Katalog kraških vrtač

Zivjo,

Ravnokar sem so-objavil clanek o slovenskih vrtacah: https://ojs.zrc-sazu.si/carsologica/article/view/9462
Za clanek sem s strojnim ucenjem iz lidarskega posnetka izluscil obrise (poligone) cca 470k vrtac.

Ker v osm obstaja tag za vrtace (sinkhole=doline, https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:sinkhole)) se mi zdi smiselno podatke kar uvoziti v osm. Tukaj bi se za feedback obrnil na skupnost za predloge ali zadrzke.

Overpass query (http://overpass-turbo.eu/s/18bq) pokaze da sta precejsnje stevilo vrtac pri nas oznacila MitjaJez in Igorzo.
Ali se strinjate, da se vrtace ki niso natancno obrisane zamenja, z bolj natancno obrisanimi poligoni? Moramo na kaj posebej paziti? So bile vrtace vnesene z dodatnimi informacijami, ki bi jih veljalo ohraniti?

Mimogrede v svetovni krasoslovni literaturi so se uveljavili trije slovenski izrazi - polje, ponor in dolina. Dolina se razume kot kraska vrtaca.

Rok

Zelo zanimivo!

Podatke, ki so objavljeni v Shapefile obliki na https://dolines.org (povezava v članku) sem za pregled objavil kot nov rastrski sloj na nemškem WMS strežniku https://wms.openstreetmap.de/#Dolines

Interektivni pregled je možen na https://wms.openstreetmap.de/slippymap/Dolines

Obseg podatkov:

Ceste, ki se izogibajo vrtač :slight_smile: :

Overpass query za obstoječe natural=sinkhole v Sloveniji: https://overpass-turbo.eu/s/18il

Nekatere obstoječe imajo dodatne atribute, npr imena:

ki bi jih pri uvozih morali ohraniti

Na krasu je precej vrtač identičnih, eenako velikih in povsem okroglih, npr https://www.openstreetmap.org/way/799828190

Te bi verjetno lahko zamenjali.

Pozdravljena , in hvala za povabilo na to debato, od moje strani lahko povem da vse doline ki sem dodal na OSM so po dolghem raziskanju na stare vojaske mape dobil imena, od teh doline ki jih pocasi dodam na OSM so ble narejene od moje strani ne samo delo zad racunalnik ma tudi na teren, nekatere nisem dodal ker so sle zgubljenje med vojno ali po vojni, upm da ne bo prslo do zbrisanje. Vseno ostanem za razpolago. Lp Igor

Zivjo Igor, imena bi vsekakor zeleli obdrzati!
Ce prav razumem so trenutno oznacene kot tocke. Se strinjas da jih popravimo v poligone in seveda ohranimo imena?

Rad bi izpostavil, da je vrtača pomemben element na topo karti. Hvala čestitke rokecu za članek, ureditev vrtač na OSM bi bila super.
Tiste enake okrogle sem vnašal na podlagi LIDAR podatkov, da se vsaj znak (-) pokaže na renderjih. Če jih lahko kako sfiltriramo ven, se jih lahko zbriše in uvozi tiste pravih oblik. Te okrogle zelo verjetno nimajo imen - je za preverit, če jih je kdo drug vnašal.

Tista kamnita spirala ni ime vrtače - v eni dolini je umetniško delo, kjer so postavili zid v spirali proti dnu doline (upam, da se je vneslo tudi sam zid - temu zidu bi bilo za dat ime kamnita spirala, ne vrtači. web)

Pozdravljen Rokec, ja laho popravis v poligone sam da se ne gre zgubit pozicijo in ime, pa ko se spremeni v poligon katere podatke so shranjene in katere se zgubijo ? Npr pod tisto ime bom dobil vrtaco ali mi bo povelo da se gre za vrtaco? ali bo ostal samo ime kot sem ga upisal? Hvala

Res zelo zanimivo in izjemno delo!

Sem pogledal bolj podrobno vrtače v Nabrežini na https://wms.openstreetmap.de/slippymap/Dolines. Nekaj poti vem da gre po robu vrtače, ki se ne sklada z robom vrtače za vnos. Podobno je z nekaterimi zidki (vsaj po Krasu), ki so jih ljudje gradili po robu vrtač za zavarovat živino ali zemljo pred burjo in kakšen primer hiše, ki pade v ‘vrtačo’, a je verjetno privzdignjena na robu - to se bo pač po potrebi kej pokorigiralo po vnosu.

Sloj vrtač sem vključil na https://raba.openstreetmap.si/ kjer ga je možno pregledovati preko https://www.freemap.sk/ outdoor sloja, ki uporablja LIDAR podatke.
Npr https://raba.openstreetmap.si/#16/46.1428/14.5157 ob izboru ustreznih slojev (meni desno zgoraj) prikaže: