Kategorie dróg w woj. pomorskim

Jasne. Dlatego zostawiam innym do wypowiedzenia się, które drogi powinny według nich być podwyższone. Jednak wszyscy są przyzwyczajeni do trunków oznaczających drogi o wysokich parametrach i zwolenników mojej propozycji jest niewiele, a na wątku panuje cisza.

Szymson napisał w swoim poście, ale też nie był precyzyjny. Ty też możesz opowiedzieć się na wątku; w końcu sam pytałeś się o zaktualizowaną listę.

Myślę, że tabelka na dysku jest na razie ok, a komentarze pisałem, gdzie trzeba.

Uważam, że kryterium jakościowe w ogóle nie powinno istnieć, bo jak pisałem na wątku, wiki mówi wprost, że wartość tagu highway zależy od funkcji drogi w większym systemie, a nie od jakości drogi. Sam tu dodaję, że od opisywania parametrów drogi są tagi takie jak smoothness, tunnel czy zaproponowany i już wdrożony przeze mnie tag access_control=full do oznaczania dróg bezkolizyjnych. Również nazwa trunk to nie jest losowa nazwa kategorii nad primary i poniżej motorway, tylko oryginalnie oznaczenie ważniejszych brytyjskich dróg A (czyli takie oznaczenie ważniejszych dróg krajowych) niezależnie od parametrów.
Tak więc kryterium jakościowe byłoby poza dyskusją, gdyby nie brak oczywistych ekwiwalentów w innych krajach – w tym w Polsce. Uważam, że nie powinniśmy kopiować błędów od innych, tylko kreatywnie zdefiniować trunka u siebie, co widać, że jest możliwe – wystarczy dopracować tabelkę i jestem pewnien, że na któryś z wariantów się dogadamy.
Dlatego sądzę, że “wariant mieszany” kompletnie nie ma sensu tak samo, jak wariant jakościowy.