być może w jakiś sposób związana z podniesieniem DW 835, ale nie wiem bo autor opisał zmianę dość enigmatycznie. Ja podnosiłem tylko część południowo-zachodnią, tworząc pełną obwodnicę miasta.
Warszawa jako stolica, jak każda europejską stolicą ma podniesione kategorie. Aczkolwiek obecna sieć została zmieniona kilka lat temu, bez żadnej dyskusji.

Więc podniesienie kategorii w Poznaniu to moim zdaniem, szukanie zasady tam gdzie jej nie ma.

1 Like